sunnuntai 30. elokuuta 2015

Anonymiteetti

Olen vähitellen aktivoitunut Twitterissä saatuani innoituksen Vasarahammerilta ja Pikkupojalta. Twitterissä on paljon enemmän volyymia kuin blogistanissa, mutta se on korostuneen pinnallista yhden lauseen purkauksia. Oiva paikka kuitenkin nähdä, miten saamarin hulluja ajatuksia poliitikoilla päässä liikkuu. Valitettavasti vain volyymin määrä on niin valtava, että se ahdistaa. Minuutin välein joku esittää niin kahjon ajatuksen, että tuntia aikaisemmin en olisi uskonut kenenkään kykenevän. Esimerkiksi Osmo Soininvaara ehdotti, että kun Espoossa on 16% toimistotilasta tyhjillään, ne voidaan antaa Maahanmuuttoviraston käyttöön. Oksentaisin jos olisi krapula.

Anna Kontula puolestaan bloggaili, että suomalaisen miehen esikuvan, vänrikki Aleksi Koskelan isä Akseli Koskela trilogiasta Täällä Pohjantähden Alla teki ritolat punakapinan aikaan ja jätti vaimonsa yksin puolustamaan kotiaan valkoisia vastaan. Annan mielestä suojeluskuntalaisia voi siis verrata al-Qaidaan, ISIS:een tai talebaneihin. Melkein sata vuotta punaterrorin jälkeenkin Tampereen nykyiset arbuusit kutsuvat talonpoikaisarmeijan kenraalia lahtariksi ja tekevät hänestä pilkkaelokuvia matkalaukkuhomona tai afrikkalaisena neekerinä. Ei hyvin mene.

Twitterissä Annan puoluekaveri Veronika Honkasalo kirjoitti, että jos jostain pitää hankkia lisää rahaa iPakolaisten elättämiseen, niin lopetetaan armeija ja rajavartiolaitos. Kysyin kohteliaasti, esittikö Veronika väitteen ihan tosissaan. Että eikö hänestä mailla pidä olla rajoja enää. Veronika vastasi minulle, että keskustelee kanssani mielellään, jos ensin paljastan nimeni. Esitin jatkokysymyksen, että tiedusteleeko hän bussissa ventovieraan kanssa keskustellessaan ensimmäiseksi tämän nimen. Siihen Veronika vastasi, että on hänen periaatteensa, ettei hän keskustele anonyymien kanssa, koska silloin keskustelu lähtee tasavertaiselta tasolta. kysyin, miksi rajan yli saa tulla henkilöitä ilman mitään papereita, mutta siihen päättyi keskustelumme.

Mielenkiinnolla panin merkille, että Timo Soini on noussut pienmies-sarjaan ja ilmoittaa lopettavansa kokonaan edes lukemasta anonyymejä viestejä.

18 kommenttia:

Kari kirjoitti...

Onko Twitterissä potentiaalia, vai hukkuuko kaikki jonnekin?

Olen ollut paljon liikkeellä ja katveessa, joten myös vähän mahdollisuuksia keskittyä mielipiteenmuokkaukseen ja sen välineistöön. :)

Kumitonttu kirjoitti...

Twitter kyl todella hyvä. Keskustelua siellä ei voi käydä, mutta siellä näkee mitä merkillisimpiä purkauksia.

En esimerkiksi tiennyt, että Maahanmuuttovirastossa on joku virkamies, joka twiittailee. Aivan sumeeta.

Arhinmäki kyseli eilen illalla, että onko kännykästä tullut uudestaan status-symboli, että onko suomalaiset niin köyhiä. Hän tietty viittasi siihen, että nyt kohistaan iPakolaisten ilmaantumisesta Vastaanottokeskuksiin. Porukka vastasi närkästyneenä, ettei iPhonen käyttö VOK:ssa osoita mitään suurta suojan tarvetta. Jokuhan sen puhelimen käytön siellä lähtömaassa maksaa että karvakoura voi surffata Evitskogissa. Todellisessa diktatuurissa ei puhelimia anneta käyttöön.

Mutta että siis Arhinmäki on noin tyhmä, paljastui tällaisella twiitillä, jonka hän ilmeisesti naputteli pienessä sievässä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Kun katselen noita linkittämiäsi avautumisia, niin mieleen nousee taas epävarmuus näistä ihmisistä. Eli ovatko ne vaan aina hurjemmaksi muuttuvalla henkilökohtaisella egotripillä, jolla kasvattavat omaa hyvän ihmisen mainettaan istumalla toisten perseillä nuotioon vai ovatko ne ihan oikeasti tulleet tietyllä tavalla uskoon?

Tuo Honkasalon asenne kommentointiisi oli tietynlainen prototyyppi. Kun kysymykseen ei pystytä vastaamaan, vedotaan henkilöön eli tässä tapauksessa henkilön puuttumiseen. Ja sitten kun heitetään kysymys ihan henkilönä, niin kuin tämä Lauri Karppi teki, todetaan, että ”se keskustelu sinun kanssasi päättyi sitten tähän”.

Sinänsä uskon, että kaikenlainen anonymiteetti joutuu taas vaihteeksi hyökkäyksen kohteeksi. Samoin kuin nimimerkkiblogit. Johan tässä on pari vuotta saatu suht rauhassa ollakin.

Timo Soini meni todellakin pienmieskerhoon. Häiskä toteaa:

”Demokratiassa ei tarvitse, eikä pidä pelätä.”

Timo Soinilla ei tietysti ole pahemmin pelättävää. Mutta esmes julkishallinnon työntekijällä, joka on eri mieltä vallitsevan järjestelmän kanssa on. Omalla nimellä ja naamalla on tietysti helppo tukea vallitsevaa järjestelmää. Mutta vastustaa ei. Julkishallinto kun pystyy kyllä halutessaan hankkiutumaan eroon sen toiminnan kyseenalaistavista ihmisistä. Ja monikultturismiuskonnon edistäminenhän on nykyisin osa julkishallinnon prioriteettejä.

Kyllä nykyisessä suomalaisessa demokratiassa tarvitsee ja pitääkin pelätä.

Vasarahammer kirjoitti...

Alexander Stubbin Twitter-tili on myös hupaisaa seurattavaa. Kaikki mitä Alex tekee on niin hienoa ja mahtavaa. Stubbin twiittejä kommentoivat cheerleaderit ovat kaikki samaa mieltä Alexin kanssa. Kaikki on niin upeeta ja mahtavaa.

Suomen ongelma on se, että Stubb on ottanut cheerleadereitään mukaan hallitukseen (Orpo ja Grahn-Laasonen).

Twitterissä oppii ilmaisemaan itseään lyhyesti. Taito on sekin.

Anonymiteetin voi myös menettää. Näin kävi Snaphanen-sivustolla kirjoittavalle Julia Caesarille (pseudonyymi), jota hänen entisen työnantajansa Dagens Nyheterin toimittajat alkoivat ahdistella. Ruotsissahan toimittajat paljastavat anonyymeja nettiskribenttejä yhdessä äärivasemmistolaisen Researchgruppenin kanssa, ja tunkeutuvat ihmisten koteihin mikrofonin ja kameran kanssa.

Pikkupoika kirjoitti...

Kari, Twitter on oikeasti tämän päivän tiedonvälityksen reaaliaikaiskanava. Eli kun jotain jossain tapahtuu, niin parhaiten sitä seuraa Twitteristä. Ainakin maailman tasolla. Suomessa Twitter on ollut lähinnä arbuusien runkkukerho, mutta tuo on nyt muuttumaan päin. Odottelenkin piakkoin ensimmäisiä punavirheiden ulostuloja, joissa ilmoittavat etteivät enää seuraa Twitteriä "häirinnän" vuoksi.

Ihmettelin itsekin muutama vuosi sitten mitä ihmettä tuolla Twitterillä oikein tekee, kun ei sinne saa laitettua mitään järkevän kokoisia tekstejä. Mutta ei se olekaan tarkoitus, vaan Twitterin funktio on ikäänkuin levittää linkkejä teksteihin, joissa varsinainen asia kerrotaan tarkemmin. Juju on siinä, että käytetään hashtageja (#jotain), jotta ihmiset löytävät tiedon. Esimerkiksi jos Kumitontunmäellä tapahtuisi jokin ison luokan onnettomuus, Twitteriin muodostuisi asiaa käsittelemään nopeasti jokin tagi, esim. #KTmäki. Nyt kaikki asiaa seuraavat etsivät tietoa hakemalla twitteristä tweettejä, joissa on tuo tagi. Jos esimerkiksi Vasaralla olisi jotain tietoa asiasta, laittaisi hän tekstinsä blogiinsa ja twiittaisi linkin siihen tagilla #KTmäki. Näin iso joukko ihmisiä, jotka eivät ikinä olisi Vasaran blogissa käyneetkään, tai Vasaran Twitteriä seuraisikaan, löytävät tuon tekstin. Esim. ISIS hyödyntää tuota niin, että ottaa jonkun suositun hashtagin (ei yleensä mitään tekemistä ISISin kanssa) ja laittaa sen omaa propagandaansa levittävään tweettiin.

