Ensimmäisen kierroksen äänestys lukijoideni keskuudessa poikkeaa valtavasti tutkimuslaitosten julkaisemista tuloksista, joissa Sauli Niinistö on selvä ykkössuosikki. Kyselyn julkaistessani asetin ehdokkaat sen mukaan, miten arvioin heidän saavan ääniä. Kyselyn tulokset poikkesivat siitäkin aivan täysin:
13 (6%) Niinistö
40 (20%) Väyrynen
98 (50%) Soini
15 (7%) Haavisto
6 (3%) Lipponen
3 (1%) Arhinmäki
1 (0%) Biaudet
5 (2%) Essayah
14 (7%) Tyhjää/nukun
Yhteensä 195 ääntä
Blogini lukijat ovat selvästi jatkamassa vuoden takaisen eduskuntavaalin protestia. Ilmassa on Soinin ja Väyrysen kaksintaistelu, joka lukijoideni keskuudessa kääntyy 2:1 Soinin hyväksi. Lukijani ovat aktiivisia, työikäisiä ja kiinnostuneita selvittämään asioiden todellisen laidan ohi virallisen totuuden, jota poliitikot ja sen sylikoirana media toistavat.
Näistä lähtökohdista voi hiukan arvioida ensimmäisen kierroksen tuloksia. Tutkimuslaitosten haastattelemista 30% ei kerro ehdokastaan. Yleensä tämä porukka on muistaakseni jossain 10% tienoilla, joten periaatteessa kaikki Perussuomalaisten viime kevään äänivyöryn aiheuttaneet äänestäjät eivät tiedä, ketä protestin vuoksi pitäisi nyt äänestää. Ainoa varma asia on Niinistön meno jatkoon. Median hypetyksestä huolimatta en pidä Haaviston pääsyä kakkoselle tänä iltana muuna kuin Nexarin antamana lohdutuspalkintona. Pääkaupungin hyväosaisten ilmastouskovaisten lapsettomien kotitalouksien varaukseton Haaviston ihailu antaa väärän kuvan koko maan tilanteesta.
Jatkokierrokselle menee Väyrynen tai Soini. Lukijoideni arvion mukaan se olisi siis Soini, joka saa epävarmoista leijonanosan, mikä riittää nostamaan Soinin jatkoon. Kuitenkin, en epäile gallupien tuloksia, joiden mukaan jatkoon menisi Väyrynen tai jopa Haavisto. Haaviston kannattamisen kertominen haastattelussa on helppoa, koska haastateltava pääsee julistamaan uskoaan luurin toiseen päähän. On hienoa olla edistyksellinen. Niinpä veikkaan, että Haavisto ei ihan saa sitä äänimäärää, jonka galupit antavat. Kepun puoluekoneisto on alkanut paukuttaa Väyrystä, mikä ennakoi Kiviniemen ajan päättymistä, mutta se on ennen kaikkea kepulaisten keskinäinen protestiliike.
Jos siis tuosta 30% epävarmoista noin puolet seuraa blogini lukijoiden ajattelutapaa - mihin itse uskon viime kevään perusteella - niin Soinin kannatus pomppaa äänestyspäivänä eniten ehdokkaista. Mistään jytkystä on kuitenkaan turha puhua, koska viime vaalien protestoijat eivät ole kovin tyytyväisiä Soinin suoritukseen kuluneen vuoden aikana.
sunnuntai 22. tammikuuta 2012
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
4 kommenttia:
Gallupeihin en liioin täysin luottaisi. Toki blogiotoksesi lienee vielä valikoituneempi, vaikka siinä ei toisaalta ole käytetty "korjauskertoimia".
Eli veikkaan että galluppeja enemmän ääniä saavat ainakin Soini, Väyrynen ja Lipponen. Ehkä myös Biaudet. Ja gallupeja pienempään äänimäärään joutuvat tyytymään Niinistö ja Haavisto.
Niinistö on toinen jatkoon menijöistä, se on toki varmaa. Mutta en kauheasti yllättyisi jos hänen todellinen ääni% alkaisi kolmosella.
Värynen saa "takaisin" ison osan kepulaisten keväällä persuille siirtyneistä protestiäänistä. Mutta toisaalta kepun liberaali- ja citylaita vuotaa niin Niinistön kuin Haavistonkin suuntaan.
