keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Paljasta rikollinen ja mene hoitoon

Helsingin Töölössä joku on ottanut oikeuden omiin käsiinsä ja tuhrii liian lähelle suojatietä pysäköityjä autoja. Poliisi näkee asian "liikenneturvallisuuden parantamiseen" tähtäävänä toimintana. Uhrit eivät ole vaivautuneet tekemään rikosilmoituksia, koska poliisin asenne paljastaa kaiken. Sain omakohtaisesti kokea (Juttuvajeen kattaminen 14.8.2014), että poliisi ei tutki edes selvissä tapauksissa autoon kohdistuneita vahingontekoja vaan laskee syyllisen vapaaksi suullisella varoituksella. Syyttäjälaitos on esittänyt, että kunnianloukkaus poistettaisiin rikoslaista ja asiat soviteltaisiin tuomioistuimien jutturuuhkien helpottamiseksi. Epäilen vahvasti jutturuuhkan helpottumista - juttuvaje vain tulisi täyteen joistain muista jutuista. Todennäköisesti sellaisista, jotka ovat hallinnolle mieluisampia ja tuottavampia.

Tekninen valvonta lisääntyy. Normiputki Oy valvoo asentajiaan toimitusjohtajan omatekemällä laitteella, ja tj. ihmettelee eivätkö suomalaiset ole valmiita siirtymään tekniseen valvontaan, kun keksintönsä ei oikein ota tulta alleen. Eri tapoja tuottaa lisäarvoa asiakkaille on monia, ja Normiputki lähtee tällaisesta näkökulmasta. Trafi saa jatkossa Soneralta tiedot autoilijoiden matkapuhelimien liikkeistä. Kuinka ollakaan, virkamiehet uskottelevat, että kerätty aineisto säilyy anonyymina. Epäilen vahvasti ja uskon, että tämä jatkojalostuu vielä verotukseksi.

Vasarahammer kirjoitti amerikkalaisesta dokumenttielokuvantekijästä Dinesh D-Souzasta tammikuussa ja minä vähän myöhemmin helmikuussa. D'Souza on perehtynyt Barack Obaman poliittiseen ideologiaan perinpohjaisesti. Ymmärrettävästi hän vastustaa Obaman hallintoa ja sen toimintatapoja. D'Souzan erittäin tarkkanäköinen analyysi on johtanut syytteisiin ja nyt tuomioon. D'Souza joutuu terapiaan.

Meillä suomalaisilla on sattuneesta maantieteellisestä sijainnista johtuen tarkka muistikuva Neuvostoliiton rangaistuksista. Siellä köyhyyteen liittynyt rikollisuus oli yhteiskunnallinen ongelma ja rikollinen siis yhteiskunnallisen epätasa-arvon uhri. Valtiota vastaan taisteleva ja valtion ylivaltaan antautumaton olivat todellisia rikollisia. Väärinajattelu on rikos ja rikos on sairaus. Heidän rikoksensa oli seurausta liian vähästä perehtyneisyydestä sosialismin teoriaan, joten heidät tuli uudelleenkouluttaa.

Vuoden 2008 finanssikriisi aiheutti Suomessa ennen näkemättömän vakavan syöksykierteen, jota Kokoomus ei ole saanut kuriin. Työttömyysaste uhkaa nousta kreikkalaisiin lukemiin, ellei Suomi pikaisesti eroa eurosta. Kokoomuksen entinen valtionvarainministeri Iiro Viinanen haukkuu Kataisen ja Stubbin täysin pystyyn. Vuoden 2008 pankkikriisin perimmäisenä syynä pidetään pankkiirien kieroja kannustimia. Pankit jakoivat bonuksina puolet myyntivoitoistaan. Myynti oli abstrakteja rahoitusjohdannaisia, joiden riskit - lain vastaisesti tosin - piilotettiin. Bonukset sen sijaan olivat käteistä rahaa. Syntyi tilanne, joka kannusti rikolliseen toimintaan, koska rahoituslaitokset olivat niin suuria, ettei valtio voinut niiden antaa mennä konkurssiin. Pankinjohtajalle oli järkevää toimia rikollisesti, koska siitä ei seuraa rangaistusta.

Vuonna 2009 aloittaneella Obamalla oli ainutlaatuinen mahdollisuus muuttaa Amerikan poliittista käytäntöä. Hänet oli valittu valtaan "Muutos"-teemalla, hänen käsissään oli nimittää uusi keskuspankin pääjohtaja ja hänellä oli kansan tuki takanaan. Vaan miten kävi? Oikeuslaitos oli haluton tutkimaan kriisin aiheuttaneita rikoksia ja rankaisemaan tekijöitä. Kun mm. New Yorkin osavaltion oikeusministeri Eric Schneiderman yritti, Washington painosti hänet lopettamaan. Kukaan ei joutunut vastuuseen. Miksi?

Demokraattisen puolueen rahoituspohja on muuttunut, kuten Charles Ferguson kirjoittaa kirjassaan Rosvojen valtio. 1970-luvulle asti demokraatit olivat ay-liittojen ja työläisperheiden puolue ja republikaanit elinkeinoelämän. Clintonin kaudella oligarkkien voima alkoi näkyä demokraateissa ja Bushin kaudella vahvistui. Obaman kausi ei ole tuonut muutosta, koska demokraatit kilpailevat republikaanien kanssa rahasta, vaikka sitä ei ääneen voidakaan sanoa. Kolmatta puoluetta ei kaivata kuten ei kaivattu Suomeenkaan Perussuomalaisia vuonna 2011. Ilmeisesti tarvitaan vielä yksi romahdus ennen kuin muutokselle on tilaisuus.

Ei kommentteja: