Viime vuosien aikana poliittinen keskustelu on pyörinyt erilaisten julkisen sektorin tehtävien määrittelyssä. Olen erityisesti tällä viikolla yrittänyt hahmottaa, mitä netissä kirjoitellaan, ja karmea havaintoni on ollut, että erilaiset kouluampumiset, päihteiden väärinkäyttö, sivullisiin kohdistuva väkivalta ja moni vastaava asia on herättänyt ihmisissä lähinnä huolta siinä mielessä, että julkisen hallinnon täytyy tehdä asialle jotain. Minua ihmetyttää, mistä ihmisten lapsenomainen usko sen suhteen johtuu, että yksittäisellä kansalaisella ei ole tai saisi olla vastuuta omasta elinympäristöstään.
Sattuneesta syystä laskeskelin energian hintoja omakohtaisesti. Noin viiden vuoden aikana omalta osaltani energian hinnannousu on ollut noin 400 euroa kuukaudessa, joka jakaantuu polttoaineiden ja sähkön hinnan nousuun. Elintarvikkeiden hinnan nousussa energian hinnan merkitys on myös keskeinen - arviolta puolet. Toinen puoli on seurausta velkakriisin ratkaisuun käytetystä ylilikvidistä markkinasta, joka on kanavoitunut raaka-aineiden hintoihin yleisesti. 400 euroa on mieletön määrä rahaa, joka on pois valinnoista, joita minun pitäisi voida tehdä itse. En yhtään ihmettele, että moni ei viitsi mennä töihin, kun itsensä elättäminen työtä tekemällä on vielä keskipalkallakin melkoista kitkutusta.
Kävin omia menojani läpi, ja totesin maksavani veroja noin 2/3 tuloistani sisältäen sekä välilliset että välittömät verot. Tilanne alkaa olla sietämätön, mutta valitettavasti en keksi siihen mitään ulospääsyä. Kaikki ne asiat, joiden puolesta hyväksyn verotuksen, ovat leikkausten kohteena. En väitä, että ne asiat olisivat objektiivisia. Sen sijaan väitän, että jokaisen pitäisi itse saada päättää, mihin rahansa käyttää. Yhteisen edun takia poliisi, oikeuslaitos ja maanpuolustus tulisi hoitaa verotuksella. Muita asioita en äkkiä keksi.
Sosiaalimenojen osuus kansantuotteesta on noin 1/3. Kun kyseinen summa (50 jaardia) jaetaan avoimen sektorin työssäkäyvää (1,7 milliä) kohti, lasku on 566 euroa viikossa. Käytännössä jokainen tienattu euro menee yhteiseen hyvään. Aikoinaan 90-luvun lamassa naureskeltiin, että yksinkertaistetaan verotusta siten, että nostetaan veroaste 100%:iin, ja jokainen lähettää kuitit Kelalle. No, ei naurata enää.
Suhteellisuuden taju hämärtyy myös tässä hienossa videossa. Hubble kuvaa kaukaisia galakseja, joiden sadat miljardit tähdet ovat - lukijan sanoin - mahdottomia tavallisen ihmisen ymmärtää vertailukohteen puuttumisen vuoksi. Lukijan olisi ehkä syytä tutustua Euroopan Suvereenien Sosialististen Tasavaltojen Unioniin - EUSSR.
perjantai 17. helmikuuta 2012
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
5 kommenttia:
KT: 'En yhtään ihmettele, että moni ei viitsi mennä töihin, kun itsensä elättäminen työtä tekemällä on vielä keskipalkallakin melkoista kitkutusta.'
En oikein usko että väitteesi perustuu mihinkään verifioitavissa olevaan tutkimukseen. Joitain yksittäisiä downshiftaajia saatat löytää mutta tuskin heitä niin monia on.
Häh?
”Erilaiset kouluampumiset, päihteiden väärinkäyttö, sivullisiin kohdistuva väkivalta ja moni vastaava asia on herättänyt ihmisissä lähinnä huolta siinä mielessä, että julkisen hallinnon täytyy tehdä asialle jotain. Minua ihmetyttää, mistä ihmisten lapsenomainen usko sen suhteen johtuu, että yksittäisellä kansalaisella ei ole tai saisi olla vastuuta omasta elinympäristöstään.”
Kun itse olen julkishallinnossa toiminut pian neljännesvuosisadan, niin totean, että ihmetyksellesi on perusteita. Ensinnäkin julkishallinnossa on ajatus, että mikäli asia ei ole tapahtunut julkishallinnon kautta, sitä ei ole olemassa. Toiseksi on älytöntä kuvitella, että myönnetty virka antaisi tarvittavan viisauden. Virkamieshän olen minäkin, mutta ihan samanlainen tumpula kuin kaikki muutkin. Ei minulla, eikä järjestelmällä jonka leipää syön ole tarjota mitään ihmeratkaisuja eikä virka minua siviiliminää fiksummaksi tee. Kolmanneksi, julkishallintohan ei ole koskaan väärässä, vaikka se itse tietäisi väärässä olevansakin. Sitä vaan ei saa tunnustaa. Neljänneksi, mitä vanhemmaksi tulen, sitä vahvemmin uskon, että aikuiset ihmiset pystyvät oikein hyvin pitämään huolen itsestään ilman virkakoneiston holhousta ja se holhous alkaa inhottaa minua päivä päivältä enemmän. Noista asioista, joista lainauksessasi puhuit, pystyy virkakoneisto tekemään tutkimuksen ja pöytäkirjan jonka luettuaan joku toinen virkakoneiston jäsen tekee uuden tutkimuksen ja pöytäkirjan joka sitten uutisoidaan ja sen jälkeen mapitetaan jonnekin. Itse asioihin ne eivät vaikuta mitään.
Kiitos Ykä. Olet oikeassa, ettei virka tietenkään voi tehdä kenestäkään viisaampaa. Vaikka hauskaahan se olisi, että aina kun joku asia vaivaa, niin soittaisi vaan julkishallinnon omaan Q&A-neuvontanumeroon ja saisi vastauksen, jonka turvin voisi jatkaa menoaan.
Eikös joissain yhteisöissä ole velho, poppamies, tietäjä, shamaani, druidi tms. yleisviisas, joka on yhteisölle semmoinen Q&A-henkilö, jolta voi kysyä jos jokin asa vaivaa.
Lähetä kommentti