Yleisradio tietää kertoa, että palolaitos järjestää alueensa kiinteistöjen nuohouksen kilpailuttamalla (Tiukka nuohouslaki). Sinänsä se on ihan järkevää, koska monopoliasemaan pääsevä nokisutari voisi muuten laskuttaa sellaiset hinnat, että köyhiltä vietäisiin tuhkatkin pesästä. Toisaalta kun miettii, niin miten ihmeessä on mahdollista, että kiinteistönomistaja ei saa päättää, mistä nuohouksensa ostaa. Ymmärrän toki, että osa ihmisistä ei tuhkaluukkujansa nuohoaisi, mutta eikö se ole valinnan vapautta? Miksi yhteiskunnan tulee päättää, kuka kenenkin töhkikset puhdistaa?
Pahin sananvapauden puolustaja on nykyisin ne liberaaleiksi itseään kutsuvat ihmiset, jotka ovat saaneet ns. "viharikokset" rangaistaviksi teoiksi. Heidän mielestään se, että joku valitsee, kuka nuohoaa hänen horminsa ei ole sallittua, mutta se, että hormin nuohous on kirkon isien siunattava, on säädettävä pakolliseksi.
Suhtautumiseni nokisutareihin on salliva. Seksi ja seksuaaliset halut ovat aivan keskeisiä ihmisarvoon ja inhimillisyyteen liittyviä asioita. Ihminen, joka elää selibaatissa, on outo samalla tavalla kuin ihminen, joka on yliseksuaalinen. Jokaisella nokisutarilla on vastaavasti oikeus omiin tarpeisiinsa, mutta se tulisi muistaa, että yhteiskunta ei ole kovin pitkäkestoinen, jos lasten hankkimista ja kasvattamista ei erityisesti suojella. Homous ei ole synti, jos se tarkoittaa väärin tekemistä, mutta on väärin tehty, jos perheen merkitystä yhteiskunnan tukipilarina ei ymmärretä. Sitä ei ole pakko hyväksyä, tukea tai omaksua, mutta tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku.
lauantai 23. lokakuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
7 kommenttia:
Kilpailuttaminen on valitettavan usein eufemismi sille, että kunta tms. päättää yksilöiden puolesta, kuka saa monopolin. Kilpailuttaminen siis usein tarkoittaa kilpailun karsimista, ei sen kultivoimista.
Esimerkiksi muistaakseni (tieto voi olla vanhaa!) hankintalaki sanoo, että isojen organistoristen kokonaisuuksien, kuten vaikkapa yliopistojen, pitää kilpailuttaa kaikki hankintansa keskitetysti. Tämä tarkoittaa, että kaikkien organisaation osien on hankittava jonkun tietyn kategorian tavarat samasta paikasta. Tämä on äärimmäisen tehotonta.
Nuohouksessa olisi paljon järkevämpää, että olisi useampia nuohouspalveluita, joista sitten voi valita mieluisensa. Nykyinen systeemi ei ole kilpailua, vaan jonkinlaista kruunun erioikeuksien kaupittelua.
En usko, että kukaan tässä maassa tai koko maailmassa, ryhtyy homoksi vain siksi, että se on sallittua, edes siksi että sitä pidetään jossain mediassa "coolina". Jos miehistä joku 7 prosenttia maksimissaan alkaa ns. nokisutareiksi, se ei edes pudota syntyvyyttä. kaksin-kolminkertainen osuus miehistä kun jää muutenkin ilman siippaa.
Huomenta Tidari ja sorry taas vastauksen venymisestä. Kilpailutuksen idea on se, että ihmiset kuvittelevat, että hinta alenee kun ostomäärä kasvaa. Näinhän se joissain tilanteissa on, kuten nyt perinteisessä kulutustavaroiden ostamisessa, eli jos ilmoitat ostavasi viisi puhelinta yhden sijaan, saat luultavasti alennusta. Kuitenkin, esimerkiksi nuohouksessa, hinta ei ole ainut tekijä, joka vaikuttaa ostopäätökseen. Jos kilpailutus järjestetään pelkän hinnan osalta, toki saadaan tarjokkaista halvin, mutta ongelmia silti riittää.
