tiistai 14. helmikuuta 2012

Asioiden ja ihmisten johtamisesta

Seuraavat uutisotsikot ovat aika kuvaavia:
2010.11.27 Kylmä sää voi liittyä ilmastonmuutokseen
2011.11.07 Ilmastonmuutos ei selitä syksyn lämpöä
2011.12.30 Ilmastonmuutos vie Suomen talvea kohti Tanskan oloja
2012.02.13 Mikä selittää superpakkaset? "Edessämme on yllätyksiä"

Luodaan uhkakuva ja uskotellaan, että antamalla meille rahaa ja valtaa, me osaamme ratkoa nämä ongelmat. Näissä ilmaston lämpenemistä ennustavissa kauhukuvissa on yhteinen piirre myös EU:n velkakriisin kanssa. Kun euro luotiin, poliitikot lupasivat vaurautta, matalia korkoja ja tasaista talouskasvua. Kun Kreikka pyrkii seireenien kuulumattomiin, sitä uhataan kaaoksella, vuosikausien taloudellisella ahdingolla ja varallisuusarvojen romahtamisella. Samalla tavalla suomalaisia ja islantilaisia uhattiin, kun maat ajautuivat pakkodevalvaatioon aikoinaan. Nyt jokainen voi suhteellisen hyvin ja ainakin paremmin kuin ennen devalvaatiota.

Venäjällä silovikit uskovat, että kansaa tulee johtaa harvalukuisen ja tehtäväänsä koulutetun ryhmän johdolla. Suomessa tätä teknokraattisuudeksi kutsuttua lähestymistapaa edustaa puhtaimmillaan Osmo Soininvaara. Vihreiden maailmakuva on aivan puhtaasti sosialistinen, holhoukseen perustuva keskusjohtoinen hallintomalli, josta Kullervo Kalervonpojan kirjoitus kiteytti Markus Wasaran suulla kaiken oleellisen:
Toimivaa markkinataloutta on se, että yhteiskunta järjestää kestävimmän tavan – ja sen päälle omia vapauksiaan haluavat maksavat niistä.

Jokainen meistä on johtaja - jokainen yrittää vaikuttaa omaan lähiympäristöönsä. Työpaikalla esimiehen sana painaa siksi, että hän voi tarvittaessa tehostaa vaikuttamispyrkimyksiään irtisanomisuhalla. Niinpä suora käskyttäminen saa ihmiset näennäisesti tekemään sitä, mitä käsketään, mutta todelliset tulokset saadaan perustelemalla ihmiselle, mitä etua hän saa toimimalla kerrotulla tavalla. Työpaikan todelliset vaikuttajat voivat olla eri ihmisiä kuin asemansa puolesta johtajina pidetyt.

Johtaminen voidaan jakaa kahteen ryhmään, kärjistäen. Toinen ryhmä koostuu asiantuntijoista, jotka suunnittelevat koneita. Heidän maailmassaan johdetaan asioita - kuinka saan koneen toimimaan haluamallani tavalla. Toinen ryhmä koostuu muista kuin asiantuntijoista. Periaatteessa he ovat palvelutehtävissä, käsityöläisiä tai muita ammatti-ihmisiä, jotka omin käsin tekevät jotain varsin konkreettista - toki koneita ja laitteita apuna käyttäen. Käytännössä heidän tehtävänsä ei ole miettiä, miten etupyörät kääntyvät - heidän tehtävänsä on kääntää etupyöriä. Siinä ero asiantuntija- ja perinteisen suorittavan organisaation kesken.

Ikivanha oppi siihen, kuinka toisiin ihmisiin vaikutetaan on nerokas: johda ihmisiä äläkä asioita, koska ihmiset tekevät asioita. Iltalehden mukaan sosialistiministeri Maria Guzeninan johtama Hyvän edistämisen ja pahan vastustamisen ministeriö on kieltämässä alkoholimainonnan. Suomessa hallintokoneisto on lähestulkoon tyystin ajatunutut silovikkien käsiin, eikä meilläkään enää johdeta ihmisiä vaan asioita. Sosialismin ongelma on sama kuin islamissa (joka siis on itsessään sosialistinen uskomusjärjestelmä), joka pakottaa kaikki yksilöt pitämään oppejaan ainoina oikeina ja kaikkiin elämäntilanteisiin soveltuvina.

6 kommenttia:

Tiedemies kirjoitti...

En ymmärrä sanaa "teknokraatti" näin. Yleisestiottaen teknokratialla tarkoitetaan ajatusta, että asiantuntijat ovat parhaita tahoja arvioimaan tarkoituksenmukaisuutta päätöksenteossa, eli että ideologia poistetaan politiikan toimeenpanosta. Se ei tarkoita, että ideologia poistetaan politiikasta, vaan että ideologia tai arvomaailma, tai miksi sitä nyt sanotaan, sanelee päämäärät ja teknokraatit pohtivat erikseen miten näihin päämääriin parhaiten päästään.

