torstai 23. heinäkuuta 2015

Kaikki on turhuutta

Suomen tulevaisuuteen on tällä hetkellä hyvin vaikea luottaa. Perussuomalaiset saivat jatkojytkynsä, mutta Puolueen pyörre ministeri-Audin takapenkille on niin voimakas, että se muistuttaa mustaa aukkoa (Saarnaaja). Tapahtumahorisontti vääristyy ja aikakäsitys katoaa. Nykyisen hallituksen harteilla on niin raskas taakka, että en itse ainakaan jaksa uskoa sen kykenevän kantamaan sitä neljää vuotta. Siinä ajassa olemme saaneet Suomen niin tukalaan taloudelliseen tilanteeseen, että se ei oikene ilman rahoittajien (lue: velkojien) väliintuloa.

Paavo Väyrysen kansalaisaloite Suomen irrottamiseksi eurosta (ja EU:sta) on erittäin kannatettava. En koskaan kuuna ikipäivänä olisi kuvitellut kannattavani mitään Väyrysen ajatusta, mutta niin se maailma muuttuu. Vanhasta Tehtaankadun kätyristä on kasvanut vanhoina päivinään isänmaallinen. Mikä Suomea odottaa?

Nykyisen hallituksen aikana Suomi ei saa muutettua mitään. Lyhyesti sanottuna Suomen ongelma on järkyttävän kokoiseksi paisunut julkinen sektori, yrittäjyyden tappava sääntely ja Puolue, joka palkitsee äänestäjänsä järjettömällä NGO-toiminnan tuella. Perussuomalaisten toiminta hallituksessa on osoittautunut täydelliseksi flopiksi. Puolueen kansanedustaja Sampo Terho kirjoitti blogissaan (Sampo Terho - Puolueen puolesta 21.7.2015), että äänestäjät olivat kaikkein eniten vaatineet Persuja "kantamaan hallitusvastuuta" ja vasta toissijaisesti pitämään vaalilupauksensa. Väite on niin sairaan järjetön, että sitä on turha kommentoida.

Mikä Suomea odottaa 2019, kun nykyinen hallitus on tullut tiensä päähän? Ylivelkaantunut julkinen sektori, joka ei kykene huolehtimaan infrasta. Tieverkoissa palataan hiekkateihin, sairaita hoidetaan kuin spitaalisia, kouluissa vallitsee anarkia, siirrytään käteiskauppaan, satunnainen väkivalta rehottaa kaduilla... Lista on loputon. Suomalaisten luotto valtioon on romahtanut muilla, paitsi niillä, jotka saavat palkkansa verovaroista. Näitä on jo nyt 25% työssäkäyvistä, ja määrä vain kasvaa. Siinä missä tällä hetkellä yksityisen puolen kovapalkkainen asiantuntija saa olla tyytyväinen nykyisin enää viiden tonnin liksaan, Trafin ja vastaavien virkamiesten palkat huitelevat pitkälti yli kuuden tonnin. Itse opiskelin siihen maailman aikaan, kun houkutus valtion virkamieheksi oli pienten palkkojen takia pieni. Ei käynyt edes mielessäni, että lähtisin valtiolle hommiin, kun privapuolella palkat olivat puolta suuremmat. Nykyisin on lottovoitto päästä virastoon töihin.

Mitä Suomelle tapahtuu? Vaihtoehtoja on oikeastaan kolme. Ensimmäisessä Väyrysen kansanäänestystä ei järjestetä. Suomesta tulee uusi Kreikka. Kansalaiset siirtyvät käteiskauppaan ja verottaja menettää toimintakykynsä. Toinen vaihtoehto on, että kansanäänestys järjestetään, ja euroero häviää. Mikään ei muutu, koska verotuksella eläviä on äänestäjien enemmistö. Kolmas ja epätodennäköisin vaihtoehto on, että kansanäänestyksessä vaaditaan Suomen euroeroa. Poliitikkomme eivät kykene eroa toteuttamaan, joten sama meno jatkuu. Olipa vaihtoehto mikä tahansa, suomalaisen yhteiskunnnan ajautuminen jonkin asteiseen anarkiaan on luultavaa.

