Pari kuukautta on taas vierähtänyt blogin päivityksestä, eikä tilanne Suomen osalta ole millään tavalla muuttunut paremmaksi. Maata johtaa poikkeuksellisen huono hallitus, jos huonoudella tarkoitetaan dogmaattisuuden ja kokemattomuuden yhdistelmää. Tilanne on saman kaltainen kuin missä tahansa muslimivaltiossa, jossa imaamit nousevat valtaan idioottien hurratessa kaduilla. Ainoa lohdutus on, että mikään hallinto ei ole itseään korjaava, vaan muutos tapahtuu romahduksen kautta.
Minkälaisia muutoksia Suomeen on odotettavissa? Taloudellisen hyvinvoinnin kannalta keskeinen asia on talouskasvu - tarkemmin sanottuna kansantuotteen kasvu maassa asuvaa henkeä kohden. Vaikka siis talous supistuisi, se ei ole ongelma jos väestö vähenee vähintään samaa vauhtia. Nythän Suomi on tilanteessa, että kasvu hiipuu ja väkimäärä kasvaa.
20-luvulla robotisaatio ja digitalisaatio tarkoittavat, että menestys edellyttää korkean osaamisen ammattien osuuden kasvamista matalan osaamisen ammattien suhteen. Toisin sanoen, emme tarvitse pyllynpyyhkijöitä vaan hyviä liikkeenjohdon osaajia. Suomella on vain vähän keinoja pitää korkean jalostusasteen osaajia maassa - saati houkutella ketään maahan. Keskeiset syyt ovat korkeassa verotuksessa ja sääntelyssä, joka rajoittaa jopa mielipiteiden ilmaisua.
Alla oleva kuva paljastaa Suomen kurssin:
Siitä näkyy, kuinka valtion menojen ja verotulojen välinen kuilu on repsahtanut pahemman kerran. Ennen yhteisvaluutta euroa vastaavanlainen kuvaaja olisi ollut vaihtotaseen ali/ylijäämä. Keskuspankin velkaelvytyksen ansiosta nyt tilannetta kuvaa paremmin julkisen sektorin velkaantumisen vauhti. Vähän sama homma kuin Yhdysvalloissa, joissa parin vuoden välein niin sanottua velkakattoa nostetaan.
Suomen suurin uhkakuva kuvastuu poikkeuksellisen matalassa uskossa tulevaisuuteen, mikä heijastuu matalana syntyvyytenä. Matalan syntyvyyden yhtenä syynä on myös länsimainen elämäntapa, joka laskee naisten estrogeeni- ja miesten testosteronitasoa. Ensimmäinen aiheuttaa vauvakuumeen ja jälkimmäinen panohalut.
Suomen tulevaisuus näyttää 20-luvun osalta todella synkältä. Meillä on valtava julkisen talouden alijäämä (5 mrd/v), järjetön julkisen sektorin velka (130 mrd), mahdoton eläkevastuu (500 mrd) ja pienenevät ikäluokat. Se on yhtälö, joka ei oikene millään muulla, kuin omaisuuden uusjaolla. Siinä asiansa hyvin hoitaneet ja säästöjä kerryttäneet menettävät omaisuutensa niille, jotka ovat eläneet velaksi ja odottaneet sosialisointia. Nyt se vihdoin tapahtuu. Siihen voi mennä vuosi tai viisi, mutta romahdus on väistämätön, kuten tässä tunnin videossa hyvin asia esitellään.
lauantai 28. joulukuuta 2019
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
3 kommenttia:
Merkittävää on että vaikka jokaisessa valtapuolueessa aivan varmasti tiedetään tuo yliturvotetun julkisen sektorin tilanne niin yksikään niistä ei siitä edes puhu. Aivan kuin asiaa ei olisikaan. Tai sitten luotetaan ”jos nyt ei mitään tapahtuisi”-metodiin. Tällaisena pienenä kansalaisena joka on elänyt suht siististi ja saanut vähän vanhuutta ajatellen sukanvarteen tietysti pelottaa että jääkö lopputuloksena käteen vain se kuuluisa tuulen huuhtoma.
Lähinnä tuo varallisuuden uusjako kohdistuu eläkesäästöihin. Toki sitten suurempia henkilökohtaisia tragedioita aiheutuu kun asuntojen hinnat tippuvat ja varsinkin niillä, joilla on siitä velkaa.
20-luvulla ay-liitot menettää valtansa mutta se on pitkä tie.
Rauhallinen ja asiallinen video linkkaamasi.
Ainoa mitä ei tullut esiin on Kela-Goldin indeksiin tapahtuvat muutokset...
Lähetä kommentti