Merkittävintä vaalituloksessa oli Virheiden romahtaminen 15 edustajasta kymmeneen. Se on suhteellisesti suurin (1/3) ja sisällöllisesti vielä tärkeämpi kuin Kepun lähes yhtä iso romahdus (51 -> 35). Erityistä mielenkiintoa herättää Arhinmäen ja Soininvaaran (17.099 vs. 8.279) kamppailu, koska Soininvaara kaivettiin naftaliinista takuumieheksi nykylinjalle. Kuten puoli vuotta sitten totesin (Relanderin pää vetävän kädessä 12.10.2010), Soininvaara ei kykene Virheitä pelastamaan. Kummallista asiassa on se, että Soininvaara ei itse tajunnut samaa, vaikka ainoana poliitikkona hän käy vuoropuhelua netissä kaikkein aktiivisimmin. Hän lienee vilpittömästi kuvitellut, että hänen oraakkelimainen esiintulonsa riittää yksin vakuuttamaan äänestäjät Vihreiden valitseman linjan totuudellisuudesta ja Sinnemäen ongelma olisikin vain huono ulosanti.
Kun Soininvaara siis syrjäytti Paloheimon, vasemmisto löysi henkisen kotinsa 90-luvulla Vihreistä. Nyt kun he myivät takkinsa ydinvoimaäänestyksessä, moni Vihreä löysi takaisin emopuolueen helmaan äänestämään Arhinmäkeä. Kykenevätkö Vihreät muuttumaan takaisin luontopuolueeksi ja miten vallanvaihto soininvaaralaisten teknokraattien ja idealististen luontoihmisten kanssa voi käytännössä edes tapahtua? Kuvaavaa on, että Vihreät eivät Fukushiman onnettomuutta kyenneet käyttämään hyödyksi, kun taas Soini sai Portugalista neljä ässää ja revolverin.
Muita havaintoja. Jutta Urpilainen uskalsi laittaa persoonansa kehiin ja laski leikkiä edellisen vaalin hitillään "aivan ensimmäiseksi haluan kiittää". Jyrki Katainen oli kuin idiootti hymyillessään onnesta puolueensa kärsittyä rökäletappion. Vain imbesilli pystyy tuollaiseen suoritukseen. Pääkaupunkiseudulla Soininvaaran lanseeraama "republikaanivyöhyke" (Espoo, Nurmijärvi, Tuusula) eli maan suurituloisimmat perheelliset veronmaksajat äänestivät Persut kakkoseksi, kun taas Vantaa, Kerava, Kirkkonummi ja Järvenpää vanhoina kauppaloina tukivat duunareita, demareita ja ay-liittoa.
maanantai 18. huhtikuuta 2011
Vihreiden romahduksesta
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
13 kommenttia:
Parasiittikunnan asukkaana ihmettelin minäkin persujen suurta äänisaalista.
Ihmettelin myös sitä, miten meidän kunnassa yli 200 äänestäjää antoi tukensa Tuija Braxille.
Päivää Hammeri. Oma tulkintani on, että republikaanivyöhykkeellä kapina kohdistui erityisesti Sekoomusta vastaan. Sekoomuksen holtiton suhtautuminen julkisen sektorin velkaantumiseen on suunnattomasti ärsyttänyt niitä, jotka työkseen vastaavat samoista asioista yksityisen puolen yrityksissä. Sieltä saa kenkää alta aikayksikön, jos asennoituisi yhtä huolettomasti asioihin.
Tulkitset asiaa minusta hieman vinosti. Et ole mielestäni väärässä siitä, että Soininvaaran myötä vasemmisto tunsi enemmän vetoa vihreisiin, mutta syy ei ole soininvaaran asialinjassa, vaan puolueen "avautumisessa". Kamppailu oli käsittääkseni pääosin siitä, voiko puolue ottaa ylipäätään jotain muuta kuin viherfasistisen "tappakaa kaikki heti"- substanssia kyytiin.
Soininvaara on kyllä teknokraatti, mutta ei linjauksissaan ihan sellainen kontrollifriikki kuin annat ymmärtää. Erona isojen puolueiden kontrollikopriin on se, että Osmo ilmaisee asiansa suunnilleen suoraan, eli kertoo mitä ajaa. Suunnilleen kaikki muut haluavat kieltää ihan samat asiat, mutta maskeeraavat kielto- ja rajoitushekumansa kryptokieleen, josta ei kukaan mitään tajua. Seuraava hallitus todennäköisesti esimerkiksi kieltää mopoautot tai ainakin yrittää sitä, ja perusteena on todennäköisesti joku "selvitys" joka tehdään kun jossain rattijuoppo ajaa maasturilla lastenvaunujen yli punaisia päin. Näin kieltopolitiikka ainakin yleensä Suomessa on edennyt.
