Velanmaksukyvystämme saat parhaan kuvan vertaamalla velkaa vientimme volyymiin. Ulkomailta otettu velka maksetaan ulkomaanvaluutalla. Teollisuudestamme on kadonnut kymmenen vuoden aikana 100 000 vientiin tähtäävää työpaikkaa. Ne pitää saada takaisin. Se on Sinun tehtäväsi, ei olemassa olevan omaisuuden jakaminen rikkailta köyhille tai yksityisellä sektorilla työskentelevien tulojen siirtäminen vähemmän ansaitseville.Sitten on toinen blogisti, Jussi Siitarinen, joka kirjoittaa niin levottomia, että vaihtamalla juutalaisuuden tilalle islamilaisuuden, mies istuisi Illmanin tentittävänä:
Se että maailmassa monet vaikutusvaltaiset henkilöt ovat juutalaisia ja noudattavat edellämainitun kaltaisia ohjeita ei-juutalaisten orjuuttamiseksi voi hyvinkin selittää maailman nykyistä perverssiä tilannetta.Mutta päivän paras on uutinen Antti Kaikkosesta. Muistaako muuten kukaan, että nyt Paavo Väyrysen vaalivankkureita vetänyt Kaikkonen oli sama Keskustapuolueen nuorten pj. ja Paavo Väyrysen eduskunta-avustaja, joka aikoinaan esti Paavon paluun puheenjohtajaksi. Itse kiinnitin silloin ensimmäistä kertaa huomioni Kaikkoseen, mutta niistä päivistä mies on tullut alas. Tai kiivennyt ylös poliittiseen eliittiin, kuinka vaan.
Kaikkonen itkee MTV3:n uutisissa, kuinka häntä on kohdeltu väärin, kun hänen saamansa syytteen takia vireillä ollut adoptioprosessi Etelä-Afrikasta teki Costa Concordiat. Toki, olen vilpittömästi pahoillani Kaikkosen puolesta, mutta otetaanpa Kaikkosen mielipiteen ydin esiin:
– En oikein tiedä, mitä tässä olisi tehtävissä tilanteen muuttamiseksi. Sosiaaliviranomaisilla on tässä maassa paljon valtaa, hän toteaa.Rakas Antti - sitä kutsutaan liberaaliksi fascismiksi! Sinulla on valtaa tehdä sille jotain, koska olet parlamentissamme. Kun valtio ottaa kansalaisten terveydenhoidon vastuulleen, sille aukeavat kaikki ovet ihmisten elämän pienimpiä sopukoita myöten. Vasta kolme päivää sitten kirjoitin saman tyyppisestä tapahtumasta Norjassa (Liberaali fasismi Norjassa).
Siinä missä Halla-aho toivoi, että maahamme vetovoiman lailla putoavat väkivaltarikolliset kohdistaisivat julmuutensa vetovoimaa ylläpitäviin ihmisiin - tai kuinka Soininvaara toivoi sairaanhoitajalakkoa kannattajien kuolevan lakon takia saamatta jäävään hoitoon - Antti Kaikkonen saa nyt maistaa sitä, mihin ei ole puuttunut noustessaan poliittisella urallaan. Tämä on suomalaisen politiikan ongelman ydin: kukaan ei puutu mihinkään typerään, jotta ei leimaantuisi hyvinvointivaltion vastustajaksi, varmistaakseen oman nousunsa. Vaikka kaikki näkevät, että perhe on instituutiona murtumispisteessä, kukaan poliitikko ei uskalla nousta sitä puolustamaan. Pois lukien joku Päivi Räsänen, joka leimataan saman tien hulluksi.
11 kommenttia:
Työpaikkojen määrä ei sektoreittain ole mitenkään olennaista. Norjan vienti on äärimmäisen massiivisesti ylijäämäinen öljyn vuoksi, mutta työntekijöistä työskentelee vientiteollisuudessa vähemmän kuin Suomessa.
Ennenkuin luovut tästä todellisuudelle vieraasta sosialistis-merkantilistisesta talousopista, on jokseenkin turhaa keskustella siitä, miten talouden ongelmat (joita kyllä löytyy, sitä en kiistä) voidaan korjata.
