maanantai 6. heinäkuuta 2015

Grexit

Kreikan pääministeri Tsipras on ottanut niskalenkin Troikasta (EKP, IMF ja EU-komissio), kun vielä vuosi sitten se pohti, että pitääkö Kreikalle antaa enemmän valtaa omien asioidensa hoidosta. IMF itse on sitä mieltä, että EU-komission ja EKP:n läsnäolo Kreikan talouden tervehdyttämisessä on ollut pahasta ja hidastanut Kreikan talouden korjautumista. Se nyt ei ole kenellekään enää mikään yllätys, koska Kreikan tilanteeseen ajauduttiin lähinnä Saksan sisäpolitiikassa tehtyjen virheiden takia.

Lyhyesi sanottuna Kreikan kriisissä on kyse siitä, että saksalaiset pankit hölläkätisesti luotottivat Kreikkaa, jolle saksalaiset poliitikot tekivät maunokoivistot, eli lupasivat että Kreikka on ikuisesti eurossa nyt annetulla valuuttakurssilla. Kun totuus selvisi, poliitikot lunastivat antamansa lupauksen maansa pankeille ja laittoivat kreikkalaiset maksamaan saksalaispankkien luottotappiot. Tämä laukaisi veronkierron, pääomien maastapaon ja työttömyyden sellaiseen kokoluokkaan, ettei se ollut enää kenenkään hallinnassa.

Nyt kreikkalaiset ovat oivaltaneet tulleensa kusetetuiksi ja iskevät takaisin. Ei-äänet näyttävät kertyneen nuorilta ja työikäiseltä väestöltä aivan kuten Perussuomalaisten ja muiden "populististen" puolueidenkin muissa Euroopan maissa. Kyllä-äänet tulivat eläkeläisiltä, jotka ovat istuneet kodeissaan kuuntelemassa paikallisen yleisradion propagandaa eläkkeiden leikkuusta euroeron jälkeen.

Kreikan euroero ei edelleenkään ole selvä, mutta velkojat - siis muut euroalueen kansalaiset keskuspankkiensa kautta - saavat roimat luottotappiot kärsittäväkseen. Normaalisti nuo luottotappiot olisivat menneet siis saksalaisten pankkien omistajille ja mahdollisesti saksalaisille veronmaksajille. Nyt Suomen osuus on kuutisen miljardia, vaikka olemme tapahtuneeseen täysin syyttömiä. Kiitos Katainen-Urpilainen.

Jos Kreikka ei nyt heti eroakaan eurosta, on päivän selvää, että tämä kansanäänestys johta vähittäiseen Kreikan irtoamiseen eurosta. Se taas laukaisee monen muun - ensihätään Portugalin, Italian ja Ranskan euroeron. Aikataulu on tällä vuosikymmenellä. Myös Suomen katastrofaalinen taloustilanne tulee pakottamaan uudelleen markan käyttöönottoon. Kuten Paul Krugman totesi, Suomen kahdeksan vuotta jatkunut lama on "eeppinen".

2 kommenttia:

Kari kirjoitti...

On hyvä muistaa, että Kreikan alamäki alkoi siitä kun nykyiset eläkeläiset nousivat nuorina barrikaadeille sosialismin puolesta. Suomessakin nuoriso täytti propagandasalit katsomassa Z-hän elää, ja sen jälkeen menivät kotiin sydän täynnä oikeutettua tuohtumusta kuuntelemaan Theodorakista, Zorbasta ja vähän vartuttuaan Arja Saionmaata.

Silloin kreikka oli lähes velaton(20%/BRP) ja yhdessä muiden sotilasdiktatuurien Espanjan ja Portugalin kanssa muodostivat Euroopan talousihmeen eliitin.

Kreikan tilanne on kouluesimerkki siitä, mitä tapahtuu, kun sosialismin aiheuttamia talousongelmia aletaan parantamaan enemmällä sosialismilla, joten ei hyvältä näytä jatkossakaan.

Kumitonttu kirjoitti...

Näin on. Päivän Pravda maalailee ruusuisia kuvia Ateenasta. Harmi kun en ottanut kuvaruutukaappausta aamulla, kun toimittajat hehkuttivat miten punaliput liehuvat, testosteroni haisee ja kansa juhlistaa voittoa.

Nyt tuo kohta on jo poistettu, mutta siinä vilahti hienosti tuo paljon parjattu "äärioikeisto" ihan kummasti, kun Pravda yleensä välttelee kaikkea sellaista. Oli aamulla julkaistu kirjoitus joten varmaan penaalit olivat pienessä ouzossa vielä siihen aikaan.