perjantai 21. lokakuuta 2011

Kuinka rikastua taantuvassa taloudessa

Tässä on aimo annos mukana amerikkalaista sisäpolitiikkaa, mutta sama kaiku on askelten täällä härmässä.

Joka puolella on vaikeaa... paitsi Washington D.C.:ssä. Imemällä neljätuhatta miljardia pois yksityiseltä sektorilta, presidentti Obama on luonut rakastamalleen virkakoneistolle lainarahalla noususuhdanteen. Bloomberg News vetää käden lippaan Piilaakson muistoksi, kun Amerikan uusin rikkain kaupunki kruunataan:

Valtion työntekijät, joiden keskipalkka ylittää 126.000 dollaria, ja valtakunnan tihein keskittymä lakimiehiä nostivat Washingtonin San Josen ohi Yhdysvaltain varakkaimmaksi metropoliksi, valtion tilastot osoittavat.

Yhdysvaltain pääkaupunki vaihtoi kärkisijoja Piilaakson kanssa, väestörekisterin tietojen mukaan, kun kotitalouksien keskitulo Washingtonissa oli viime vuonna 84.523 dollaria. Kansallinen mediaani vuonna 2010 oli 50.046 dollaria.

Tämä ei ole jäänyt huomaamatta niiltä, jotka ovat huolissaan tulonjaon epätasaisuudesta, ja ovat tilanteesta vaivautuneita:

Luvut osoittavat, kuinka valtakunnan poliittinen ja taloudellinen yläluokka vaurastuu kun työttömyys ylittää yhdeksän prosentin rajan, ja tuhannet amerikkalaiset osoittavat kaduilla mieltään epätasaista tulonjakoa vastaan, sanoi Kevin Zeese, joka johtaa baltimorelaislähtöistä tasaisempaa tulonjakoa ajavaa liikettä nimeltään Hyvinvointiohjelma.

"Washington irtautuu muun maan todellisuudesta" sanoi Zeese. "He menettävät otteensa kansalaisten elämästä."

Kannatan täydestä sydämestäni köyhien ja rikkaiden elintasoeron kaventamista, jos se toteutetaan tekemällä köyhistä vauraampia. Pääkaupungin muuttaminen El Doradoksi kuusinumeroista palkkaa nauttivilla virkamiehillä on sen täydellinen vastakohta. Ne tavoitteet, jotka toivat Obaman ympärille kohtuullisen loisteliaan yläluokan, näännyttävät köyhät. Kun rahaa lapotaan yksityiseltä puolelta, ja valtion korkomenot huojuttavat taloutta, vaihtoehdot kuihtuvat. Ei sattumaa, että Obaman kaudella köyhien määrä on noussut ennätyskorkeaksi.

Ytimekkäämpää, ja tuhoavampaa, vertauskuvaa Obaman epäonnistumisesta ei ole kuin seurata Washingtonin nousua maan rikkaimmaksi alueeksi, kun kansantuote räpiköi ja työttömyys pysyy yhdeksässä prosentissa vuosia. Hulluinta on, että kuka tahansa, joka sotkun saa siivottavakseen, saa kuulla syytöksiä pyrkimyksistään kasvattaa työttömien määrää lähettäsessään nuo 126.000+ tienaavat virkamiehet koteihinsa.

(John Hayward, Human events)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kuulemma myös EU maksaa kelpo palkkaa korkeille virkamiehille. Mutta eipä se oikeastaan vaikuta siihen, että suuri osa noista ihmisistä on täysin hyödytöntä roskaväkeä. Vesurille olisi käyttöä.

Kumitonttu kirjoitti...

Kuulemma myös EU maksaa kelpo palkkaa korkeille virkamiehille.

Niin myös YK:

YK:n työntekijöiden palkka (veroton sellainen) on 118.000 dollaria