Suomalaisille elämä muuttuu sitä hankalammaksi, mitä enemmän täällä on maahanmuuttajia. Kun kansa ei koe vetävänsä yhtä köyttä talonpoikaisten arvomaailmojen kanssa, se jakautuu useaan pieneen klikkiin. Yrjöperskeles on kirjoittanut näistä visioista useaan otteeseen (Päivä Huitsinnevadassa 17.6.2015). Rehellisesti sanottuna pidin Ykän kirjoituksia hiukan foliopipo päässä tehtyinä, mutta en enää. Vanhuksissa asuu viisaus :) Suomalaiset lapset (joita pidän jos ikää on 25) muuttavat pois. Harva palaa takaisin, harva tuo ulkomailta mitään kopioimisen arvoista jos sattuu palaamaan Härmään.

Mikä voisi muuttaa nyt näkyvillä olevan kehityskulun? Jokunen poliittinen murha, muutama räikeästi rasistinen rikos maahanmuuttajiin breivikin tyyliin tai virkamiehiin kohdistuva väkivallan uhka pakkohuutokaupoissa tai vastaavissa järjestelyissä. Neuvostoliitto kaatui, kun sen sotilaat eivät suostuneet tappamaan omiaan. Virkavallan oikeutus loppuu, kun kansa nousee sitä vastustamaan. Niin kauan kuin verottaja onnistuu elättämään Puolueen äänestäjiä, nykyinen meno jatkuu. Se, kuinka varaudun tulevaisuuteen itse, jää omaksi ja ystävieni tiedoksi. Kommenttiosiossa voi kertoa omia ajatuksiaan, jos haluaa.

14 kommenttia:

Professori kirjoitti...

Olipa synkkää.

Mutta sallittakoon pari kommenttia. Kyllä vanhusten vaipoista tai jostain muusta "tarpeettomasta" voi säästää sen, mikä Kreikkaan menee. Ja ne rahathan ovat jo käytännössä menneet, eli ei se tilannetta muuta.

Humanitaarinen maahanmuutto onkin sitten hankalampi ongelma. Ei kustannusten takia, sillä ainahan voi säästä koulutuksesta tai terveydenhuollosta sen suorat kustannukset. Mutta pidemmällä aikavälillä yhteiskuntamme muuttuu kaikin tavoin entistä epämiellyttävämmäksi.

Mita tulee yrittäjyyteen, niin sen edelytysten parantamisesta (byrokratian ja ehkä verotuksenkin järkiinnyttämisessä) hallituksessa lienee yksimielisyys. Itse uskon, että siltä osin hallitus toimii paremmin kuin kahden edelä mainitun kysymyksen suhteen.

Julkisesta sektorista sen verran, että ainakin tutkimusjärjestelmää on supistettu viime vuosina kovalla kädellä. Samaan aikaan sinne kuitenkin rakennetaan kasvavaa byrkokratiapommia, joka jäykistää varsinaista tutkimustoimintaa ja heikentää sen kykyä tuottaa teknistaloudellista arvonlisää suomalaiselle yrityselämälle.

Muilta osin julkinen sektori tulee kyllä kasvamaan: siitä pitää huoli huoltosuhteen jatkuva heikkeneminen, jota kiihdytetään vielä erikseen järjettömällä maahanmuuttopolitiikalla.

En minä kuitenkaan usko, että Suomi valuu sekasortoon seuraavan neljän vuoden aikana, vaikka se ei tulekaan eroamaan sen enempää EU:sta kuin eurostakaan. Mutta persujen onnistunut kesyttäminen hallitusvastuussa tulee johtamaan entistäkin holtittomampaan politiikkaan ensi vaalikaudela.

Kari kirjoitti...

Olen viime päivinä törmännyt kahteen asiaan, joita en olisi ikinä osannut odottaa. Toinen on Käyrysen euroeroaloitus ja toinen on tunnetun saksalaisen rakennuslevyvalmistajan Kronobyn ilmoitus foliolastulevyjen valmistuksen aloituksesta. Niistä valmistettuun taloon tullessaan voi foliohatun ja muut henkilökohtaiset suojaimet jättää naulakkoon muiden tapaan.

Ei pelkästään Suomea ole kohdannut onnettomuus, kuten Kreikkaa ja Libanonia, vaan ilmiö on kansainvälinen. Se nimi on sosialistinen internationaali, tai Globalisaatio. Ilmiön vastustajia nimitellään kehityksen jarrumiehiksi ja impivaaralaisiksi.
Koko maailma on menossa kohti välieräotteluja. Suomi muiden mukana.