Vihreät joutuvat matokuurille nyt, se on varma. Ode jäänee sitten taas eduskunnasta pois (alkaa olla jo ikää sen verran). Silloin nähdään joko ihan erilainen "vihreät" kuin nyt, tai jotain, mikä putoaa sinne kristillisdemokraattien alapuolelle.
Päivää Tidari!
Nyt täytyy sanoa, että tuo kommenttisi eka kappale ei auennut ollenkaan. Voinet hiukan täsmentää, minkä virhetulkinnan olen tehnyt?
Soininvaara on toki suorapuheinen halussaan valvoa muita, mutta kyllähän hänkin sen verhoaa rituaalein, eli tässä tapauksessa AGW-mantroihin. Kuvauksesi kieltopolitiikan käytännön prosessista on mainio! Kun joku ajaa humalassa moottorikelkalla, on syytä kieltää tupakointi parvekkeella...
[2015] nähdään joko ihan erilainen "vihreät" kuin nyt, tai jotain, mikä putoaa sinne kristillisdemokraattien alapuolelle.
Hetken ehdin kuvitella, että puhut moraalista etkä kannatuksesta :D
Meidän parasiittikunnassa Kokoomus hävisi varsin vähän (-0,5%). Kepu on perinteisesti ollut vahva, ja sillä oli peräti kolme paikallista ehdokasta, jotka kampanjoivat ahkerasti mutta joista yksikään ei selvinnyt eduskuntaan.
Voimakkaan muuttoliikkeen ansiosta Kokoomus on noussut kunnan selvästi suurimmaksi puolueeksi.
Voimakkaan muuttoliikkeen ansiosta Kokoomus on noussut kunnan selvästi suurimmaksi puolueeksi.
Tuo ei riitä selitykseksi, sillä kaikki parasiittikunnat ovat kasvaneet 20 vuodessa noin 50%. Jako näkyy erityisen vahvasti "himmelikuntien" (Espoo, N:järvi ja Tla) Sekoomus-kannatuksessa ja duunarikuntien (J:pää, Kva, Vantaa) demareitten hopeasijoituksessa. Sitten on nämä kolme kummajaista (Granui, K-nummi ja Sipoo), joissa ärkoopee hämmentää.
Muualla Suomessa Persut menestyivät Kymissä ja Satakunnassa tosi hyvin, mikä kuvaa vitutusta demareitten suuntaan. Maaseudulla (Kihniö rocks!) Kepupettääaina menestyi ihmeellisen hyvin ottaen huomioon, miten Vanhanen-Kiviniemi eroaa heidän äänestäjisttän.
Helavun hyvä että viherhomot jäivät jälkeen! Kuka per... suomalainen haluaa noiden seksuaalisesti väärinpäin syntyneiden päättää omista asioistaan?
Kiitos Lentohau kommentista. Totta, tuollaisia signaaleja kyllä tuli aika paljon. Moni rupesi ymmärtämään, kuinka kovasti viherheimo haluaa valvoa ja paimentaa. Edelleen Soinin kommentti soi korvissani, että "kansa kyllä tajuaa Vihreiden pyrkimykset" tms. Kenties Sinnemäki oli kaikkein lähimpänä totuutta julistaessaan, että kansa ei huolinut heidän arvojaan.
Perussuomalaisten voittoon vaikutti varmaan paljon se että se sai ääniä kepua aiemmin äänestäneiltä. Miten muuten kepun vaalitappio oli noin rökälemäinen. Tietenkin vaalirahoitussekoilu jne. vaikutti.
Sekoomus ja sossut kärsivät vaalitappion mutta nuo saavuttivat suurimman ja toiseksi suurimman puolueen asemat joten se näyttää hämäävästi voitolta. Tuo saa heidät luulemaan ettei linjanmuutoksia tarvitse tehdä.
Perussuomalaisten olisi pitänyt nousta suurimmaksi ja jättää sekoomus ja sossut taakseen.