Edelleen Vasaran teksti leviäisi nopeasti retweettaamalla Twitterin käyttäjien keskuudessa (jos sitä pidettäisiin merkittävänä). Esim. jos KT retweettaisi Vasaran tweetin, näkyisi se automaattisesti kaikille KT:n seuraajille. Jos joku heistä retweettaisi sen edelleen, näkyisi se kaikille hänen käyttäjillen jne. Näin nykyään jotkin aivan tavallisen ihmisen yksittiset twiitit saattavat levitä miljoonille muutamassa tunnissa. Esim. joku sattuu ottamaan kuvan ja laittaa sen twitteriinsä, kun sattuu oleman paikalla rauhan uskonnon edustajien perseillessä.

Mielipiteenmuokkauksen kannalta Twitterissä on muutamia etuja muihin välineisiin nähden:
- oikeilla hashtageilla moni sellainen joka ei ikinä muuten lukisi twiittiäsi, näkee sen.
- kun kohdistaa viestin jollekin käyttäjälle (@Kumitonttu) etuna esim. sähköpostin lähettämiseen on, että paitsi ko. käyttäjä lukee sen (jollei ole erikseen blokannut sinua), niin kuka tahansa voi nähdä että olet ko. viestin lähettänyt. Tällöin tuollainen veronikahonkasalojen "sormet korville lällllä en kuule sinua" lähestymistapa on vähintäänkin noloa.

Olen itse käyttänyt tuota KT:n linkkaamaa tiliä lähinnä Totuuden penaalien seuraamiseen. Näkee mitä #punavirhekupla'ssa on milloinkin pinnalla. Sellainen vinkki vielä uusille tweettaajille: jos _aloitatte_ tweetin osoitteella (@kumitonttu), niin vain henkilöt jotka seuraavat _sekä_ sinua _että_ vastaanottajaa näkevät tweetin automaattisesti. Jos tämä ei ole tarkoitus (haluat että kaikki seuraajasi näkevät sen), tapana on laittaa piste eteen (.@kumitonttu). Edelleen (esim. KT:lle) kun tweettaat linkkiä blogipostaukseen, muista käyttää hashtagejä. Näin ne saattavat näkyvät huomattavan monella muullekin kuin vain sinun seuraajillesi.

intrigööri kirjoitti...

Mulle tuli mieleen, että se oli hyvää ja järkevää aikaa, kun mummelit kerhoissaan kutoivat villasukkia pakanalähetykselle. Tuskin niitä villasukkia lähetettiin Afrikkaan, heh. Kai ne sukat ja muut kudelmat myytiin, rahat laitettiin sitten lähetyssaarnaajille Ambomaalle tai muualle.
Hain sitten kuukkelista hakusanoilla "pakanalähetykselle villasukkia" ja heti tuli vastaan hyvä keskusteluketju, yli kymmenen vuoden takaa, jolloin Suomessa vielä asiat olivat melko hyvin, vaikkei sitä ymmärretty. Siellä ketjussa näyttää joku myös muistelevan nitä legendaarisia villasukkia.
Minäkin oli keväällä vähän aikaa Twitterissä, mutta läksin pois, kun en oikein jaksanut seurata sitä ajatusten Amazon-virtaa. Ei siellä oikein osaa alkaa kenenkään keskustelemaan, joidenkin putkiaivokkaiden kanssa siitä tule muutenkaan mitään. Heitillä on vain yhdenlaisia oikeita mielipiteitä ja muut bannataan.
Se vanha kehitysapukeskustelu löytyy tämmöisen litanian takaa:
http://suomifutisnet.adv1.nebula.fi/phpBB2/viewtopic.php?t=29040&view=next&sid=8efb49000e35937b995e8ba0804fa21e

Kari kirjoitti...

Yrjö:"vai ovatko ne ihan oikeasti tulleet tietyllä tavalla uskoon?"

Tästä lähinnä on kysymys.

