keskiviikko 3. toukokuuta 2017

10 työttömälle tarjolla kovapalkkaista työtäAviisin mukaan hallitus aikoo pakottaa työttömät postittamaan työhakemuksia urakalla. Ja koska johtamisen kultainen sääntö on, että sitä saadaan mitä mitataan, voinee ennustaa että kohta kusti polkee siihen malliin yritysten henkilöosastolle uusia hakijoita, että yritykset vähentävät ilmoitteluaan. Se taas johtaa jäljelle jääneiden ilmoittajien henkilöstöosastolle yhä suurempaa tulvaa, kunnes ilmoittelu työhallinnon sivuilla loppuu. Olen itse todistanut kevään kuluessa noin kymmenen henkilön rekrytointeja, joista yhtäkään ei ilmoitettu työvoimahallinnon sivuilla - eikä millään muillakaan sivuilla.

Koska Suomessa on yhä jonkinlainen elinkeinovapaus, esitän uuden bisnesidean, jonka saa vapaasti ottaa käyttöön.

Perusta firma, joka hakee kaikkien alojen ammattilaisia nollatuntisopimuksella ja bonuspalkalla. Yhtiön palvelee työttömiä työnhakijoita tarjoten rekrytointipalveluita. Jokainen työtön voi ryhtyä yrityksen asiakkaaksi kiinteällä 50 euron kuukausimaksulla. Sitä vastaan asiakas saa lähettää kuukaudessa viisi työpaikkahakemusta, jotta työtön täyttää työvoimatoimiston minimivaatimuksen hakumääristä ilman työttömyyspäivärahan karenssin uhkaa.

Yritys laittaa hakuun kaikkia mahdollisia toimenkuvia apupojasta toimitusjohtajaan ja tarjoaa työsuhteen jokaiselle, joka kykenee tienaamaan enemmän kuin saamansa työttömyysrahan verran myymällä omaa osaamistaan markkinoilla. Tällaista ihmistä normaalisti kutsutaan yrittäjäksi, joten jokainen mikroyrittäjä voi työllistää itsensä samalla tavalla kuin nyt esimerkiksi Ukko.fi tai Eezy.fi -palveluiden kautta. Toisin kuin niissä, tämä yritys velvoittaa pitämään lakisääteiset lomat, joten yrittäjällä ei ole pelkoa joutua yrittäjäksi vaan hän säilyttää työntekijän statuksen työvoimaviranomaisten silmissä.

Työtön siivooja lähettää siis hakemuksen yhtiöön, joka hakee myyjää nollatuntisopimuksella ja tulospalkalla. Yhtiö toteaa, että hakijalla ei ole edellytyksiä elättää itseään yrityksen edellyttämillä ehdoilla, se ei palkkaa kyseistä hakijaa. Seuraavaksi siivooja hakee avoinna olevaa traktorikuskin paikkaa vain saadakseen taas kieltävän vastauksen ja niin edelleen. Ne hakijat, jotka oikeasti kykenevät täyttämään avoinna olevan työpaikan, pääsevät puolestaan yhtiöön töihin. Yhtiö kuitenkin edellyttää, että työntekijä viettää heinäkuun lomalla, eikä maksa siltä ajalta palkkaa. Työntekijä voi kuitenkin sopia asiakkaiden kanssa, että heinäkuussa tehty työ laskutetaan elokuussa, joten työntekijä pääsee pois pakkoyrittäjän statuksesta työntekijäksi.

Työeläkevakuutuksen ja Yrittäjän eläkevakuutuksen ero on työntekijän etu verrattuna Ukko.fi tai Eezy.fi -palveluihin verrattuna. Työtön - mutta itsensä työllistämään kykenemätön - puolestaan saa 50 eurolla kuussa itselleen mahdollisuuden hakea töitä saaden joka kerta kohteliaan mutta kielteisen päätöksen työhaastattelusta. Työtön kutsutaan kerran kuukaudessa tunniksi kuulemaan, että kaikki hänen viisi hakemustaan on hylätty. 50 eurolla maksetaan haastattelijan tunnin palkka sivu- ja muine kuluineen.

Yritys tuo aidosti lisäarvoa markkinoille, jotka valtiovalta suuressa viisaudessaan loi lopettamalla mikroyrittämisen statuksen Ukko.fi ja Eeze.fi -palveluiden kautta ja pakottaen itsensä työllistämään kykenemättömät laatimaan turhia työhakemuksia. Yhtiö luo nettisivut, jotka työtön työnhakija voi avata maksettuaan 50 euroa. Hakemus on valmiiksi täytetty joten pelkkä "Lähetä" -painikkeen näppäys riittää ja työtön saa kutsun hakemukseen valitsemalleen ajankohdalle kerran kuussa. Hakija saa samalla sähköpostiinsa kuittauksen haetusta työpaikasta todistukseksi aktiivisuudestaan.

