tiistai 29. lokakuuta 2019

20-luvulle tullaan synkissä tunnelmissa

Antti Rinteen hallitus edustaa nykyisen poliittisen järjestelmän heikointa osaamista. Ehkäpä kaikkein tragikoomisin irvikuva on Vihreiden Maria Ohisalon vaatimus kannabiksen käytön laillistamisesta. Siis maassa, jossa lakupiipun myyminen on kiellettyä... Oikeasti?

Suomen poliittinen järjestelmä heijastelee eurooppalaisen sosialismin kaikkein huonointa laatua. Suomen viimeinen edes jollain tavalla vähän oikeistolaista maailmankuvaa ymmärtävä pääministeri oli Paavo Lipponen. Sen jälkeen Suomella on ollut epäisänmaallisia euvostoliittoon kumartelevia tolloja. Kuten blogistanissa on usein todettu, näiden vähälahjaisten tärkein perustelu, miksi he ajavat suomalaisten edun vastaista politiikkaa, on oma etu: Kun säädät kiltisti ja kritiikittä ei-demokraattisesti valittujen komissaarien käynnistämiä direktiivejä kansalliseksi lainsäädännöksi, saat kovapalkkaisen eläkeviran Kremlistä tai jostain sen satelliiteista.

Euroopan kohtaloksi näyttää kuitenkin koituvan esikuvansa tavoin taloudellinen tuho, kuten Margaret Thatcher hyvin sutkautti.
Thatcher totesi puheessaan, että sosialistien vaatiessa tuloerojen kaventamista, he tosiasiassa vaativat vauraiden köyhdyttämistä, ja vauraiden köyhtyessä myös vähävaraiset (ennen pitkää) köyhtyvät. Kun asiaa ajattelee noin, niin vastaan ei ole sanomista. Ilmiö tunnetaan myös nimellä Curley-vaikutus (Curley-ilmiö 20.7.2014). Siinä poliitikkojen tavoitteena on - järjen ja arkilogiikan vastaisesti - köyhdyttää kansaa, millä tavalla kansa tulee riippuvaiseksi johtajistaan. Tätä menetelmää kaikissa sosialistisissa yhteiskuntakokeiluissa käytetään aivan keskeisenä menetelmänä (Hyvinvointivaltion juuret 5.8.2014).

Kuuluisimpiin suomalaisiin kommunisteihin kuulunut Arvo "Poika" Tuominen totesi jo 60-luvulla, että kun työmies vaurastuu, ostaa auton ja mökin, hän ryhtyy äänestämään porvareita. Sen seurauksena EU päätti avata portit elintasopakolaisille:
Toimeentulotukipäätösten määrässä vieraskielisten yliedustus näkyy jonkin verran voimakkaampana. Espoossa ja Kauniaisissa se oli viime vuonna 43 prosenttia, Helsingissä 34,6 ja Vantaalla 38,7 prosenttia.
Aivan kuten Gorbatshov joutui luopumaan kruunustaan, myös EU:n komissaarit tullaan sysäämään pois vallasta. Se tapahtuu verettömästi, vaikka sitä edeltävän taloudellisen laman ei voikaan sanoa kohtelevan erityisen samettisesti EU-kansalaisia. Ensimmäiset merkit ovat jo ilmassa, kun Yhdysvalloissa pankkien keskinäinen luottamus on kasvanut järkyttäviin mittasuhteisiin (repo-markkinat eivät toimi) ja Hollannin keskuspankki - ikään kuin vaivihkaa - ilmoittaa varautuvansa euron hajoamiseen ja kultakantaan paluuta siirtymäaikana. Kellä aikaa on, kannattaa kuunnella haastattelu, jossa Tuomas Malinen kertoilee tulevien vuosien näkymiä kylmin kääntein.

Malinen uskoo, että 2020 Suomen talous sukeltaa 10% ja sitä seuraavana vuonna vieläkin enemmän. Sen jälkeen hän uskoo, että lähdetään kovaan nousuun. Itse en usko mihinkään kovaan nousuun, koska 20-luvun loppupuolella työmarkkinoita vaanivat aivan uudet uhat: robotisaatio ja digitalisaatio. On hyvä syy uskoa, että joka kolmas ihminen menettää nyt alkavassa lamassa työpaikkansa ja toimeentulonsa. Heistä isoa osaa ei voida kouluttaa uudelleen mihinkään sellaiseen tehtävään, joita robotisaation ja digitalisaation luomat uudet tehtävänkuvat edellyttävät. Itse pidän paljon todennäköisempänä sitä, että suomalaiset hukkuessaankin huutavat valtion apua ja torjuvat markkinoiden tarjoaman pelastusrenkaan väärän mallisena.

