keskiviikko 20. joulukuuta 2017

Pienissä tinoissa turvallisuus unohtuu

Suomalaisen politiikan vuoden 2017 loppuhuipennus mykistää. Keskustellaan kansanedustaja Hakkaraisen kännisestä örveltämisestä, A-oluen myynnin vapautuksesta ruokakauppaan ja tietenkin kirsikkana kakun päällä uuden vuoden aaton perinteisen tinanvalannan kieltämisestä. Tietenkin myös Vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon tyttöystävän näkyminen pop-konsertin taustakuvassa on nostettu esiin.

Keskustelussa vilahti myös Tsadin Pravdan julkaisemat puolustusvoimain salaiseksi luokiteltujen asiakirjojen kuvaukset sotilastiedustelusta ja sote-uudistuksen järisyttävän mittaluokan aiheuttamat systeemiset ongelmat ns. hyvinvointivaltion kantokyvylle. Vihellys kuului myös GnS-konsulttitoimiston analyysistä lähivuosina odotettavissa olevasta rahamarkkinoiden romahduksesta.

Ajattelin kommentoida lähinnä tuota Pravdan tekemän artikkelin julkaisusta noussutta kohua. Tiedustelupalvelun salaisten asiakirjojen vuotaminen ei tietenkään anna mairittelevaa kuvaa toiminnan salaisuuden asteesta. Voin kuvitella, että läntiset tiedustelupalvelut ymmärsivät, että tsuhnille ei ihan kaikkea kannata kertoa. Toisaalta en usko, että on kerrottu tähänkään asti, joten tilanne säilynee muuttumattomana.

Huomion arvoista on lähinnä presidentti Sauli Niinistön ja muun valtiojohdon paniikkikohtaus tai primitiivireaktio. Olisin odottanut, että heidän suustaan olisi julkisuudessa kuultu lähinnä sen kaltainen toteamus, että vuotoa ja sen vaikutuksia selvitetään. Kulisseissa olisi tietenkin voitu kiehua raivosta ja mitä lie, mutta julkisuuteen kuulumattomia asioita ei lähdetä julkisuudessa ruotimaan.

Kammottavin virhe oli puolustusvoimain komentajan konsensushakuinen tviitti Pravdan päätoimittajalle, että ”ei jäädä tuleen makaamaan vaan rakennetaan yhdessä luottamus uudelleen”. Mitvit? Miksi tuokin piti tehdä julkisuudessa? Tällaisten osaajien käsissä on kansallinen turvallisuutemme, mikä itsessään ei ollut yllätys. Kesän 2017 Perussuomalaisten ulosheitto hallituksesta paljasti jo, kuinka sekaisin yhteiskuntamme on.

Pravdan toiminnassa en näe moitittavaa. Lehti julkaisee mitä julkaisee, ja parempi että julkaisee kuin ei julkaise. Vuoto itsessään on merkittävä asia – ei vuodetun aineiston uutisointi. Lakia Suomessa luetaan niin sattumanvaraisesti, että laillisuusnäkökulmalla ei ole mitään merkitystä. Jos eliitti haluaa Kaius Niemelle porukoineen rangaistuksen, sen tuomioistuin kyllä mätkäisee. Luultavasti ei halua.

Ja lopuksi pohdintaa kaksinaismoralismista. Feministinen eliittimme haluaa kieltää alkoholin myynnin ja seksuaalisesti virittyneet teot, joita ihmiset – ullatus – tekevät humalassa. Feministit haluavat Suomeen islamilaista maahanmuuttoa, joten… Mitenkä olisi sharia-laki? Loppuisi seksuaalinen häirintä humalassa. Vielä kun saadaan media hiljaiseksi erilaisilla vuotokohuilla, niin Turkin tie on meidän tiemme. Eläköön Erdogan!

1 kommentti:

IDA kirjoitti...

Parin viikon totaalisen uutispimennon jälkeen rupesin eilen tutustumaan tähän tietovuotojuttuun ja olen todella hämmentynyt: Sotilastiedustelun erittäin salaisia asiakirjoja on sanomalehden hallussa. Sotilastiedustelun pitäisi olla puolustusvoimien, josta ei niistäkään kaikkea pidä huudella, salaisinta aluetta. Ja kukaan ei edes esitä, että jotkut istuvat tästä linnassa ja pitkään. Sanomat vaan sopii audiensseja presidentin kanssa.

Käsittääkseni kyseessä on ilmiselvä maanpetosrikos, koska tuollaiset asiakirjat ovat valtion turvallisuuden kannalta ihan toista astetta, kuin jotkut hallituksen sisäiset muistiot. Varmaan kiva vaihtaa kriisinhallinnassa teknisen tiedustelun välineistöä ja tietoa, kun tilannetta tarkkailee sanomalehden pirtsakka toimittajatyttö pääsyllä kaikkeen tietoon.

Veikkaan, että meiltä on pimitetty se, että Suomi ei ole Natossa siksi, että se ei sinne ole halunnut, vaan siksi, että sitä ei voi täysoikeudelliseksi jäsenmaaksi ottaa. Yhteisiin harjoituksiin Suomi todennäköisesti pääsee mukaan siksi, että voidaan heitellä erilaisia juttuja läpi vastapuolella ja toisaalta joskus saatetaan vielä tarvita tykinruokaakin.

Kyllähän tämä skandaali on.