Voidaan hyvin olettaa, että 10.000 hakijaa rekisteröityy palveluun etsiessään itselleen sopivaa työpaikkaa, joten kuukausilaskutus on 500.000 euroa. Jotta 10.000 hakijaa voidaan haastatella, tarvitaan 100 haastattelijaa olettan, että kukin haastattelija haastattelee 100 henkilöä kuussa ja haastattelijan palkka kuluineen on luokkaa 3.000 euroa kuussa. Haastattelut tehdään Skypellä hakijan valitsemana ajankohtana, joten jokainen haastattelija voi tehdä töitä kotoaan käsin. Koska jokainen haastattelija toimii nollatuntisopimuksella ja tulospalkalla, heidän palkkaamisensa on riskitöntä. Sairaslomia ja muita korvauksia on turha hakea yhtiöltä, jonka ainoa tehtävä on tarjota työkalut niille, jotka kykenevät työllistämään itsensä työhaastattelijoina.

Kerrataan: itsensä työllistämään kykenevä saa nollatuntisopimuksen täydellä tulospalkalla ja pääsee pois Yrittäjän eläkemaksusta Työeläkemaksun piiriin säästäen rahaa. Itsensä työllistämään kykenemätön puolestaan saa 50 eurolla kuussa täytettyä työvoimaviranomaisten vaatimat hakemukset ja saa todellisen hylätyn hakemuksen. Yhtiö tuottaa loputtoman määrän erilaisia avoimia työpaikkoja, joita jokainen työtön voi vapaasti hakea.

Mitä tarvitaan? Kymmenen työtöntä, joilla jokaisella on vähintään 5.000 euroa panostaa itsensä työllistämiseen. Koska jokainen omistaa 10% yrityksestä, heitä pidetään sivutoimisina yrittäjinä, jotka saavat tehdä töitä menettämättä ansiosidonnaistaan, kunhan eivät nosta palkkaa yhtiöstä. Toiminnan käynnistämiseen menee noin vuoden päivät ja 50.000 euroa riittää aloituskuluihin ja markkinointiin alkuvaiheessa. Minuun voi olla yhteydessä sähköpostilla, jos kiinnostaa. Päästäkseen mukaan pitää osoittaa olevansa nuiva oikeistolainen, joten laita sähköpostiin liitteeksi CV ja lyhyt hakemus, jossa arvioit kriittisesti esittämääni liikeideaa.

7 kommenttia:

Yksi Turkkulaanen kirjoitti...

Työtön, jolla on 5000 euroa sijoitettavaksi... Hmm. Tuo ensimmäinen ehto täyttyy kyllä helposti, muttei se jälkimmäinen. No, kerro ihmeessä jos löydät riittävästi yhtiökumppaneita, voin sitten tulla listoille, kun valtiovalta alkaa tosissaan kurittaa.

Mutta mitä luin niistä suunnitelmista, vaikutus meikäläiselle on sen artikkelin mukaan vähemmän kuin tuo 50 euroa/kk. Mutta eihän heistä koskaan tiedä. Taivaskaan (eikä Helvetti) ei näytä olevan rajana kun köyhiä aletaan kurmuuttaa.

Ja ainahan minä voin spammata sähköpostitse oikeita työnantajia jos mikään muu ei auta. Ei työhönottajilla varmaan minun hakemukseni lukemiseen kauheasti aikaa mene, jos aloitan sen totuudenmukaisesti: "Olen 56-vuotias ylioppilas ilman muuta koulutusta...".

Kumitonttu kirjoitti...

Eniten minua kiinnostaa tuo ajatus että Ukko.fi ja Eezy.fi eivät ole oikeita työnantajia, koska heillä ei eivät käytä määräysvaltaansa lomien määräämiseen. Sehän on ihan sairaan helppo kiertää. Eihän nytkään mikään estä ihmistä tekemästä lomalla töitä kunhan ei tee sitä työnantajansa lukuun.

Jaska Brown kirjoitti...

Tämä bisnesidea ansaitsee kakkossijan Vuoden paras kusetus -kilpailussa. Ehdoton voittaja on ties kuinka monetta vuotta peräkkäin mokuteollinen kompleksi.

Välitän viestiä eteenpäin. Tuli heti mieleen ainakin kaksi potentiaalista mukaanlähtijää.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tää oli mainio. Piti ihan mainostaa omassakin blogissani.