Ranskasta vallankumouksen aikoihin liikkeelle lähteneen lahkon nimi on "Cult of Reason". Suomessa dogmisto ja ideologia tunnetaan liikkeen yleisnimellä "Valistus", kuitenkin niin, että sen sisältöä ei juurikaan tunneta. Siihen vain uskotaan.

Stubinkin twiittaukset mielipidevaikuttajineen paljastavat aivan kammottavan aatemaailman. Itse mies vaikuttaa hyvin trimmatulta tyhjältä kuorelta.

Timo taas näyttää kärsivän "jet lag:sta". Väsymys voittaa ja mies jää yhä kauemmaksi jälkeen päivän askareissaan.

Kansa on saanut runsaasti, mitä on tilannutkin...

Kumitonttu kirjoitti...

Tässä siis tuo intrigöörin linkki Suomifutis-sivuston mainioon ketjuun.

Ykä, uskoonhan ne ovat tulleet. Koitan huomisessa bloggauksessa kuvailla asiaa. Ymmärrän Soinin päätöksen sikäli, että hänelle varmaan tulee aika pirusti kaikkea paskaa arbuusien pilvenpolton seurauksena. Jos päätöksen takana oli aidosti - kuten hän väitti - anonymiteetin halveksunta, niin sitten mentiin jo pienmies-kerhon ohi suoraan mikromies-sarjaan ja sielläkin ihan sinne kääpiöiden osastolle.

Soinin jos jonkun tulisi tietää, että omalla nimellä esiintyminen johtaa Immosen, Hirvisaaren, Erosen ja Halla-ahon seuraksi mestauslavalle.

Vasara, tosiaan - enpä ollut tajunnut aiemmin että Stubb kerää cheerleaderit ympärilleen päihtymään vallan juovuttavasta vaikutuksesta. Sitten voidaan yhdessä aurinkotuoleilla imeä nektariinia silmät raukeudesta puoliummessa ja haukkua kadulta kattoterassin rauhaa häiritsevien duunareitten aiheuttamaa meteliä. Stubidolta puuttuu vain laakeriseppele, niin hän menisi roomalaisesta patriisista.

Pikkupoika - kiitos kattavasta tuotekuvauksesta. Onko hyvä ottaa käyttöön joku voiman pimeän puolen edustajien yhteinen hashtag esimerkiksi #nuiva tai #iPakolainen tai #Totuus? Mitä itse käytät?

Karikin ehti tässä välissä jo kommentoida, johon minun on turha mitään lisätä. Noinhan se vaan menee.

Kari kirjoitti...

Kurssituksen jo tässä vaiheessa, nimimerkki tai Timben ja Usarin vaatima nimi ja kuva on aivan sama. Kumpikin käy.

Kiitos Pikkupojalle "piipityksen" alkeiskurssista. Täytyy tästä lähteä vuonolle sulattelemaan saatua oppia. Twittweriä kun on helppo seurata puhelimellakin.


P.S. Vasta tänä kesänä löytämäni / tutustumani Pikkupojan "Alaston totuus" blogi ei ilmeisesti enää ole aktiivinen?

Kumitonttu kirjoitti...

Kari, voithan sä laittaa sekä nimimerkin että oman nimen, niin jos toinen bännätään, niin toinen jää jäljelle. Pikkupojan alkeiskurssi oli tosiaan hyvä. Nyt kaikki blogini lukijat myös mukaan niin saadaan Vihan vastaisku käyntiin. Pikkupojan blogi on valitettavasti ollut pitkään epäaktiivinen, mutta toivotaan että Twitterissä jatkuu.

Twitterissä on vielä sellainen ominaisuus, että jos lataat Twitter-sovelluksen kännykkään, niin aina kun käyttäjälle tulee omalle nimelle twiitti (@kumitonttu), niin puhelin ilmoittaa siitä. Eli kuten Pikkupoika ylhäällä jo totesi, taitaa olla enää ajan kysymys kun nuo veronikat ja soininvaarat luopuvat sen käytöstä.

Anonyymi kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
IDA kirjoitti...

Itse olen pari kertaa yrittänyt aktivoitua Twitterissä, mutta jotenkin ei vain iske. Mielettömyyttä saa silmilleen muutenkin ihan vain vaikka lehtiä vilkaisemalla ja toisaalta oikeasti kiinnostavat jutut tavoittaa helposti muutenkin.

