torstai 10. lokakuuta 2013

Kärpäsestä tuli härkänen



Sekoomuksen punavihreän puutarhakolhoosi-siiven edustaja Sampsa Kataja puolustaa aatetoveriaan Heidi Hautalaa, kun tämä narahti kiinni omiensa turvaamiselta lain pitkän käden uhatessa. Greenpeacen johtajan Tapio Laakson poliittinen ura on hitsattu kiinni Vihreisiin, joten samalla kun Hautala suojelee Greenpeacen jäseniä Venäjällä, hän antaa sivustatukea puoluetoverilleen. Mitäs Sampsa sitten sanoo, vaikuttaa kovin läheiseltä, mitä hän olisi voinut sanoa James Hirvisaaren vieraan aiheuttamasta kohusta viikkoa aikaisemmin (Muhammedin pilakuvista suomalaisiin tabuihin 3.10.2013):
Kokoomuksen kansanedustaja Sampsa Kataja on pettynyt suomalaiseen poliittiseen kulttuuriin. Hän ihmettelee kuohuntaa omistajaohjausministeri Heidi Hautalan (vihr) kansanedustaja James Hirvisaaren ympärillä.

"Mielestäni aika monella on nyt anteeksipyynnön paikka. Poliittinen kulttuuri on mennyt överiksi. Yksittäisten lehtitietojen perusteella aletaan lynkkaamaan henkilöitä", Kataja sanoo HS:lle.

"Tällaiset median kautta käytävät toverituomioistuimet on aika lopettaa. Nyt mennään liian pitkälle."

"Ei malteta odottaa edes sitä, että henkilö itse kertoisi, mitä on tapahtunut. Potkitaan jo maassa makaavaa. Tässä on sekä monella poliitikolla että median edustajalla peiliin katsomisen paikka", Kataja jatkaa.

Hän toivoo malttia keskusteluun. Kataja itse ei ole ollut yhteydessä Hautalaan Hirvisaareen, eikä siten tiedä itsekään tarkkaa asioiden kulkua.

"Olen vain lukenut, kuinka vajavaisilla tiedoilla on kirjoitettu uutisia ja oltu lynkkaamassa ihmistä."

"Jonkinnäköistä luottamusta pitäisi olla ihmisiin, medialla tai poliitikoilla."
Entä mitä sanoo Soininvaara?
En oikein usko, että Greenpeace Seppo Lehto olisi halunnut kuoliaaksi vaikenemista vaan pikemminkin mahdollisimman paljon julkisuutta.

Kukaan ei olisi kiinnittänyt Greenpeacen operaatioon öljynporauslautalla Seppo Lehdon performanssiin eduskunnan lehtereillä mitään huomiogta, ellei Venäjä eduskunta itse olisi alkanut sitäö mainostamaan.
Pitää jossain määrin paikkansa, mutta miksei samaa menetelmää sovellettu Seppo Lehtoon? Vihreillä on vaikeuksia suhtautua taiteeseen, kuten esimerkiksi Muhammed-pilakuvat ja Seppo Lehdon natsitervehdykset todistavat. Millään muulla puolueella ei ole vastaavanlaista väkivaltaista siipea kuin mitä Greenpeace muodostaa Vihreille. Ja parhaaseen sosialistiseen sananmuunteluun, siinäkin "peace" ei tarkoita rauhaa vaan "toimintaa". Samoin kuin sosialistit 30-luvun Saksassa vihasivat ja pelkäsivät kommunisteja ja heiltä inspiraationsa saaneita kansallis-sosialisteja, myös nykyisille Vihreille (Heidi Hautala, Tapio Laakso) ja heidän läheisimmille liittolaisilleen kommunisteille (Jaakko Laakso, Satu Hassi...) kansallis-sosialistit edustavat suurinta uhkaa (Seppo Lehdon älykäs provokaatio tai Anders Breivikin mielenvikainen mölyäminen). Siksi he näkevät joka paikassa - keskellä taiteellista performanssiakin - "äärioikeistolaisuutta".

Taide on erittäin vaarallinen itseilmaisun muoto, jota hallitsijat eivät tahdo sietää. Taide naurattaa ja naurava ihminen on mahdoton kahlehdittavaksi. Taide osoittaa nololla tavalla, että keisarilla ei ole vaatteita. Jopa nuorten tekemä taide aiheuttaa provokaatioita, kuten tämä esimerkki Järvenpään lukiosta mielenkiintoisella tavalla paljastaa.

[Lisäys torstaina 10.10.2013 klo 17:
Iltalehden mukaan Heidi Hautala aikaistaa paluumatkaansa New Yorkista ja pitää oman tiedotustilaisuutensa eduskunnassa (hänhän ei ole kansanedustaja). Pääministeri Katainen ei suostunut vastaamaan Kimmo Tiilikaisen (Kesk) kysymykseen, nauttiiko Hautala Kataisen luottamusta. Vastaus on ilmeinen - ei nauti. Huomisessa tiedotustilaisuudessaan Hautala ilmoittanee eroavansa ja tilalle ministeriksi noussee Osmo Soininvaara.]

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olin todella pettynyt Sampsa Katajan ulostuloon. Olin pitänyt häntä jossain määrin järkevänä perustuen lehtitietoon, että vaalikoneissa ennen viime eduskuntavaaleja hän oli lopulta läpi menneistä ehdokkaista ainoa, jonka mielstä valtion ei pitäisi puuttua ihmisten tuloeroihin millään tavalla.

Ilmeisesti Sampsa oli silloin laittanut vahingossa rastin väärään ruutuun.

t. Pörri

Kari kirjoitti...

Eihän tämä nyt ole mitään uutta, jo vanhat roomalaiset sanoivat:
Quod licet Iovi, non licet bovi!
Eli mikä sopii herralle ei sovi narrille.

Vaikka olisikin niin, että virkamies Timonen toimi itsenäisesti ja valtuuksiensa puitteissa, mitä pitäisi ajatella siitä, että hän käveli tällä tavoin Arctia Shippingin johdon yli. Oliko hänellä todella valtuudet tähän? Kai tätä olisi pitänyt käsitellä maan hallituksessa?

Jaassu kirjoitti...

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen toivoo, että Hautala-jupakka johtaa asian rikosoikeudelliseen selvitykseen.

Tolvanen muistuttaa, että mitään näyttöä rikoksesta ei toistaiseksi ole, mutta asian tutkiminen olisi paikallaan.

Tolvasen mukaan toimitusjohtajan erolla uhkaaminen alkaa olla niillä rajoilla, että tutkinnan aloittamista pitäisi harkita.

Professorin mukaan asia olisi syytä selvittää sekä ministeri Heidi Hautalan (vihr.) että valtion omistajaohjauksesta aiemmin vastanneen virkamiehen Pekka Timosen osalta.

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194845196154/artikkeli/professori+toivoo+rikosoikeudellista+selvitysta+nama+voivat+olla+rikosnimikkeet+hautala-tapauksessa.html

Proffa näyttää olevan hieman eri linjoilla kuin kokoomuksen Sampsa Kataja.