Kumitonttu kirjoitti...

Proffa, olen tullut todella pessimistiseksi tulevaisuuden kanssa, sillä nyt on paljastunut, että Persuilla ei ole Syrizaa kummempaa tietotaitoa. Kuten Kari toteaa, ongelma on "sosialistinen internationaali". Suomalaiset poliitikot ovat niin hemmetin heikkoja, että kun joku Brysselissä ärähtää, nämä laskevat alleen.

Suomen pitää istua niissä pöydissä joissa päätetään meitä koskevista asioista on silkkaa kusetusta. Meitä koskevista asioista päätetään meillä, eduskunnassa ja kunnanvaltuustoissa. Suomalaisten toimintaa pitäisi ohjata puhdas oman edun ajaminen, mutta todellisuudessa sitä ohjaa osaamattomuudesta johtuva idealismi.

Minä en näe Suomella hyviä tulevaisuuden näkymiä. Muutamassa vuodessa ajaudutaan Kreikan tavoin kriisiin, mutta läntinen maailma voi hyvinkin jatkaa islamisoitumistaan vielä parikymmentä vuotta. Ruotsia seuraamalla saadaan jonkunlainen tulevaisuuden kuva.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Näkisin, että oli tilanne minkälainen hyvänsä, niin tätä turvan rääpimistä blogirintamalla ei kannata lopettaa. Ja siinä tarvitaan Kumistakin. Myös jatkossa.

Euvostotaivas kirjoitti...

Vaikuttaa ihan siltä kuin väki varjoissa pohtisi, joko ne ymmärtävät kuolla nuo vanhukset. Kansanvaihto on ottanut jälleen askeleen eteenpäin. Juuri saamme lukea, että suomalaisvanhusten pelätään tekevän yhä enemmän itsemurhia johtuen vaikeasta taloudellisesta asemasta. [http://euvostotaivas.blogspot.fi/2015/07/joko-ne-ymmartavat-kuolla.html]

Mitä hyödyttää karsia julkisia toimintoja, mikäli säästyneet varat ojennetaan mamujen lisävastaanottoon? Hämeenlinnan liitoskunnissakin pyritään ojentamaan lakkautettu vanhainkoti vastaanottokeskukseksi.

Suomi on jo jakautunut osiin. Moskeija-Helsinki ei ole enää Suomea lainkaan. Sipiläkään ei ole se Messias, jota hänestä ollaan oltu tekemässä. Soini se vain ei tee tarpeeksi selväksi, kuinka vanhat päätökset ja sopimukset sitovat käsiä. Euvostouskollisuus maassamme on yhä järkyttävää, koska Ylen propagandaa suostutaan kuuntelemaan sen marssittaessa yhä uusia tyyppejä todistelemaan euroeron vähintään hukuttavan Suomen vedenpaisumuksen alle.

Suvaitsevaisto on surkuhupaisaa esitellessään ulkomaankokemuksiaan ja todetessaan "kuinka hienoa on lopulta palata Suomeen ja ihan Maammelaulua laulaa lentokoneen laskeutuessa Helsinki-Vantaalle". No joo, mihin tuo kone kohta laskeutuisi, mikäli meidät impivaaralaiset vaiennetaan ja liittovaltio muodollisestikin toteutuu? Saksalaisilla ja ranskalaisilla pysynee Saksa ja Ranska jossain muodossa aina, mutta mikä onkaan Suomi-poloisen kohtalo?

Turhuuttahan tämä. Jos älymystö luopuu isänmaastaan, loppu on väistämätöntä...

Kumitonttu kirjoitti...

Ykä, kai se on pakko jatkaa tätä rääpimistä ihan vaan sen takia ettei joskus sadan vuoden kuluttua historian tutkijat mieti, miksei kukaan laittanut hanttiin.

Euvosto, vanhoista sitoumuksista pääsee aina irti ja eroon. Soinihan juuri oli tekstiviestitellyt että Orpon ottamat siirtolaiset ovat vastoin EU:n Dublinin sopimusta. Jos ei EU noudata omia sopimuksiaan, ei Suomenkaan tarvitse. Mutta Orpot, Sipilät, Stubidot ja Soinit leikkivät tärkeää. Kukaan ei mieti, miten tähän touhuun saadaan jotain tolkkua.