Niissä valtioissa, joissa valtion apuun ei ole aiemminkaan turvauduttu, päästään varmasti kovaan kasvuun jo vuoden 2021-22 kuluessa. Yksi sellaisista valtioista on Viro, joka menee Suomesta ohi 30-luvun alkuun mennessä. Euron hajotessa myös koko pankkijärjestelmä kaatuu. Malisen sanoin, edes keskuspankit eivät voi pelastaa itseään, ja Eurooppa palaa takaisin markkinatalouteen. Keskuspankkien aika poliittisina - ja epädemokraattisina - toimijoina on ohitse samalla tavalla kuin esimerkiksi epädemokraattisen EU-komission. Siinä missä EKP tuki EU-komission politiikkaa tuhoamalla vapaat pääomamarkkinat järjettömällä riski/tuotto-uhkapelillään negatiivisten korkojen avulla, EU-komissio itse löi laimin kaikki liittovaltion edellyttämät poliittiset päätökset yhteisestä budjetista ja valtioiden velkakirjojen keskinäisistä takauksista.

Olen nyt toistakymmentä vuotta ollut blogistanissa aktiivinen ja kuten huomata saattaa, oma aktiivisuuteni on ollut pahasti hiipumaan päin. En ole lopettamassa, mutta pitkään oli aika, jolloin ei oikeastaan ollut mitään sanottavaa. Pitkäaikaiset blogikollegani Vasarahammer, Yrjöperskeles ja Jaska Brown ovat sitten tiivistäneet nekin asiat niin hyvin, etten ole tuntenut syytä tarttua näppikseen. Nyt nähtävillä oleva taloudellinen romahdus on niin valtava ja muuttaa koko yhteiskuntaamme niin syvällisesti, että tällainen vanha blogistikin alkaa vähän innostua. Tästä saatiin kuin saatiinkin rähinä päälle!

Ihan vaan noin lopun saatesanoina ja ajatuksiinne itämään jätän seuraavalaisen harjoituslaskelman (pyörein luvuin):

Suomen kansantuote on noin 230 miljardia euroa.
Suomen valtion budjetti on noin 53 miljardia euroa.
Suomen kuntien toimintakulut ovat noin 30 miljardia (ilman valtionosuuksia).
Suomen kokonaisveroaste on noin 45%.
Palkkojen osuus julkisista menoista on noin 20 miljardia euroa (40%).
Eläkkeiden osuus on noin 30 miljardia euroa.

Kun kansantuote romahtaa parissa vuodessa 20%, se tarkoittaa että valtion ja kuntien käytössä olevat varat laskevat samassa suhteessa, eikä lainaa saa mistään. Tai no, voidaan kokeilla kaikkien rahan painamista 20-luvun malliin, mutta epäilen vahvasti sen läpimenoa Saksassa, joka kuitenkin päättää EKP:n asioista kun paska lentää tuulettimeen. Kun kauheasti muualta ei enää ole leikattavaa, on pakko leikata - anteeksi räjäyttää - palkkoja ja eläkkeitä matalammalle tasolle.

Muistan kun tulin blogosfääriin ja ihan ensimmäisissä kommenteissani totesin, että minun varmaan pitäisi kannattaa momnikulttuurisuutta, koska se tuhoaa hyvinvointivaltion. Enpä olisi uskonut sen tapahtuvan näin nopeasti.

9 kommenttia:

Vasarahammer kirjoitti...

Itse muistan 90-luvun laman hyvin. Sekin johtui kiinteiden valuuttakurssien politiikasta. Valitettavasti heti laman jälkeen palattiin ERM-kytkennällä takaisin kiinteiden valuuttakurssien järjestelmään, jonka päässä odotti jäsenyys yhteisvaluutta eurossa eli Saksan markassa.

http://vanha.verkkouutiset.fi/arkisto/Arkisto_1996/11.lokakuu/ERM2.HTM

Ei opittu mitään siitä, että vasta markan kelluminen ja sitä seurannut ulkoisen arvon lasku sai talouden taas elpymään.

Lamasta päästiin tuolloin, mutta tulevaisuuden kannalta tärkeät uudistukset jäivät tekemättä. Julkinen sektori pysyi ylisuurena, eläkejärjestelmää ei uudistettu ja ay-liikkeen valta-asema säilyi, koska Ahon hallitusta seurasi Lipposen hallitus.