Vihreiden romahdus on parasta mitä vaaleissa tapahtui. Toivottavasti vihreät heitetään oppositioon. Harmi kun Oulun vaalipiirin paikka säilyi, jos ei olisi säilynyt niin tappio olisi suurempi. Mieluiten saisi vihreät hävitä eduskunnasta kokonaan, heitä ei olisi ikinä saanut sielä ollakaan. Norjassa ei vihreät ole ikinä päässyt parlamenttiin.
Julkaistuissa mielipidemittauksissa Kepun tappio ei ollut noin ilmeinen, ja vastaavasti Persujen voitto ei noin selvä. Vaikuttaa hieman siltä, että mielipidemittausten tekijät pitivät Kepulaisia kaikkein äänestysuskollisimpana, koska molemmissa tapahtui samansuuruinen parin prosentin liikahdus.
Virheiden pudotus oli hykerryttävä. Joutuvat tosiaan miettimään, miten profiloitua eroon Vasemmistoliitosta. En oikein näe Virheillä muuta tulevaisuutta kuin luontoaktivismi tai telaketjufeminismi.
Pointtini oli siis, että vihreiden kaatuminen vasemmalle 90-luvulla ei johtunut Soininvaaran vasemmistolaisuudesta, vaan siitä, että puolue avautui muillekin kuin viherfasisteille. Ode oli 90-luvulla suomalaisen mittapuun mukaan hyvinkin oikeistoliberaali. Hän mm. kritisoi AY-liikettä ansiosidonnaisen puolustamisesta, koska ansiosidonnainen päiväraha oli liian iso ja teki työnteosta näin kannattamatonta.
Oletettujen junttien oletetulla homofobialla ja rasismilla pelottelu voi olla tai olla olematta huono strategia. Nyt ainakin näyttää siltä, että Soinin ja persujen menestys perustui osaksi paitsi yleisprotestiin, myös siihen, että Vihreät yritti tätä. Todellisuudessa polttoainetta liberaaliudelle ei ollut niin paljoa kuin kuviteltiin. Suomalaiset nyt eivät ole kovin rasistista tai homofobista sakkia.
Neljä vuotta voi kuitenkin muuttaa kaiken. Ei sitä tiedä, jos ne (ihan oikeat) nazzit innostuvat taas. Olen ensi vaalien alla jo nelikymppinen, enkä nytkään ole tapellut kuulapäiden kanssa kohta kahteenkymmeneen vuoteen. En millään viitsisi enää perheellisenä miehenä aloittaakaan.
Tuota noin,
Kokoomus ei menettänyt ääniä kuin 18472. Siis alle neljä prosenttia (omista) äänistään. Näiden vaalien äänimäärä olisi ollut vuonna 2007 liki 22 prosenttia.
Piraattipuolueen ja M11 yhteenlasketut äänet olivat esimerkiksi enemmän kuin Kokoomuksen "menettämät" äänet.
On melkein (tosin ei ihan) merkityksetöntä vertailla näitä prosenttien muutoksia neljän vuoden jänteellä. Neljässä vuodessa kuolee noin 200 000 äänioikeutettua, ja suunnilleen saman verran tulee lisää toisesta päästä.
200 000 on vain hieman alle seitsemän prosenttia kaikista äänistä. Tätä taustaa vasten on hämmentävää, että ihmiset pitävät tätä vaalitulosta shokeeraavana.
Osmon pitäminen nykyään liberaalina on hiukan vastenmielistä. Se, että eduskunnassa on muutama homo, jotka toki kaikki istuvat Vihreissä ja Vasureissa, ei tee niistä ryhmistä liberaaleja, vaikka seksuaalisuus onkin hyvin keskeinen osa liberaalia käsitettä.
Näiden vaalien suurin merkitys oli siinä, että Vihreät saavuttivat eräänlaisen lakipisteen. Oleellista on se, että muut puolueet huomaavat sen, eivätkä enää peesaa Vihreitä, joilla oli nyt päättyneessä hallituksessa paljon enemmän vaikutusvaltaa kuin oli todellista valtaa. Soini huomasi ainoana sen jo ennen vaaleja, ja mm. Maikkarin tentissä sanoikin Sinnemäelle, että Vihreiden energiapolitiikka ilmastonmuutoksen torjunnassa on ollut katastrofi. Kaksi vuotta sitten Soini olisi hirtetty mediassa munistaan - nyt ei näkynyt rivin riviä yhtään missään!
Lähetä kommentti