keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

EU:n epäonnistunut päästövähennys

Matti Hukari on kirjoittanut erinomaisen artikkelin Kanava-lehteen otsikolla "Yhdysvaltojen ilmastopolitiikka Kioton sopimuksen vaihtoehtona". Jo sitä seuraava toteamus on paljastava:
Yhdysvallat on onnistunut vähentämään päästöjään ja ennen kaikkea taloutensa hiili-intensiteettiä eli bruttokansantuotteeseen suhteutettua hiilidioksidipäästöjen määrää paremmin kuin Kioton sopimuksessa olevat EU-valtiot.
Hukari lähtee liikkeelle kirjoituksessaan vuodesta 1982, jolloin Reaganin hallinto käynnisti metaanihydraattien tutkimusohjelman tavoitteena vähentää maansa öljyriippuvuutta Lähi-idän arabimaista. Nyt tuo ohjelma on vihdoin saamassa tuloksia, kun arviolta 2023 Japani aloittaa koeporaukset Nankain allassyvänteessä. Sieltä uskotaan saatavan energiaa Japanin käyttöön seuraavaksi 50 vuodeksi.

Seuraava Reaganin hallinnon askel otettiin vuonna 1987, kun USA ja NL sopivat ydinaseiden vähentämisestä ja ydinmateriaalin muuntamisesta hyötykäyttöön kelpaavaksi ns. megatonneista megawateiksi -ohjelmalla. Sen avulla on tuotettu vuosina 1994-2013 noin 16% kaikesta ydinvoimaloiden käyttämästä polttoaineesta tuona ajanjaksona. Venäjällä on nyt varastoituna seitsemän vuoden maailmanlaajuista uraaninlouhintaa vastaava määrä ydinvoimaloiden polttoainetta. Yhdysvalloissa on rakenteilla jalostuslaitos, joka tuottaa kierrätyspolttoainetta ydinvoimaloille vuodesta 2016 alkaen.

UBS-pankin mukaan EU:n päästöoikeudet ovat tulleet maksamaan jo 287 miljardia dollaria, mutta niillä ei ole ollut mitään vaikutusta. Samalla rahalla olisi saatu päästöjä vähennettyä 40%, jos rahat olisi sijoitettu nykyisen energiantuotannon modernisointiin. Näitä ovat mm. liuskekaasun käyttö, vanhojen hiilivoimaloiden sulkeminen, uudempien päivittäminen hiilidioksidin talteenotolla ja uusien kaasuvoimaloiden rakentaminen. Liuskekaasun jälkeen seuraava suuri energiapoliittinen vallankumous voi hyvin olla merenpohjan metaanihydraattien käyttöönotto. Liuskekaasun ja yleensä kaasun poltto päästöjä alle puolet siitä, mitä öljyn ja hiilen suhteessa energiamäärään.

AP-ryhmän jäsenmaat (Kiina, Intia, USA, Japani, Australia, Etelä-Korea ja myöhemmin mukaan tullut Kanada) aloittivat 2005 Bushin johdolla yhteistyön päästöjö vähentävän teknologian kehittämiseksi. USA valitsi - toisin kuin EU - strategiakseen hyödyntää teknologian kehitystä päästöjen vähentämiseksi. Suurimmat vähennykset vuosina 2007-2012 on saavuttanut USA. Tätä nykyä kaikesta maailman hiilidioksidin talteenotosta 75% tehdään Yhdysvalloissa. Toinen merkittävä tapa on ollut ydinvoiman kehittäminen, ja Terra Powerin kehittää kaupalliseen käyttöön torium-käyttöistä voimalaa ja sulasuolareaktorista voimalatyyppiä.

Bushin hallinto ilmoitti noustessaan valtaan vuoden 2001 alussa, että se ei vaaranna kansalaisten taloutta tehottoman ilmastopolitiikan takia. EU-komissiossa tällaisia murheita ei ole kannettu. Bushin ilmastopolitiikkaa johtanut Harlan Watson vaati Kiinaa mukaan sopimukseen, jotta Yhdysvallatkin siihen voisi sitoutua. EU vastusti, ja Kiina livisti pois ja onkin nyt maailman suurin kasvihuonekaasujen tuottaja. Watson varoitti jo tuolloin EU-komissiota, että se ajaa Euroopan jälkiteolliseen talouskurjuuteen. Vartoitus meni kuuroille korville ja EU:n ilmastosankaruuden tavoittelu on johtanut globaalien päästöjen vähentämisen mahdollistavan sopimuksen viivästymiseen jo 10 vuodella. EU:ssa ilmastopolitiikka on antanut poliitikoille mahdollisuuden patsastella linssiluteina maailmanparantajina.