Kumitonttu kirjoitti...

90-luvun lama juonti juurensa Japanin ulkomaankaupan valtavaan ylijäämään, jonka seurauksena pääomia allokoitui myös pieneen Suomeen, joka sattui juuri vapauttamaan pääomamarkkinansa samaan aikaan. Vaikka puro Japanista tänne ei ollut valtava, pieneen ja velattomaan maahan se iski kuin tsunami.

Koivisto puolestaan noudatti Olof Palmenin väitettä devalvaatioiden haitallisuudesta työmiehen ostovoimalle, ja sai fiksaation kiinteistä kursseista. Näin siis keskuspankkiirit politisoituessaan näyttävät aiheuttavan joka kerta saman kaltaisen tragedian. Itse äänestin EU:n puolesta aikoinaan juuri siksi, että valta lähtisi pois Suomen Pankista, mutta tilannehan meni vain hullummaksi kun liityttiin euroon.

Ahon ja Viinasen suurin virhe oli poistaa niin sanotuilta taloudellisilta valtalaeilta määräenemmistövaatimus. Niillä tarkoitetaan lakeja, jotka luovat pysyviä julkisen sektorin menonlisäyksiä esimerkiksi indeksikorotuksin. Vasemmisto oli koko itsenäisyyden ajan sitä toivonut, mutta oikeisto vastustanut. Kun Aho ja Viinanen konkurssin estääkseen suostuivat sosialistien ikiaikaiseen toiveeseen, eivät demarit voineet kieltäytyä, vaikka seb seurauksena demarien oppositiopolitiikka muuttui täysin tehottomaksi. Demarit kuitenkin arvasivat, että Ahon-Viinasen tekemien leikkausten jälkeen kansa äänestää valtaan demarit, ja niinhän siinä kävikin.

Sen jälkeen vaalit voittaa se, joka lupaa äänestäjilleen eniten tukia. Demarit olivat pitkään suurin, mutta nyt Vihreät ovat vallanneet vasemmiston piikkipaikan itselleen. Ja koska kansa haluaa tukiaisia, ne pitää veroilla rahoittaa. Kun Vihreitä äänestävät tyhmät ja nuoret, verot voidaan kohdistaa niiden kulutukseen, jotka eivät ole tyhmiä ja nuoria, eli työssä käyvä keskiluokka.

Voilá - ja niin on oravanpyörä keksitty. Vielä 70-luvulla vaaleissa ei päässyt äänestämään, jos oli taloudellisesti riippuvainen julkkisesta sektorista. Alkuperäisessä perustuslaissamme kun oli erän kantavista ajatuksista, että demokratia sopii vain siinä tapauksessa, että äänestäjät ovat riippumattomia tekemään valtion edun mukaisia päätöksiä. Vähän niin kuin antiikin Kreikassa, jossa vain vapaat miehet saivat äänestää.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Kiitos Kumikselle hyvästä, joskin kitkeränmakuisesta kattauksesta. Tulevaisuus ei näytä hyvältä katsoi sitä mistä vinkkelistä hyvänsä. Se tuleva lama puree Suomea omalta osaltaan erityisen pahasti siksi, että meillä niin suuri osa kansasta on riippuvaisia julkisista varojensiirroista. Ja tähän pitää laskea mukaan se hemmetin suuri julkisen sektorin tyhjätyöntekijöitten leegio joka on itse asiassa hyvinvointivaltion vapaamatkustaja. Ihmettelen, että edes perussuomalaiset eivät nosta asiasta meteliä.

Curley-ilmiöstä on tuoreeltaan hyvä esimerkki tämä A. Rinteen avautuminen että muslimeille pitäisi saada verotusoikeus. Mitä muuta se on kuin äänien keräämistä uudesta – ja Suomelle vahingollisesta – suunnasta kun se perinteinen demarien äänestäjäkunta alkaa suurelta osin olla Kelan ja kuopan puolessa välissä.

Ja toivottavasti jaksat laitella lisää postauksia. Ei tää ajatusten vastarintaliike liian suuri ole.

Kumitonttu kirjoitti...

Tervehdys Ykälle ja kiitos kommentista. Niin kyllähän tämä lama on sellainen, joka katkaisee nykymenon muutaman vuoden sisään ihan täysin. Kun pohja alkaa natista alla, Vihreät ja Kommarit ottavat samoin tein hatkat hallituksesta.

