sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Sari sairaanhoitaja

Sari Essayah haluaa, että suomalaiset laskisivat palkkojaan ja yritykset eivät irtisanoisi "kvarttaalihötkyilyn" sijaan työntekijöitään. Asia, joka ei kuulu mitenkään valtiolle ja poliitikoille vapaassa yhteiskunnassa ovat ihmisten palkat tai yritysten voitot. Asia ei kuulu edes etujärjestöille muissa kuin klassista fascismia toteuttavissa yhteiskunnissa. Vapailla työmarkkinoilla palkat ovat aina kohdallaan. Niitä ei tarvitse nostaa eikä laskea viranomaispäätöksillä tai etujärjestöjen sopimuksilla.

Ainoastaan virkakunnan palkat voivat irrota avointen työmarkkinoiden palkoista, ja siitä on tässäkin kyse. Sekoomus viimeistä edellisissä eduskuntavaaleissa lupasi sarisairaanhoitajille 500 euron palkanlisän turvatakseen virkakunnan äänet, ja on siitä asti pysynyt suurimpana puolueena. Tämä temppu oli Sekoomuksen johdolle merkittävä, koska se takasi heille pääsyn valtaan, mutta samalla se raotti oven palkkainflaatiolle. Yhtenä ratkaisuna ongelmaan kunnat yksityistävät terveyspalveluitaan etsimällä parempaa kustannustehokkuutta. Eli kiina-ilmiö pienessä mitassa.

Perusteollisuuden kilpailukykyä on palkkoja enemmän rapauttanut erityisesti energian hinnannousu ja jossain määrin ehkä myös yritysten veroaste. Nämä ovat olleet poliitikkojen päätöksiä, joten mieli tekee kysyä, miksi näiden samojen poliitikkojen tulisi antaa pysyä vallassa. Jos he ovat sössineet asiat, miksi he toisella yrittämällä onnistuisivat paremmin? Sössimisen taustalla hääri tuolloin jo valtionvarainministeri Jyrki Katainen, joka tässä välissä on päässyt vain suurempiin saappaisiin aiheuttamaan suurempaa tuhoa. Koska kansa ymmärtää heivata hänet helvettiin?

Tehokkuuteen suhteutettuna kiinalaisen teollisuustyöntekijän tuntipalkka on jo jotain 75%:n tasolla, ja Kiinaan investoidaan lähinnä vain kotimarkkinoita varten enää. Vientiin menee se mikä menee, mutta vaurastunut työväki alkaa kuluttaa samoja tavaroita, joita he ennen valmistivat länsimaiden keskiluokalle. Jotta länsimaiden keskiluokalla olisi varaa ostaa - omien tai kiinalaisten valmistamia - kulutustavaroita, heilläkin täytyy säilyä perusteollisuuden työpaikkoja kotimaissaan.

Eli kiinalaisia tavaroita ei Euroopassa ole vara ostaa, jos meillä ei ole valmistavaa teollisuutta, koska vaihtotase ei pysyvästi voi olla alijäämäinen. Niinpä eri maiden ostokyky tasapainoilee - hitaasti - teollisten investointien siirtyessä maasta toiseen. Tässä prosessissa vapaat pääomamarkkinat kohdentavat investointeja, ja siinä eivät sariessayahin pyrkimykset ole kuin haitaksi. Tai no, julkisen sektorin palkka-ale tietysti hyödyttäisi kaikkia, mutta sitähän ei tule tapahtumaan, kuten Sekoomuksen toiminta sairaanhoitajien palkkamaratonilla osoitti.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jos mennään hieman sivuraiteille keskustelusta, niin Sari Essai-jeah voisi alkaa yrittäjäksi tai ehdottaa sitä muille jos palkanalennus ei sytytä?
Näinhän vihreät ehdottavat turkistarhaajille jos turkistarhaus kiellettäisiin Suomessa.

Kumitonttu kirjoitti...

Aivan. Ryhtymällä yrittäjäksi jokainen voi laittaa oman osaamisensa markkinoiden punnittavaksi ja palkanalennukset ja -korotukset hoituvat ihan itsestään ilman yhdenkään poliitikon tai korporaation saneluvaltaa.

Anonyymi kirjoitti...

Näinhän se on. Löytyisiköhän jostain maksuhalua parisataa tonnia vuodessa per Helsingin kaupungin puolue-elätti/johtohenkilö. Hiljaista taitas olla Pekalla ja Jussilla silloin tulopuolella.

Unohtamatta autoetuja ja lounaita sekä aina niin tärkeitä virkamatkoja ymppär maailman.

Kumitonttu kirjoitti...

Heh... Ei taitais radiopsykologi saada tilliä graavilohen päälle, jos tehtävästä maksettaisiin kysynnän mukaan.

Miltton Friidman kirjoitti...

Yksi merkittävimpiä syitä Kreikan talouden kriisiytymiseen oli paikallisen kokoomuspuolueen, Uuden Demokratian poliittisen linjan siirtyminen lähemmäksi kreikkalaisia demareita, eli PASOK:ia.

Koska PASOK:in omaisuudenryöstö- ja velkaantumispolitiikalta puuttui Uuden Demokratian linjanmuutoksen jälkeen poliittinen vastavoima, pääsi Kreikan talous siihen pisteeseen, jossa näemme sen tänään olevan - eli EU:n, IMF:n ja EKP:n hengityskoneessa.

---

Ihan sama juttu Suomessa. Libertaaripiireissä on todellakin huomattu, että suomalaisen kokoomuksen linja on lähentynyt merkittävästi demareita viimeisimmän 10 vuoden aikana.

Sairaanhoitajille annettu palkanlisä on yksi osoitus siitä, että kokoomuksen linja alkaa lähestymään (liikaa) demareita.

Pitkään jatkuessa tilanne on sama kuin Kreikassa, eli merkittävimpien oikeisto- ja vasemmistopuolueiden politiikassa ei ole juurikaan eroja.

Igor kirjoitti...

Kansainvälisten ihmisoikeussopimusten tulkinnassa on köytössä sellainen käsite kuin "equality of arms" eli jotenkin suomeksi "aseiden tasavertaisuus".

Kirjoituksesi alussa sanot "Asia, joka ei kuulu mitenkään valtiolle ja poliitikoille vapaassa yhteiskunnassa ovat ihmisten palkat tai yritysten voitot. Asia ei kuulu edes etujärjestöille muissa kuin klassista fascismia toteuttavissa yhteiskunnissa. Vapailla työmarkkinoilla palkat ovat aina kohdallaan. Niitä ei tarvitse nostaa eikä laskea viranomaispäätöksillä tai etujärjestöjen sopimuksilla."

Jos oikein ymmärrän niin tarkoitat varmaankin, että palkkojen pitäisi määräytyä työantajan ja työntekijän kahdenvälisissä työsopimusneuvotteluissa?

Minä en oikein usko, että nykyisillä työttömyysluvuilla noissa neuvotteluissa vallitsisi aseiden tasapuolisuus