Ajan tasalla pysymiseen se varmaan olisi ihan hyvä, koska media ja poliitikot vaikuttavat olevan jopa lapsellisen innostuneita siitä.

Anonyymi kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

Sanonta on että väitteen totuusarvo ei riipu esittäjästä. Ei se kuitenkaan mene noin elävässä elämssä. Siellä on merkitystä sillä kuka sanoo, ei sillä mitä sanoo eikä edes sillä miten sanoo. Ilmeisesti on niin että anonyymin tai ninmimerkin esittämä väite ei voi olla yhtä tosi jos sen esittää omalla nimellään esiintyvä.

Omalla nimellä ei kannata esiintyä jos ei saa siitä palkkaa, tai jos ei ole yhtä paljon fyrkkaa kuin Donald Trumpilla. Tai jos ei ole edes miljonääri. Tai edes eläkkeellä. Miljardööri, miljonääri tai eläkeläinen omaa sellaisen rahallisen riippumattomuuden että voi jo vapaasti esiintyä omalla nimellä. Tuskin vielä voidaan erottaa eläkkeeltä tai perua eläke tuosta syystä. Tai vaikka voitaisiin, niin jos on fyrkkaa perkeleesti tileiillä, sijoituksissa ja omaisuuksissa niin silloin on vapaa.

Soinista vielä. Persut ei enää tarvi Soinia kun puolue on vakiintunut sen verran isoksi että siellä on muita toimijoita. Ne vois etsiä Timpalle jonkin duunin, ei kuitenkaan EU:sta. Vaikka jokin suurlähettilään posti jostain maasta. Diplomaattipassilla saa ajella CD-rekkarilla ja diplomaattien tavaroita ei tullata. Mä voisin päästää Timpan hoitamaan suurlähettilään vakansseja eri pääkaupungeissa tuommoisen 10-15 vuoden ajaksi. Siinä samalla hän ehtisi katsoa muutaman jalkapallo-ottelun paikan päällä.

Kumitonttu kirjoitti...

IDA, koita vielä kerran Twitteriä. Yllä mainituista syistä johtuen siinä on paljon hyviä ominaisuuksia, joista suurin liittyy juuri siihen volyymiin. Nuo veronikahonkasalot ja osmosoininvaarat tarvitsevat vastavoimaa, ja mitä useampi Pimeyden Voiman edustaja kalastelee sameilla vesillä, aina parempi.

Vieras, sanonta on vanhentunut. Nykyisin Totuus on uuskieltä ja tarkoittaa tavoitetta, visiota. Taloudellinen turva tekee mahdolliseksi esiintyä omalla nimellä, aivan kuten sanoit. Silti, bittiaikana mikään ei ikinä koskaan katoa, joten parin sukupolven päästä, jos kauhukuvat toteutuvat, sukulaisesi laitetaan kärsimään sinun nykyisistä puheistasi. Niinhän Neukkulassa ja Saksassakin tehtiin sosialismin kultavuosina - syntyperä riitti rangaistukseen.

Uskooko joku oikeasti, että niihin aikoihin ei enää ikinä palata?

Soini voisi ottaa jonkun kotimaisen viraston johtaakseen vaalikauden jälkeen. Ehdotan esimerkiksi Trafia.

Anonyymi kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

Joku taisi sanoa että sosialismi loppuu silloin kun toisten rahat loppuvat. Pitäisikö tässä pyrkiä siihen että saisi nuo rahat loppumaan? Pitäisi kai saada valtiolle ÖÖÖ-luottoluokitus jolloin ei saa enää edes lainaa markkinoila?

Ehdotin Soinia suurlähettilään pesteihin koska näin hän varmasti pysyisi poissa kotimaasta. Hän kävisi kotimaassa vain lomilla kun menisi mökilleen grillaamaan kasslerleikkeitä ja kävisi katsomassa raviajoja joissa kannustaa sitä hevosta jota on veikannut.

Kari kirjoitti...

Ida. Vähän samat ajatukset kiusaavat itseäkin.

Nykyään tulee kirjoiteltua ajoittain vasemmalla kädellä, koska focus on politiikasta hieman muualla. Siellä kun ei oikein tapahdu ulkopuoliselle mitään uutta. Samaa näköalattomuutta.

Vuodenvaihteen jälkeen on tulossa ajankäytön suhteen muutosta, ehkä. Mutta täytyy tutustua paremmin Twitterin mahdollisuuksiin.