Klassisen liberaalin ajattelun yksi piirre on se, että yhteiskunnassa ei johdeta ihmisiä, vaan yhteiskunta tarjoaa puitteet, joissa ihmiset voivat toimia autonomisesti. Ihmisten johtaminen poliittisesti on joko feodalismia tai fascismia, ja olen ymmärtänyt termisi "liberaali fascismi" niin, että yhteiskunnan tarjoamiin puitteisiin ujutetaan näennäisen liberaalin kuoren alle eräänlaista ohjailua ja määräilyä, ja siirretään "asiantuntijoille" kuten sosiaalitädeille ja verottajille erilaisia moraalinvartijan tehtäviä.

Vaikka en ole asioista usein samaa mieltä, tämä huomio on ollut tärkeä. En kuitenkaan ymmärrä tätä silovikki-läppää. Silovikkien ideana on jonkinlainen ohjattu tai manageroitu demokratia, jossa kansa äänestää johdon suunnittelemalla tavalla. Tällä ei ole oikein mitään tekemistä teknokratian kanssa.

Kumitonttu kirjoitti...

Teknokraatti ei ehkä ole oikea sana, mutta en keksinyt parempaa. Yritin esittää, että poliittisia päätöksiä asetetaan paremmuusjärjestykseen samalla tavalla kuin julkisia hankintoja. Ihmisten elämät eivät kuitenkaan ole julkisia hankintoja.

Ihmisten johtamisella tarkoitan sitä, että jokainen ihminen pyrkii vaikuttamaan ympärillään oleviin. Vaikuttaa voi monella eri tavalla, mutta paras tapa vaikuttaa on se, joka vaikuttaa, eli muut ihmiset muuttavat omia toimintojaan. Ja kuten tiedetään, ketään ei voi pakottaa muuttamaan mitään itsessään. Ihminen muuttuu vain, jos hän itse haluaa muuttua. Joten hyvä johtaminen on sellaista, jossa ihminen itse haluaa muuttua. Tähän silovikit tai "teknokraatit" eivät yksinkertaisesti kykene, koska vaikka tiedämme asioiden olevan tulevaisuudessa toisin, ei kukaan tiedä, miten ne ovat.

Miltton Friidman kirjoitti...

Venäjällä silovikit uskovat, että kansaa tulee johtaa harvalukuisen ja tehtäväänsä koulutetun ryhmän johdolla.

Tämä on aika pitkälle johdannainen Platonin filosofihallitsijaluokasta.

Venäjällä silovikit uskovat, että kansaa tulee johtaa harvalukuisen ja tehtäväänsä koulutetun ryhmän johdolla. Suomessa tätä teknokraattisuudeksi kutsuttua lähestymistapaa edustaa puhtaimmillaan Osmo Soininvaara.

Eivätkö nimenomaan "sivilikit" koostu teknokraateista, eivät silovikit?

---

Lähtökohtaisesti ongelma ei ole sellaiset poliitikot, jotka katsovat että tietynlaisen "eliitin" pitäisi "johtaa" yhteiskuntaa.

Ongelma ovat sellaiset äänioikeudelliset ihmiset, jotka uskovat näin, ja jotka eivät halua ottaa tippaakaan vastuuta omasta elämästään.

Omassa älyllisessä köyhyydessään tällaiset ihmiset toivovat, että ai kun joku tulisi ja antaisi töitä ja maksaisi siitä palkkaa.

He ovat niitä ihmisiä, jotka ahkeroivat NL:ssa gulageilla.

Kumitonttu kirjoitti...

Eivätkö nimenomaan "sivilikit" koostu teknokraateista, eivät silovikit?

Joo, taidat olla oikeassa.

Ongelma ovat sellaiset äänioikeudelliset ihmiset, jotka uskovat näin, ja jotka eivät halua ottaa tippaakaan vastuuta omasta elämästään.

Eivät yritä ottaa tippaakaan vastuuta, koska ei ole halua, ja halun puute johtuu jo aiemmin mainituista syistä - vaalikarjalle apetta.

He ovat niitä ihmisiä, jotka ahkeroivat NL:ssa gulageilla.

Gulageille joutuivat sattumanvaraisesti sekä varkaat että toisinajattelijat. Ja kaikki muutkin ihan tasavertaisesti, jos systeemi tarvitsi uutta verta remmiin.

Valkea kirjoitti...

Venäläinen "apparatchik" jollain tavalla suomeksi väännettynä olisi mitä parhain nimitys teknokraateille. Suomessa käytetään joskus apparaatti nimitystä epäilyttävistä ja huonosti savuttaen ja täristen käyvistä koneenrötisköistä.

Miltton Friidman kirjoitti...

Venäläinen "apparatchik" jollain tavalla suomeksi väännettynä olisi mitä parhain nimitys teknokraateille. Suomessa käytetään joskus apparaatti nimitystä epäilyttävistä ja huonosti savuttaen ja täristen käyvistä koneenrötisköistä.

Onko Valkea tuo mitä sanoit jollain tapaa tulkittavissa sitten silovikkien tukemiseksi?