Yhdysvalloissa kongressi on kuunnellut tarkasti Patrick J. Michaelsia, joka on julkaissut kirjan Climate Coup vuonna 2011. Michaels kirjoittaa, miten IPCC:n toiminta on johtanut tieteellisesti ajatellen paluun keskiaikaan. Montrealin yliopiston professori Daniele Fanelli ja Stanfordissa tutkiva John Ionniadis ovat selvittäneet, että IPCC on klassinen esimerkki yhteisöstä, joka suosii haluttuihin johtopäätöksiin johtavia tutkimusmenetelmiä. Michaelsin mukaan IPCC on niin ylimielinen ja tottunut valtionpäämiesten pokkurointiin ympärillään, että sen johto on läpeensä korruptoitunut.

Edullisen energian vaikutus teollisuuden investointeihin on merkittävä. Vanha Saksan ja koko Euroopan teollisuuden tukipilari, kemianteollisuus, investoi Yhdysvaltoihin 10 miljardia dollaria vuonna 2015. Saksaan se ei ole tehnyt uusinvestointeja enää vuoden 2011 jälkeen. Alabamassa Outokumpu on saanut kannattavaksi kuumavalssattua terästä tuottavan tehtaansa, joka käyttää raaka-aineena paikallista romurautaa ja Torniosta tuotavaa kromia. Sähkön hinta on Alabamassa vain 60% Suomen hinnasta. Vuonna 2014 Iowassa avattiin ensimmäinen selluloosaetanolia tuottava laitos. Se tekee etanolia maissijätteistä eikä sen "ilmastoystävällisyys" ole selvä asia, mutta ainakaan se ei tarvitse tukiaisia toisin kuin eurooppalaiset vastineensa.

"EU:ssa keskitytään miettimään, kuinka paljon tukimiljardeja voitaisiin ohjata veronmaksajilta itseään vihreäksi kutsuvalle teollisuudenalalle. Yhdysvalloissa on oivallettu, että vain kilpailukykyiset kustannukset luovat ympäristöalalle kasvua ja kannattavia työpaikkoja", päättää Hukari kirjoituksensa.

7 kommenttia:

Yksi Turkkulaanen kirjoitti...

Kyllä mielenkiintoisin asia kaikessa tässä olisi saada tietää, mihin taskuihin kaikki tuo 287 miljardia dollaria on kadonnut. Siitä luulisi mediankin saavan paljon jutunjuurta, vuosiksi.

Yksi Turkkulaanen kirjoitti...

Ja loppuosa alustuksesta pitää sisällään reseptin siitä, miten saataisiin totetutettua teollisuuden modernisointi täällä Suomessakin - Äh, mutta eihän meillä teollisuudesta ole jäljellä kuin muutama kituva yritys. Kaikki muut ovat jo muuttaneet / ovat muuttamassa jonnekin muualle. Noo, ehkä täälläkin aletaan joskus perustaa uutta teollisuutta, jos joku 2100-luvun Finlayson tai Serlachius keksii tulla tänne perustamaan uusia tehtaita tähän, silloin jo kehitysmaaksi taantuneeseen Suomeen?

Vasarahammer kirjoitti...

Valtio suosii mieluummin piiloveroja kuten sähkövero sen sijaan, että verottaisi tuloja suoraan tai korottaisi arvonlisäveroa.

Sähköveron kaltaisten piiloverojen korotukset tehdään "maailman pelastamiseksi" mutta samalla lisätään energiavaltaisen teollisuuden kustannuksia. Maailmaa pelastetaan myös rikkidirektiivillä, joka lisää puolestaan kuljetuskustannuksia. Valtio ja etenkään se Euroopan valtioyritelmä ei ymmärrä, että Suomi on logistisesti saari, joka on riippuvainen meriyhteyksistä.

