Presidentti Barack Obama totesi, että jos hänellä olisi poika, hän näyttäisi Treyvon Martinilta.
Treyvon Martin kuoli 2012 helmikuussa hänen oikaistuaan yksityisen asuinalueen läpi Floridassa. Aluetta vartioinut George Zimmerman ampui Martinin itsepuolustukseksi ja vapautettiin. Kuusihenkinen valamiehistö koostui valkoisista naisista, mikä on aiheuttanut Amerikassa laajaa liikehdintää tiedostavissa piireissä.
Zimmerman itse oli latinalaisesta Amerikasta juutalaiseen perheeseen adoptoitu. Amerikassa mustia on noin 15% ja latinoja 35%, joten valamiehistön rodullinen "epäpuhtaus" on mielestäni melkolailla rasistista syyttelyä. Eivätkö valkoiset naiset ole kykeneviä tuomitsemaan siinä missä mustat miehetkin? Oma pohdintansa olisi se, miksi mustia ja latinoja ei ollut valamiehistössä - eikö heitä kiinnosta palvella yhteisöään, kuten siellä päin asia ilmaistaisiin.
Treyvon Martinin kuva esittää ammutuksi tulleen olleen siloposkinen pikkupoika, joka oli palaamassa yölliseltä ostosreissultaan paikallisesta lähikaupasta. Treyvonin kerrottiin ostaneen limpparia ja makeisia... Tarkkaan ottaen AriZona-vesimelonijuomaa ja Saint Skittles -karkkipussin, jotka poliisi valokuvasi tapahtumapaikalta.
Martin oli erotettu koulusta huumeidenkäytön takia ja tapahtumailtana hänen veressään oli jäämiä marijuanasta. Siihen nähden limpparit ja karkit olivat aika omituinen yhdistelmä angstisen teininuoren hupparin taskussa. Sana "Ebonics" tarkoittaa mustien puhumaa englannin murretta Amerikassa. Tällä kielellä "Purple drank" tarkoittaa juotavaa päihdettä, jota saa valmistettua ihan apteekin käsikauppatuotteilla. Vähemmän yllättävää kyllä, juomaan sekoitetaan AriZonaa ja Saint Skittlesiä. Koska niillä ei saa päätä sekaisin, joukkoon lorautetaan yskänlääkettä.
Trayvonin erottaminen johtui siis marijuanajäämän löytymisestä hänen repustaan. Voidakseen jatkaa koulua, pitäisi luonnollisesti huumetesti läpäistä. Koska Purple drank ei näkyisi koulun testeissä, pään sekoittaminen sillä olisi turvallisempaa. Martinin Facebook-seinällä hän kyseleekin neuvoja ja rehentelee siihen malliin rahoillaan, että kyseessä vaikuttaa olleen huumekauppiaan.
Mielenkiintoista tässä Purple drankissä on sen huumaava vaikutus. Sen tiedetään olevan mustien räppäreiden suosiossa, joten aine on varmasti tehokasta, koska joitain kuolemantapauksiakin muusikoiden joukossa tiedetään tapahtuneen yliannostuksen seurauksena. Ainetta kutsutaan köyhän miehen PCP:ksi ja sen kerrotaan aiheuttavan euforisen tunteen lisäksi agressiivisuutta toisin kuin PCP, joka alkaa väsyttää. Martin tunnusti Facebookissa käyttäneensä ainetta ja sen pitkäaikaiskäytön haitat ovat yhtä vaarallisia kuin muillakin kovilla huumausaineilla.
Näin siis kuva nuoresta Obamasta moniongelmaiseksi narkomaaniksi piirtyi esiin kiitos sosiaalisen median. Populismi ja sen tarjoamat helpot irtopisteet vaarallisen valkoisen rasismin torjumiseksi ulottuu jo ainoan supervallan presidenttiin asti. Tuskin Suomessa pienemmät poliitikot sen helpommalla yrittävät päästä, mistä alkaakin taas uusi kaari kohti suvaitsevaisuutta, monikulttuurisuutta ja maahanmuuttoa.
tiistai 23. heinäkuuta 2013
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
5 kommenttia:
Martin oli hyökännyt Zimnmermanin kimppuun ja hakannut tämän pään melko tohjoisen näköiseksi, ennen kuin Zimmerman turvautui ainoaan keinoon, joka hänellä oli jäljellä henkensä pelastamiseksi. Luonnehdinta: "oikaisi asuinalueen poikki" ei anna aivan oikeaa kuvaa tapahtumista.
t. Pörri Orava
Se, että Obama vertasi itseään Trayvon Martiniin, on sekä irtopisteiden keruuta että läpikotaisin valheellista. Obama kuuluu etuoikeutettuihin ja on saanut etuoikeutettuun luokkaan kuuluvan koulutuksen asianmukaisissa yliopistoissa.
Pikkuhuomio tuosta valamiehistön koostumuksesta. Käsite Jury of your peers on perinteisesti tarkoittanut, että tuomiosta päättävät kuuluvat samaan ryhmään kuin syytetty. Siksi valamiehistö ei koostunut afroamerikkalaisista vaan valkoisista.
Periaatteessa tuo rotujuttu menee nykyään niin, että yksilö saa itse päättää oman ryhmänsä. Lomakkeissa olevaan rotu-kohtaan ei tarvitse vastata ja jokaisessa paprussa on erikseen maininta, että kyseiseen kohtaan vastaaminen on täysin vapaaehtoista. Useimmat äfrikänämerikän vastaavat kuitenkin yees kohtaan nekkeri, koska siitä saa yhteiskunnallisia etuja. Valkonaama (teppomoision ilmaisu) voi vastata myös yees kohtaan nekkeri, mutta siitä tulee ihan varmasti sanomista ja edut jäävät saamatta.
Kuun alkupuolella, kun olin Ameriikan ihmemaassa, tuli tämän tapauksen käsittelyä todella monelta tv-kanavalta aivan tauotta.
Puolustus osallistuu Juryn valintaan...ja nyt itketään että liian valkoista? Laskivatko ne sen varaan että valkoiset naiset olisivat enemmän vietävissä? Ehkä olisi pitänyt olla enemmän Trayvonin "Jury of peers" ja koostunut Obamasta ja gangsta-wannabeista.
Lähetä kommentti