Sen jälkeen pidetään vaalit (ensi kesänä), ja vaalit voittaa se puolue, joka ilmoittaa mistä se puuttuva 8 mrd leikataan. Veikkaan että siellä näkyy sellaisia vaihtoehtoja kuin kehitysyhteistyö (1 mrd), yritystuet (5 mrd), kotoutuspelleily (2 mrd), erilaiset arbuusit vihapuheyhdistykset (1 mrd), uusiutuvan energian tuet (1 mrd) ja niin edelleen. Lopuilla säästörahoilla tökätään pikeä maanteille ja rakennetaan erilaista infraa, että saadaan persvakoäijien muijille ja mukuloille perunaa pöytään.

Kun vaalit on käyty ja seuraava hallitus ajanut nuo edellä mainitut leikkauslistat läpi, seuraavissa vaaleissa neljän vuoden kuluttua valtaan eivät nouse arbuusit. Se helpottaa noiden leikkauksien läpiviemistä.

Tuhka kirjoitti...

Tuhkakin pelkää miten tuleva automatisaatio ja tekoäly vaikuttaa työmarkkinoihin. Jotkut arvioivat että kolmannes ihmiskunnasta voi olla kelpaamatonta työmarkkinoille, ei omasta syystään. Vaan siitä syystä ettei heillä ole taitoja tai kykyjä tulla toimeen tässä uudessa tilanteessa. Ei hyvä

Tuhkaa mietityttää myös miten valtavat lainat hoidetaan, Tuhkan arvaus on että keskuspankit printtaavat rahaa pelastaakseen kaiken, mutta sitten inflaatio voi syödä varallisuuden ja ostovoiman tavallisilta ihmisiltä.

Sitten kun työttömyys ja talous pahenevat tulee sotkua. Katsokaa vaikka nykyisät tilannetta Chilessa ja Libanonissa. Paljon velkaa ja työttömyyttä. Se voi olla pian täälläkin ja helppoja ratkaisuja ei vain ole.

Kumitonttu kirjoitti...

Suomen osalta tilanne on ongelmallinen siksi, että täällä on 50 vuotta totuttu ajatukseen, että valtio hoitaa kaiken. Jatkossa se ei enää onnistu.

EKP varmasti tekee vielä yhden liikkeen - esimerkiksi juuri setelirahoituksen - jolla se yrittää estää sekä valtioiden maksukyvyttömyydet että junailla velat jotenkin pois käsistään. Voi olla että se ei onnistu, jonka jälkeen keskuspankin konkurssi on todellinen vaihtoehto.

Pitkällä tähtäimellä kaikille löytyy töitä, siitä en ole huolissani. Lyhyellä tähtäimellä töitä ei välttämättä ole. Aikoinaan siirryttiin maataloudesta tellisuuteen ja myöhemmin teollisuudesta palvelualoille. Nyt ei ole mitään neljättä elinkeinoa, johon laajamittaisesti voitaisiin hakeutua.

Uskon että erilaiset pavelualan hommat palaavat takaisin, kuten omassa lapsuudessani nuoret naiset meenivät "piikomaan" eli lastenlikoiksi ja pojat letkunjatkeiksi huoltoasemille.

Vasarahammer kirjoitti...

Ykä: "A. Rinteen avautuminen että muslimeille pitäisi saada verotusoikeus."

Rinne peesaa Ruotsin demareita, jotka ovat nykyisin täysin riippuvaisia klaaniäänestisestä. Ruotsin LO:n jäsenistössä Ruotsidemokraateilla on jo nykyisin suurempi kannatus kuin demareilla.

Tosin Suomen vaalijärjestelmässä klaaniäänestäminen ei ole yhtä tehokasta kuin Ruotsissa, jossa klaanipäällikkö voi käydä hakemassa muille oikeanväriset liput jo valmiiksi.

Kumitonttu kirjoitti...

Demarit keräävät sekulaareja vasemmistolaisia muslimeja - eurooppalainen versio baath-puolueesta. Johan Gaddafi aikoinaan varoitti että jos hänet syrjäytetään Eurooppa saa valtavan siirtolaistulvan niskaansa.

Ei se ihme ole että Afrikassa tarvitaan gepardisuikkia päämiehiksi.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Ohisalo ilmeisesti tietää, että huumeiden dekriminalisointi vähentää köyhyyttä. Ilmeisesti hänellä on tietoa, jota meillä ei ole. El Chapolta voisi tietysti kysyä, hän jos kuka tietää.