keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Ei se mitä tehdään vaan kuka tekee

Helsingin Totuus haastattelee ruotsalaisnäyttelijä Stellan Skarsgårdia. Näyttelijä paljastaa elämänsä arvokkaimmat asiat:
"Olen päättänyt asua Ruotsissa, jossa verotus on kovaa, jossa terveydenhuolto ja koulut ovat hyviä, jossa yliopistot ovat ilmaisia", Skarsgård sanoo.

"Hyvinvointivaltio syntyi toisen maailmansodan jälkeen osin Yhdysvaltojen Marshall-avun turvin. Se oli vastalääke kansallissosialismille ja kommunismille, ja se toimi. Ääriliikkeille ei jäänyt maaperää. Nyt tuloerot kasvavat, uusi köyhyys on näköpiirissä ja oikeistopuolueet nousevat ympäri Eurooppaa. Ja miksi kaikki tämä? Siksi, että Milton Friedmanin mielestä on hiton hyvä ajatus antaa rikkaiden rikastua ja että vauraus saattaa valua myös alas päin."

"Sosiaalidemokraattien pitäisi astua ulos pakastimesta, jonne he piiloutuivat, kun usko sosialismiin meni vuonna 1989."

"Kuka esimerkiksi Ranskassa puolustaa valtion roolia, julkisia kouluja ja terveydenhuoltoa? Eivät sosialistit vaan Marine Le Pen. Ihan karmea tilanne."
Eli jos Marine Le Pen ajaa juuri sitä samaa politiikkaa, jota Stellan haluaisi ranskalaisten sosiaalidemokraattien ajavan, niin miksi hän pitää tilannetta "ihan karmeana"? Ei kai sillä ole väliä kuka politiikkaa ajaa vaan mitä politiikkaa ajetaan?

En voi väittää tuntevani Le Penin poliittisia linjauksia, mutta oletettavasti ne muistuttavat Timo Soinin ajattelutapaa. Soini on periaatteessa ehkä hiukan oikeistolainen talouspoliittisesti, mutta pohjimmiltaan kuitenkin "hyvinvointivaltion" miehiä eli korporatiivien kannattaja. Korporaatiot ovat lähempänä suunnitelmataloutta kuin vapaita markkinoita, joten siinä mielessä kaikki korporatismin kannattajat voidaan luokitella "edistyksellisiksi".

Valitettavasti Stellan saa möykätä ja haukkua Le Peniä "oikeistolaiseksi", koska me emme koskaan pääse keskustelemaan mitä oikeistolaisuus oikeasti on ja mitä se on mielikuvissa, joita media luo. Kun toimittajien tiedetään olevan kallellaan vasemmalle ja iso osa avoimesti tunnustaa työskentelynsä perimmäiseksi motiiviksi halun vaikuttaa (eikä tutkia), niin Isä Aurinkoisen luomat termit elävät ja kukoistavat paksusti. Toivottavasti tilanne joskus muuttuu.

3 kommenttia:

Becker kirjoitti...

Jos kerran Stellan on päättänyt jäädä Ruotsiin asumaan, niin onhan toki selvää että silloin määitään muiden lampaiden kera.

Muuten voi tulla paha natsi ja maalata hakaristin ovenpieleen.

Kari kirjoitti...

Stellan:"Hyvinvointivaltio syntyi toisen maailmansodan jälkeen osin Yhdysvaltojen Marshall-avun turvin. Se oli vastalääke kansallissosialismille ja kommunismille, ja se toimi. Ääriliikkeille ei jäänyt maaperää."

Ei niin, jos yhdysvaltalaista ja eurooppalaista fasismia ei lasketa.

Minua on aina ihmetyttänyt, mikä tuossa sosialismin kolmannessa tiessä, fasismissa, nykyistä urheilu- ja kulttuuriväkeä niin kovasti viehättää?
60-luvulla oli asiat vielä toisin. Silloin kelpasi aito kommunismi ja 30-luvulla kansallissosialismikin.

Parasta olisi, jos tyydyttäisiin vain esittämään narreja, sitä mitä aidosti osataan, eikä ajattelijoita.

Kumitonttu kirjoitti...

Becker, hyvä oivallus! Määitään muiden mukana jos kotimaaksi on valittu Ruotsi.

Kari, on totta että Euroopassa ei ymmärretä amerikkalaista fascismia. Se oli ja yhä on hyvin suosittua myös Atlantin tuolla puolen kuten Obaman valinta osoittaa.

Fascismissa houkuttelee se, että harva ymmärtää sen olevan sosialismia. Kuten Skarsgård itsekin paljastaa, hän ei ymmärrä Le Penin olevan sosialisti. Jos hän siis on, en ole tutustunut hänen ajatuksiinsa millään tavalla. Voihan hän olla myös kovan linjan oikeistolainen (libertaari) mutta epäilen vahvasti.