Alijäämä vaihtotaseessa tarkoittaa, että rahaa virtaa rajan yli ulos enemmän kuin sisään. Vaihtotase sisältää paitsi kauppataseen, myös tuotannontekijäkorvaukset kuten palkat, tulonsiirrot jne.
Kannattaa tarkastaa faktat: USA:n vaihtotase on ollut alijäämäinen Reaganin vuosista asti. USA:n vaihtotase ei ole USA:lle ongelma, koska se käy kauppaa samalla rahalla jota FED painaa. FED voi painaa rahaa vastaavan määrän kuin rajan yli virtaa, eikä tämä vaikuta yhtään mitään USA:n sisällä, niinkauan kun raha ei virtaa takaisin.
Tottakai on totta, ettei tämä voi jatkua kauaa, jos se rajan yli virtaava raha alkaa menettää arvoaan, koska sillä ei pian voi ostaa ulkomailta oikein mitään. Elintason lasku tulee vasta siinä vaiheessa, kun huomataan ettei oma raha kelpaakaan maksuvälineeksi. USA:n tulevaa "romahdusta" on povattu pitkään juuri sillä perusteella, että dollarimääräisten sitoumusten (lähinnä velan) määrä on niin suuri. Mutta se voidaan ihan hyvin tasoitella painamalla rahaa.
EU:ssa tämä ei toimi, koska EU-maat eivät voi itse painaa niitä rahoja. Vaihtotaseen alijäämä Euroalueen maassa tarkoittaa, että niitä Euroja on vähemmän, joko faktisesti tai sitten velkaannutaan. Tämä alarmismi siitä, että vuoden 2011 loppupuolella vaihtotase kippasi negatiiviseksi hetkellisesti, on aika kummallista, kun ottaa huomioon, että se on ollut positiivinen suunnilleen koko Suomen itsenäisyyden ajan.
(jatkan)
Jos ajatellaan mitä Suomessa esimerkiksi huoltosuhteelle tapahtuu eläköitymisen myötä, ja miten siihen on varauduttu, niin periaatteessa eläköitymisen myötä näin pitäisikin tapahtua. Eläkerahastoihin on sullottu rahaa, osakkeita, ja velkaa jne, ja kun eläköitymistahti on kova, niin tätä rahaa pitää käyttää eläkkeiden maksamiseen.
Suomalaisessa systeemissä eläkerahastot kattavat kylläkin vain pienen osan eläkkeistä, suurin osa maksetaan työntekijöiden pussista. Mutta siinä määrin kuin a) kauppa on suhteellisen tasapainossa muuten ja b) "ylimääräisen" eläköitymisen kustannuksia katetaan purkamalla Suomessa olevia eläkerahastoja, tämän pitäisikin järkevässä yhteiskunnassa näkyä vaihtotaseessa. Ei niitä tavaroita ja palveluita nimittäin voida kotimaastakaan ostaa, jos huoltosuhde heikkenee.
Siksi en ymmärrä alarmismia tässä suhteessa. Edelleen, on toki paljon muita syitä olettaa, että kansantaloudessa on asioita pielessä, mutta pelkkä vaihtotase ja sen tasapaino tai hienoinen alijäämä eivät niitä ole. Vaihtotaseen ylijäämä ei myöskään nosta elintasoa mihinkään sinänsä, vaan jos se ylijäämä säästetään esimerkiksi eläkeyhtiöihin tai yksityisten eläketileille tms, niin se ei periaatteessa näy mitenkään. Jos se yritetään uusmerkantilistisella politiikalla saada "kulutettavaksi" kotimaassa, se aiheuttaa vain inflaatiota. Norjalla, jolla on sitä ylijäämää hurjat määrät, on myös jatkuva inflaatio-ongelma. Rahaa ei voida käyttää oikein mihinkään, koska rahaa kyllä on, puutetta on niistä, jotka tekisivät työtä sillä rahalla. Siksi sitä rahastoidaan.
Sitä vaan, että sosialistis-merkantilistinen politiikka (sanoisinko devalvaatiopopulismi) on typerää. Olennaista on se, mitä kansantaloudessa on jaettavana. Raha ei ole vaurautta, se on vain numeroita paperilla. Zimbabwessa oli jossain vaiheessa todella rikkaita ihmisiä, jokainen jolla oli käteistä rahaa, oli miljardööri.