Euvostotaivas kirjoitti...

Totta, sopimuksista pääsee irti. Olisin vain toivonut, että joku olisi lähtenyt niitä pontevasti muuttamaan ja kertonut siitä. Se tehtävä olisi langennut persuille. Nykypuolueista ei ilmeisesti ole aloittamaan taistelua Brysseliä vastaan. Kenestäköhän olisi nostamaan kartalle täälläkin toisaalla esillä ollut SuomiDemokraatit? Kiire on. Ja niin, ettei vain tuloksena ole eukriittisen rintaman kohtalokas hajoaminen. Toistaiseksi persut ovat eukritiikistä luopuneinakin pienemmän riesan tie eli viivytystaistelua. He toki tarvitsevat perusteellisen ravistelun hahmottaakseen perimmäiset kysymykset.

Taustalla persuilla saattaa olla jokin nelivuotissuunnitelma, mutta nykytilanteessa se näyttäytyy liian hitaana ja joustavana. Uusi hallituksemme on epäilemättä ollut raskas pettymys antautuessaan Euroopassa. Väyrynen on ollut ainoa positiivinen yllätys koko poliittisessa kentässä. Siksi kai kepussakin häntä pelkäävät kuin ruttoa? Muuten ei tuollaisella kokemuksella varustettua olisi jätetty ilman ministerisalkkua tällaisena aikana ja valittu sen sijaan Bobrikov-Rehn?

Kumitonttu kirjoitti...

Neljästä vuodesta on käytännössä eka puoli vuotta seisoskelua vaalien jälkeen ja viimeinen puoli vuotta valmistautumista vaaleihin. Eli tehokasta peliaikaa on vain kolme vuotta. Nyt pitäisi kiireen vilkkaa tuoda muutoksia esimerkiksi juuri asuntomurtoihin liittyen, valmistautua rajatarkastusten palauttamiseen, varautua euroeroon ja tuomittujen laittomasti maassa olevien häätämiseen jonnekin. Nämä ovat kaikki asioita, joita muualla maailmassa on tavalla ja toisella tarkottu. eillä Persut eivät edes puheen tasolla ole ottaneet näitä asioita esiin.

Ymmärrän että oikeusministerin salkku on Persuilla, kun sitä kautta em. muutoksia pitäisi tehdä. Mutta ministeri istuu hiljaa kuin jänö pusikossa. Mitä hän tekee, mitä suunnittelee, mitä ajattelee? Veikkaan että mitään muutoksia ei ole vireillä. Joka asiaan aina patenttivastaus: kansainväliset sopimukset velvoittavat siihen ja tähän. Voi hyvää päivää sentään.

Kaikkein järkevintä olisi säätää uusi perustuslaki esimerkiksi Sveitsistä ihan sellaisenaan tänne meille. Jos jossain on joku muu vielä parempi, niin sitten sieltä. Sveitsi kuitenkin näyttää toimivan hyvin, joten mikä ihme estää ottamasta sieltä oppia?

Euvostotaivas kirjoitti...

Arvaan, että tuosta perustuslaista puhuttaessa älypäät alkavat julistaa, kuinka vaikeata muka on perustuslakia uusia. Silti viime vuosikymmenien ajalta on valitettavia esimerkkejä siitä, kuinka heittämällä perustuslakia muutetaan sopimaan kulloiseenkin tarkoitusperään. Tuota Sveitsiä kohtaan on montakin kertaa tullut oltua kovin kateellinen räpistellessään täällä. Jopa muuan tanskalainen eräässä keskustelussa totesi kansallisten ratkaisumallien erilaisuuden; heille kun kuulemma kuuluvat kategorisesti kansanäänetykset tärkeissä kansallisissa kysymyksissä...

Niin, mitä siihen todeta? Meillä hommat hoidetaan ilmoitusluontoisina asioina Arkadialla. Nimiä keräillään, jos vaikka joskus pääsisi kansanäänestykseen jostain muustakin kuin eurovisioehdokkaiden tasoisista asioista.

Kumitonttu kirjoitti...