Lisääntyneet kustannukset heikentävät kannattavuutta ja vähentävät halua investoida Suomeen.

Kumitonttu kirjoitti...

Eikö se 287 miljardia ole valunut erilaisiin NGO-suojatyöpaikkoihin. Ilmatieteenlaitos on varmaan kymmenkertaistanut kokonsa 25 vuodessa. Ainakin niillä on käsittämättömän siistit toimitilat ja työntekijöitä puolen tuhatta. Ei sen kokoisia yrityksiä Suomessa ole montaa sataa eikä varsinkaan tuollaisia toimitiloja.

Finlaysonkin sai valtiolta verovapauden ja rahaa toimintansa käynnistämiseen. Vasta kun Finlayson pakkasi kimpsut ja kampsut ja palasi Englantiin, tehdas saatiin voitolle. Joten mielellään ei lisää hänen kaltaisiaan.

Vasara, samahan se on vesilaitoksellakin. Eilen tuli uutinen että kivijalkakauppojen vaatemyynti on romahtanut 20% vuoden takaisesta. Nyt veronkiristysten linja, jonka Katainen aloitti, alkaa näkyä kaikella painollaan. Lisää vaan niin kyllä tämä maa polvilleen saadaan jos sitä tavoitellaan.

Euvostotaivas kirjoitti...

287 miljardia on tolkuton summa, mutta tuossa ämpärissä ei ole pohjaa. Tohtorit ja maisterit tarvitsevat projekteja ynnä kauhukuvia perustellakseen olemassaolonsa tarpeellisuuden. Kaikenlaiset selvitykset ja propagansa ovat toki imeneet osansa potista. Viime päivinä on saatu jo esimakua siitä, millainen älämölö nousee, mikäli maksajat edes suunnittelevat kajoavansa koulutushimmeleihin.

Vihreidemme salonkikelpoisuus kabinettipiireissä on perustunut globaalin huonon omantunnon kanonisointiin. Kun on oltu vuoroin kauhuissaan susien tai liito-oravien kohtalosta ja ilmastonlämpenemisestä ynnä muista kauheuksiata, heidän kauttaan on saatu selkänojaa uusille veroille ja maksuille. Siinä sivussa erinäiset tarkastajat ja inspektöörit ovat saaneet osansa kansalta ja yrityksiltä kerätyistä varoista.

Samansukuista välistävetäjien huijaritouhua on mamutus ja multikultikin. Maailmassa kontaktit ja kulttuurien väliset suhteet toimisivat terveemmin ilman julkisia "kannustin" eli pakote rahoituksia. Toimeliaat ja innovatiiviset yksilöt kyllä hakeutuvat keskenään kontakteihin. Viime aikojen härskeimpiä ihmiskauppatoimia on ollut lanseerata 6000 euron summa per nuppi Välimeren lillujien vastaanotosta. Valtiokin on tarjonnut lahjuksia köyhille kunnille pakolaisten majoittamiseksi. Kuka haaliikaan tuon alkuperäisen porkkanarahan ja ketkä maksavatkaan seuraavien vuosien kulut?

Kumitonttu kirjoitti...

Euvosto, summan suuruus on vielä siedettävä, jos se olisi käytetty uuden energialähteen kehittämiseen - lähinnä siis ehkä aurinko- tai ydinvoimaan. Mutta nyt kiinalaisilla on jalansija aurinkopanelien ykköstoimittajina ja amerikkalaisille liuskekaasussa ja ydinvoimassa. Japanilla ehkä tuossa metaanihydraatissa.

Mitä meille jäi? Helvetisti poltettua setelituhkaa ja persaukinen manner, jonka pitäisi nyt sitten ostaa muista maista nuo tykötarpeet. On tää sellainen pikkuhitlereiden maanosa.

buuri johannesbuurista kirjoitti...

Petteri Taalas valittu Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeriksi 4.6.2015 13:38

Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas on valittu Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) pääsihteeriksi kaudelle 1.1.2016 – 31.12.2019.
...
http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedote/76828769

(tekisi mieli sanoa, mutta en kehtaa...)