Suomen tapauksessa vaihtotasealarmismi liittyy yhteisvaluutta euroon, jonka arvo ei jousta Suomen talouden kehityksen mukaan.
Velkaantuva valtio yhdistettynä miinusmerkkiseen vaihtotaseeseen johtaa ennen pitkää vaikeuksiin.
Isokallio tosin ajattelee vanhan liiton tavalla valtiontalouden kautta. Niitä 100 000 vientityöläistä tarvitaan verojen maksuun. Urpilaista hän moittii jakopolitiikasta.
Tämä on jälleen kerran näitä kummallisia Tidarin irtiottoja. Kukaan ei vakavissaan väitä, että Suomi kykenisi elämään kovin kauaa (puhutaan vuosista) alijäämäisellä vaihtotaseella. Kuten Vasara hyvin kommentoi, vaihtotaseen alijäämä on tappaa Suomen kansantalouden hyvin nopeasti. Edellisen kerran oltiin samassa tilanteessa 1990-91. Silloinkin poliitikot yrittivät pitää kiinteää valuuttakurssia suhteessa Saksaan, ja lopputulos tiedetään.
Norjan suurin ongelma liittyy yksipuoliseen elinkeinorakenteeseen. Kukaan ei halua ostaa mitään norjalaista tuotetta, koska sen valmistaminen on suhteellisesti halvempaa ihan missä tahansa muualla.
USA:n tilanne poikkeaa merkittävästi Suomesta, koska se saa velkaa, vaikka vaihtotase on alijäämäinen. Syy, miksi se saa velkaa johtuu ensisijaisesti siitä, että se on edelleen ylivoimainen sijoituskohde. Tilanne tasaantuu kaiken aikaa, mutta edelleen se on nopeasti kasvava talous, joka nyt nähtävillä olevalla ajanjaksolla kykenee velkansa myös hoitamaan. Joku 80% dollarivelasta on kotimarkkinoilta kerättyä, joten se painii ongelmineen aivan eri tasolla kuin Suomi, joka kerää nyt velkansa ulkomailta.
Työpaikkojen määrä ei sektoreittain ole mitenkään olennaista. Norjan vienti on äärimmäisen massiivisesti ylijäämäinen öljyn vuoksi, mutta työntekijöistä työskentelee vientiteollisuudessa vähemmän kuin Suomessa.
Tässähän sinä ihan aloituksessa jo tiivistät kaiken olennaisen: sillä ei ole väliä kuinka monta työskentelee vientisektorilla - olennaista on vaihtotaseen ylijäämä. Olen aivan samaa mieltä. Suomessa kun ei ole mitään tuotetta, jonka jalostusarvo olisi kilohinnalla mitattuna sama kuin Norjan öljyllä, niin me joudumme operoimaan helpommin hahmotettavin luvuin.
Vientiteollisuudessa keskimääräinen liikevaihto huitelee jossain 150.000 euron paikkeilla henkilöä kohti. Riippuen jalostusarvosta, rahaa virtaa Suomeen 10-20%. Jos 100.000 ihmistä poistuu näyttämöltä, on joko jalostusastetta nostettava tai käsipareja saatava nopeasti takaisin kehiin.
Ennenkuin luovut tästä todellisuudelle vieraasta sosialistis-merkantilistisesta talousopista, on jokseenkin turhaa keskustella siitä, miten talouden ongelmat (joita kyllä löytyy, sitä en kiistä) voidaan korjata.
Älä lässytä. Kaikesta huolimatta tunnen tämän asian paremmin kuin sinä, vaikka en ole lukenut kansantaloustiedettä.
Kukaan ei vakavissaan väitä, että Suomi kykenisi elämään kovin kauaa (puhutaan vuosista) alijäämäisellä vaihtotaseella...
Minä väitän, että vaihtotase voi olla jonkin verran alijäämäinen, eikä tämä aiheuta kerrassaan mitään ongelmia, sen paremmin velkaantumista kuin muutakaan.