Haaviston menestys riippuu siitä kuinka iso osa Lipposen, Arhinmäen ja Biaden maailman halaajakannattajista vaihtaa hevosta. Ja Lipposen ääni% myös siitä kuinka paljon perinteistä haalariväkeä äänestää Soinia.
Puhdas henkilövaali saa aikaan omituisiakin siirtymiä. Jos olen oikein ymmärtänyt, niin osa kaikkein vasemmanlaidan vasureista liputtaa vanhasta muistista Väyryselle. Joka saanee myös jonkin verran pohjanmaan rantaruotsalaisten junttiäänistä.
Mutta veikkauksesi on varsin hyvä. Toiselle kierrokselle nousee Niinistön lisäksi Väyrynen tai Soini. Olen aika hämmästynyt jos siellä onkin Haavisto.
No, jokatapauksessa olisi hyvä jos siellä olisi Niinistön vastapainona jompikumpi liittovaltiokriittisistä ehdokkaista. Se antaisi kansalle mahdollisuuden lähettää hallitukselle varoitussingnaalin. Ja säilyisi Kataisen sixpackilla edes jonkinlainen äänestäjänpelko.
Päivän Hyysärissä oli äänestäjät jaoteltu neljään ryhmään (sinänsä ansiokkaasti) ja joka ryhmästä haastateltu kymmenkuntaa kantansa paljastavaa äänestäjää. Vain kolme kannatti Soinia ja heistäkin yksi aikoi 1. kierroksella äänestää jotakuta muuta, koska "Soinilla ei ole mahdollisuuksia jatkoon". Kaikista äänestäjistä vain kahden kohdalla mainittiin, että he aikovat toisella kierroksella äänestää muuta kuin ykköskierroksen ehdokastaan. Toinen oli Essayahin ja toinen Soinin kannattaja. Eli kaikista, aina Bideen ja Arhinmäen kannattajia myöten vain kolmen haastatellun kohdalla mainittiin "ettei ehdokkaalla ole jatkomahdollisuuksia". Heistä kaksi kannatti Soinia ja yksi Essayahia. Puolueellisuus haisee, yritys vyöryttää Soinin kannattajat äänestämään taktisista syistä jotakuta muuta paistaa läpi.
Kiitos Äksy ja Jaska. Totuus haastattelee tietenkin pääasiassa helsinkiläisiä ja uusmaalaisia, jotka tukevat Haavistoa paljon yli koko maan keskiarvon. Tämä antaa väärän kuvan - tarkoituksella tietenkin.
Jos Haavisto ei mene jatkoon, poliittinen mediapeli on ylittänyt kaikki sopivaisuuden rajat. Jos Haavisto menee jatkoon, niin kaikki pisteet Totuudella ja Ylenannolle hienosta puffaamisesta.
"Median hypetyksestä huolimatta en pidä Haaviston pääsyä kakkoselle tänä iltana muuna kuin Nexarin antamana lohdutuspalkintona. Pääkaupungin hyväosaisten ilmastouskovaisten lapsettomien kotitalouksien varaukseton Haaviston ihailu antaa väärän kuvan koko maan tilanteesta."
Tämä pitää paikkansa, vaikka Haavisto lähestyi "suvaitsemattomia" kampanjassaan. Todellisuudessa Haavisto imuroi ääniä lähinnä muilta vasemmiston ehdokkailta.
Ihmiset ovat maakunnista hiljalleen siirtyneet etelään ja siirtyvät edelleen. Siksi vaalit ratkaistaan etelässä Uudenmaan ja Helsingin vaalipiireissä.
Soinin mahdollisuudet tuhoutuivat Väyrysen ehdokkuuteen. Jos Keskustan ehdokkaana olisi Väyrysen tilalla ollut vaikkapa Kiviniemi, tilanne olisi nyt täysin toinen.
Soini tosin keräsi sen verran ääniä, että Väyrynen ei päässyt toiselle kierrokselle.
Presidentinvaaleissa valtamedia ja sen puolueellisuus vaikuttavat enemmän kuin muissa vaaleissa. Näin se vain on.
Itselleni oli täysin sama, oliko toisella kierroksella Niinistön kumppanina Haavisto vai Väyrynen. Jälkimäistä en pysty äänestämään, koska käsi kramppaa viimeistään vaalikopissa.
Väyrysellä on aina ollut vain yksi agenda ja se on Väyrynen itse.
Lähetä kommentti