Euro voi hajota tällä hallituskaudella, ja siinä vaiheessa onkin mielenkiintoista seurata poliitikkojemme toimintaa. Jos euron kokoisesta "kansainvälisestä sitoumuksesta" päästään eroon, niin kyllä sitten päästään kaikista muistakin niin halutessamme.

Suomalaisen politiikan suurin ongelma on kaikenlainen keskinkertaisuus. Meillä pääsee valtaan julkisuudesta nauttivia narsisteja, joilla ei ole muuta osaamista kuin puhuminen.

Seinäjoella joku oli liputtanut sateenkaarilipulla parvekkeellaan, ja nyt moraalisesti puhistaan, kun taloyhtiö oli sen kieltänyt. Laitappa sinne natsilippu, niin nettipoliisia myöten kauhistellaan. Tällaisten asioiden kimpussa täällä puuhataan.

Anonyymi kirjoitti...

Ehkä on sittenkin hyvä että olen nyt työtön. Kun en ole töissä, en ole rahoittamssa tätä mielenvikaista touhua. Voin rauhassa pelleillä kämpällä itsekseni tai mennä kaverin luo pelleilemään ja kännäämään.

Tosin pienimmästä Kelan työttömyyskorvauksesta menee 20 prosentin vero mikä on ääliömäistä noin pienissä tuloissa. Jos tienaa max. 12000 egee vuodessa eli keskimäärin 1000 egee per kuukausi niin se saisi olla verovapaata. Jos näin olisi, voisi ottaa lyhytaikaisia ja pienipalkkaisia töitä helpommin vastaan.

Vitun holhousvaltio. Ehkä sen pitäisi mennä konkkaan ja sisällissotaan niin sen jälkeen voidaan aloittaa puhtaalta pöydältä. Silloin pitäisi olla sotilashallitus pitämässä jonkin aikaa kuria ja järjestystä.

Pummaan nyt sitten niin paljon rahatukia kun voi saada ja nauttia niistä niin kauan kuin maksetaan.

Kumitonttu kirjoitti...

Hyvä strategia.

Mä veikkaan että me ajaudutaan johonkin Kreikan kaltaiseen tilanteeseen vielä tällä vuosikymmenellä. Porukkaa alkaa kuolla mielenterveysongelmiin, masennuksiin ja muihin stressioireisiin. Pidän suoranaisena ihmeenä, mikäli Suomen poliittinen johto osaisi tehdä tarvittavat päätökset ja laittaa ne myös toimeen. En usko.

Muutoksen suuruus on niin valtava että juuri joku sota tai siihen verratava katastrofi tarvitaan muutoksen sytykkeeksi. Islamisaatio luo painetta yhdeltä suunnalta.

Historix kirjoitti...

Kumitontun kirjoitus on synkkäsävyinen, mutta niin on tilanteemmekin. Persujen takinkääntö on hämmästyttävää, mutta myös masentavaa. EU:ssa ja siten myös Suomessa toteutettava demokratia on surkea irvikuva alkuperäisestä antiikin mallista. Tosiaan on tarve SD:lle, eli SuomiDemokraateille, persut voi jättää vaikka puuhaamaan muiden mukana moskeijaa Helsinkiin. Mutta ei minun näistä pitänyt kommentoida, vaan julkisen sektorin palkoista paremminkin.

Satun näet olemaan valtion virkamies, jolla on pääsy oman hallintonsa palkkatietoihin. Niiden perusteella voin sanoa, ettei suorittavan tason valtion työntekijän palkat ole ne Suomen talouden kaatava naula arkkuun. Palkkahaarukka heille on 1700-2200 euroa. Lisää palkkatasosta on tarjolla valtiolle.fi sivustolla, jossa rekrytoidaan uusia työntekijöitä. Toki kokemuslisiä on käytössä, mutta ne ovat tietysti henkilö- ja tilannekohtaisia. Eri asia on sitten johdon eri portaiden ja ns. asiantuntijoiden palkat, joilla päästään aivan eri lukemiin.

Kumis, sellainen juttu, että kun sinun blogilistassasi blogini on sen vanhalla nimellä Molon Lave, niin miten sen saisi päivitettyä nykyiseen nimeensä?

Kumitonttu kirjoitti...

Kiitos tiedoista Historix.

Tsekkaan tuon nimen vaihdon.