Kumitonttu kirjoitti...

Jaska - vilpittömästi sanoen, tuota bisnesideaa pitäisi painottaa siihen suuntaan, että mikroyrittäjille olis tarjolla tasokasta apua liiketoiminnan johtamiseen. Virossa on suunniteltu - ellei jo toteutettukin - alv:n tilitys yhteistössä pankkien kanssa. Yrityksellä on tili, jolle maksetuista suorituksista pankki automaattisesti leikkaa alv:n osuuden pois. Näin yrittäjälle ei jää mahdollisuutta velkaantua verottajan suuntaan eikä siten tosiasiassa enää tarvetta kaksinkertaiseen kirjanpitoon. Yritys voi keskittyä olennaiseen eikä tarvitse tilitoimistoa, joka helposti veloittaa 200 euroa kuussa rehellisesti sanottuna tyhjästä.

Tuo 200 euroa on iso raha mikroyrittäjälle, ja sen voisi käyttää verojen tilittämisen sijaan liiketoiminnan kehittämiseen. Nykyiset tilitoimistot tekevät - verottajan takia - pelkkää maksuperusteista kirjanpitoa, jonka hyöty mikroyrittäjälle on tasan nolla. Tilitoimisto on hyvä liikeidea kirjanpitäjälle, mutta huono sijoittajalle, jollaisena tilitoimistoyrittäjät näen.

Ykä - kiitos mainostuloista :) Mutta näinhän se kuten itsekin toteat, että sosialismissa työllistyminen hoidetaan lakisääteisesti. Jos jotain säädetään pakolliseksi, sinne työllistyy ihmisiä. Siitä riippumatta, hyödyttääkö työpaikka ketään muuta kuin poliittista agendaa. Loistava esimerkki on juurikin tuo ihmiskauppaa ylläpitävä turvapaikkaturismi. Kukaan ei sitä tarvitse, kukaan ei siitä hyödy (eivät edes hakijat itse) eikä siitä ole kansantaloutta rikastuttavaa (sic) vaikutusta lukuun ottamatta mitään hyötyä. Mutta koska ihmiskauppa mustilla ihmisillä on aina kuulunut vasemmistopoliitikkojen agendaan, sitä on päätetty tukea verovaroin ja se työllistääkin tuhansia ihmisiä.

DuPont kirjoitti...

Vanhempaan asiaan liittyen, kiitos tuosta Curley-ilmiöön liittyneistä kirjoituksistasi. Tuollaiset asiat oikeasti vaikuttavat yhteiskunnassa, vaikka kuinka kiellettäisiin. Tuossa riittää pohtimista ja hyvä niin. Siksihän me länsimaissa olemme aika fiksuja, kun pohdimme ja kyseenalaistamme kaikkea!

Nyt hyvää yötä,ennen kuin nolaan itseni kirjoittamalla liikaa...

Kumitonttu kirjoitti...

DuPont - anteeksi kun vastaus venyi. Ensin en ehtinyt ja sitten unohdin.

Curley-ilmiö todella on liberaalin demokratian toimintaa parhaiten kuvaava ajatustapa. Leipää ja sirkushuveja oli sen muinainen väännös, mutta siinäkin ajatus oli ostaa kansa tyytyväiseksi tai ainakin hiljaiseksi. Varsinkin natsi-Saksassa oli huomattavan paljon Curley-ilmiöstä tuttua ajattelua vahvoine tulonsiirtoineen ja hyvinvointivaltioon liittyneine korporaatioineen. Neuvostoliittokin edisti omalla irvokkaalla tavallaan kuitenkin sekin hyvinvointivaltiota, jossa kaikkea muuta sai arvostella paitsi virallista, lapsille opetettua ideologiaa.

Miten Curley-ilmiön sitten voisi päättää? Julkista valtaa pitäisi tasapainottaa kolme yhtä voimakasta tahoa: virkamiehet, presidentti ja parlamentti. Silloin yhden tai edes kahden täydellinen sekoaminen vielä johtaisi katastrofiin yhdessä vaalikaudessa kuten kävi 2011-15.

Toinen tärkeä tekijä olisi, että kerta kaikkiaan hylkäisimme sen ajatuksen, että demokratiassa enemmistö saa päättää asioista. Pitäisi hyväksyä käsitys luonnonoikeudesta, ja ottaa uudelleen käyttöön antiikin filosofiasta tuttu käsitys oikeudesta, kohtuudesta ja yksilönvapauksista.

Valitettavasti kumpikin edellyttävät sosialismista luopumista, enkä itse pidä sitä enää millään muotoa mahdollisena - en millään.