Suomessa on työeläkerahastoissa tällä hetkellä noin 150 miljardia. Jos nyt oletetaan, että näistä puretaan vuodessa muutaman miljardin vuodessa, sen pitäisikin näkyä juurikin vaihtotaseen alijäämänä, jos ulkomaankauppa muutoin olisi tasapainossa. Jos niitä puretaan luokkaa 3 miljardia vuodessa seuraavan 20 vuoden ajan, niin eläkepommi on purettu. Mutta tämä 3 miljardia näkyy, ja sen pitäisi näkyä, alijäämänä joka vuosi. (Luvut viitteellisiä)
Vientiä ei tarvita verojen maksuun, vaan tuonnin ja ulkomaille menevien tuotannontekijämaksujen (korot, osingot, jne) kattamiseen. Mutta nämä ovat jo kaikki vaihtotaseessa.
Minä en väitä, että vienti ei olisi tärkeää Suomen taloudelle. Se on, suorastaan elintärkeää. Väitän, että alijäämä ei ole ongelma, vaan se, jos julkinen sektori velkaantuu ulospäin. Jos eläköitymisen aiheuttama huoltosuhteen heikkeneminen rahoitetaan ottamalla lainaa ulkomailta ja ostetaan sillä palveluita, tämä on tietenkin pitkällä aikavälillä todella huono juttu. Sensijaan jos rahastoja puretaan (niinkuin pitääkin) ja tällä ostetaan ulkomailta palveluita, niin tämä on juuri se, miten homman pitää mennä.
Kumpikin näyttää täysin identtiseltä vaihtotaseen kannalta.
Korostettakoon nyt vielä, että itse vastustan hyvinvointivaltiota monissa suhteissa. Ensinnäkin julkinen sektori on Suomessa liian turvonnut. Pahin ongelma ovat suuret kunnat ja muut suuret yksikkökoot, joissa erilainen tehottomuus rehottaa kun pelataan kasvottomasti muiden rahoilla. Sosiaaliviranomaisilla on paljon valtaa, mutta sen suurin ongelma on, että valta on epätarkoituksenmukaista, joustamatonta, ja irrallaan sellaisesta viranomaiskäytännöstä, jota voi periaatteessa pitää läpinäkyvänä.
Todellisten ongelmien edessä sosiaaliviranomaisilta puuttuvat keinot puuttua oikein mihinkään (huumeperheet, lapsia useiden miesten kanssa tehtailevat persoonallisuushäiriöiset, jne), kun taas ns. kunnollisten ihmisten elämä voidaan suistaa täysin raiteiltaan pelkkiin muotoseikkoihin vedoten. On perusteltua kutsua tätä osaa ns. hyvinvointivaltiosta "liberaaliksi fasismiksi".
Se, mikä näissä jutuissa on kummallista on, että kun joku haluaa nostaa pysäköintimaksua tai muulla tavalla asettaa ylipäätään jonkun maksun sille että tämä aiheuttaa muille selvää rahallista haittaa, tämä ikäänkuin esitetään täysin yhtenevänä tämän sosiaalivaltion fasismin kanssa.
Perhe ei ole murtumispisteessä, vaan Päivi Räsäsen tapaiset hullut yrittävät väittää niin vain siksi, että he ovat hulluja. Perhe on tärkeämpi ja voi pääosin paremmin kuin koskaan aiemmin. Lapsien heitteillejättö ja pahoinpitely on nykyisin harvinaisempaa kuin ennen. Lapset eivät myöskään joudu palkkatyöhön ja saavat käydä koulunsa loppuun jos haluavat ja muuten pystyvät. Tämä on jotain mikä ei ole ollut Suomessa voimassa montaakaan kymmentä vuotta. Tämä "perhearvoja" korosta konservatismi on täysin nurinkurista läppää, joka kuuluukin leimata hulluksi, koska se on sitä. Perhettä arvostetaan niin paljon, että homotkin haluavat perustaa sellaisia. Kaikkosen kaltaisia pudotetaan adoptioprosessista, koska adoptiolle on niin kova kysyntä, että kaikki systeemissä olevat lapset saavat Suomessa kodin.
Kiitos vastauksestasi, anteeksi kun en ehtinyt aiemmin kommentoida.
Jos nyt oletetaan, että näistä puretaan vuodessa muutaman miljardin vuodessa, sen pitäisikin näkyä juurikin vaihtotaseen alijäämänä
Ei vaan ylijäämänä. Kun suomalainen eläkerahasto myy omistuksiaan ulkomaille, ulkomainen "tekee sijoituksen" Suomeen.