Minun pointtini oli kyllä, että "kilpailutuksessa" ei yleensä ole lainkaan kyse kilpailutuksesta, vaan korruptiosta.
En sanoisi noin jyrkästi. Toki yhteisiä varoja hoidettaessa syntyy nepotismia ja oman edun ajamista, mutta kuvittelen ensisijaisen tavoitteen kuitenkin olevan kunniallinen eli tehokkuus ja taloudellisuus. Mutta ne häviävät savuna ilmaan, koska virkamies ei nyt vaan voi ymmärtää ihan kaikkea, ja näemmä nuohous on sitten yksi sellainen asia.
Nuohous on hyvä esimerkki. Kunta haluaa, että ihmisten hormit on nuohottu, koska se on paloturvallisuuskysymys, hyvä. Kunnan vastuulla on lain mukaan pitää huoli siitä, että nuohotaan, hyvä. Mutta kansalainen joutuu joka tapauksessa maksamaan nuohouksen itse.
Eikö tässäkin olisi kuitenkin yksinkertaisempaa, että nuohoojat saisivat tarjota palveluitaan kansalaisille, ja kansalaiset sitten valita haluamansa nuohoojan. Palolaitokselle voisi laittaa vaikka weppisivun, jonka kautta nuohooja voisi merkitä talot, jotka on nuohottu, ja sitten voisi palomestari lähettää noottia, jos ei ole nuohouksia ajallaan tehty, Tämä sujuisi kaikin puolin selvästi kivuttomammin ja ennenkaikkea tehokkaammin kuin se, että kunta päättää kuka nuohoaa kenenkin hormit.
Se, että on niin ilmeistä että näin on, viittaa siihen, että joku haluaa ylläpitää tilannetta. Ei kukaan tietenkään suunnitellut ole nykyistä pahat mielessä, mutta sen muuttamista kyllä vastustetaan puhtaasti nepotismin hengessä.
Hyvä ja mielenkiintoinen lähestymistapa. Ei ole kerrassaan mitään mieltä, että kunta jakaa eräänlaisen rälssin nokisutarille. Pelkkä ajatus vääntää vatsaa. On oikeastaan aika ihmeellistä, että tällaiset merkittävät poliittista linjausta heijastavat asiat jäävät homo-aiheiden alle. Ja miten meillä ei ole yhtään sellaista puoluetta, joka opillisesti vastustaisi tällaista asioiden järjestämistä. Voi voi...
Ei tämä ole ainoa asia; otetaan rakennustarkastus. Kunnan tarkastajalla ei ole mitään vastuita kuitenkaan, hän vain leimaa paperin. Periaatteessahan tarkastuksen pitäisi olla omistajan kannalta hyvä juttu, mutta käytännössä monissa kunnissa siinä on kylmä rinki perseen alla: kun olet rakennuttanut omakotitalon ja joku hiton töpseli on väärässä kohdassa tai väliseinä millin väärässä paikassa, niin pikkuhitleri voi määrätä koko talon purettavaksi.
Okei, liioittelen, mutta siis kalliita korjauksia voi tulla. Tässäkin tärkeäintä olisi, että tarkastetaan, ettei valitettavaa ole, ja että turvallisuusaspektit on kunnossa. Siis jotain, mistä omistajan kannattaa maksaa, ja jotain jota kannattaa omistajalle myydä. Siinäkin voi toimiluvan ehtona olla, että toimitetaan pöytäkirjat jne. viranomaisille arkistoitavaksi tms. Kun kyseessä olisi oikeasti palvelu, eikä mikään pikkuvirkailijan pippelinvenytys, niin homma voisi oikeasti toimiakin.
Disclaimer: Omat kokemukseni ovat kyllä olleet positiivisia silloin, kun olen kasvokkain ollut tarkastajien kanssa tekemisissä. Tampereella homma kait toimii, joissakin naapurikunnissa taas se on kuuleman mukaan ihan haista kaavittua touhua.
Lähetä kommentti