Vientiä ei tarvita verojen maksuun, vaan tuonnin ja ulkomaille menevien tuotannontekijämaksujen (korot, osingot, jne) kattamiseen.
Vientiä tarvitaan, jotta kansalaiset voivat ostaa autoja, öljyä, matkustaa etelään ja muuta vastaavaa "elintasoa". Ilman vientiä meillä ei ole valuuttaa, jolla rahoittaa ostokset. Ulkomaiset myyjät eivät ota "markkoja", jos niillä ei voi käydä kauppaa. Sama kuin maksaisit K-kaupassa oravannahoilla. Ei kauppias niillä mitään tee.
Väitän, että alijäämä ei ole ongelma, vaan se, jos julkinen sektori velkaantuu ulospäin.
Julkinen sektori ei velkaannu, kansalaiset velkaantuvat. Julkinen sektori ottaa velkaa kansalaistensa puolesta. Luottoluokituksessa on pohjimmiltaan kyse siitä, että luottaako luokittaja siihen, että valtio pystyy verottamaan kansaa riittävästi hoitaakseen velanmaksun.
Pahin ongelma ovat suuret kunnat ja muut suuret yksikkökoot, joissa erilainen tehottomuus rehottaa kun pelataan kasvottomasti muiden rahoilla.
Helvetin hyvin sanottu. Taidanpa kirjoittaa aiheesta aamulla.
On perusteltua kutsua tätä osaa ns. hyvinvointivaltiosta "liberaaliksi fasismiksi".
Kiitos. Olen tässä miettinyt, että viljelenkö termiä liikaa.
kun joku haluaa nostaa pysäköintimaksua tai muulla tavalla asettaa ylipäätään jonkun maksun sille että tämä aiheuttaa muille selvää rahallista haittaa, tämä ikäänkuin esitetään täysin yhtenevänä tämän sosiaalivaltion fasismin kanssa.
Tätä olemme käsitelleet aiemminkin, ja olet edelleen velkaa sen selityksen, että mikä on se "selvä rahallinen haitta".
Perhe on tärkeämpi ja voi pääosin paremmin kuin koskaan aiemmin.
Monessa suhteessa kyllä. Koska valtio on ottanut oikeudekseen kävellä kenen tahansa kotiin mitä uskomattomammilla verukkeilla, en kuitenkaan väittäisi, että perhe äidin ja isän muodostamana mini-instituutiona voi hyvin. Siis jos hyvinvointi määritellään yksilönvapauden kautta.
Ei vaan ylijäämänä. Kun suomalainen eläkerahasto myy omistuksiaan ulkomaille, ulkomainen "tekee sijoituksen" Suomeen.
Ei tämä vaihtotaseessa näy kyllä noin päin. Vaihtotase menee niin, että korvaukset tavaroiden ja palveluiden viennistä ja tuonnista lasketaan (tämä on kauppatase) ja sitten katsotaan korot, osingot, palkat, eläkkeet jne, ja mihin suuntaan ne virtaavat.
Sijoitukset, lainat, jne taas näkyvät pääomataseessa.
Lisäksi kannattaa huomata, että eläkerahastoilla on esimerkiksi muiden euromaiden velkakirjoja, ulkomaalaisten firmojen osakkeita jne.
Pointtina tässä on keskeisesti se, mitä itsekin vastauksessasi korostit: Vienti ja tuonti ovat saman kolikon kääntöpuolia. Oletetaan, että Seppo on nyt töissä ja koneistaa muttereita vientiin, ja ostaa osalla rahasta bensaa, ja säästää loput eläkkeeseensä, ostamalla Ruotsin valtion velkakirjoja. Vaihtotase on tässä yhden hengen mikrotaloudessa ylijäämäinen tuon säästön verran. Kun hän jää eläkkeelle, vienti lakkaa, ja Seppo myy velkakirjoja pikku hiljaa, ja ostaa edelleen saman verran bensaa. Nyt se onkin koko tämän bensan määrän verran alijäämäinen.
Alijäämä voi olla merkki ongelmista, mutta se voi myös olla olematta.
Lähetä kommentti