keskiviikko 7. elokuuta 2013

Punakapina 2018

Suomen kansantalouden tila alkaa huolettaa yhä laajemmin poliittisia päättäjiämme. Jälleen kerran poliitikkojen kriisitietoisuus puhkesi kukkaan vasta vuosia sen jälkeen kun kansalaisten valveutuneet etujoukot (lukekaa blogeja) mikrotalouden tasolla olivat kiinnittäneet asiaan huomiota. Poliitikkojen toiminta ei anna hyvää kuvaa johtajuudesta, joka kuitenkin on yksinkertaisen vision luomista ja siihen tähtäävien toimintatapojen käyttöön ottamista. Esimerkkejä poliittisista visioista ovat Kekkosen usko Neuvostoliiton paremmuuteen markkinataloudesta, Koiviston visio vahvasta markasta ja molemmat presidentit myös toimivat visioidensa mukaisesti. Nykypoliitikoilla ei ole visioita - edes noita vääriä - saati halua käyttää julkista valtaa visioiden toteuttamiseksi.

Uutisen mukaan ihmisten tulisi kantaa suurempi vastuu elämästään, mikä tarkoittaa tietenkin suomeksi, että heidän tulee maksaa aiheuttamistaan kuluista suurempi osa, jos ei kattaa niitä kokonaan. Esimerkkeinä mainitaan terveydenhuolto ja koulutus:
- Päiväkirurginen kaihileikkaus maksaa 90,30 euroa asiakkaalle, mutta kotikunta maksaa sairaanhoitopiirille 860 euroa.

- Lonkan tekonivelleikkauksen viidestä hoitopäivästä potilas maksaa 163 euroa, kunnan kulut sairaanhoitopiirille leikkauksesta ovat 8 550 euroa.

- Synnyttäjä maksaa ongelmattomasta alatiesynnytyksestä ja kolmesta hoitopäivästä 97,80 euroa, kunnan kulut 1950 euroa.
Tällainen ajattelutapa on sikäli aika huvittava, että vain jokunen vuosi sitten yleisesti tätä haukuttiin "amerikkalaiseksi malliksi", jossa "köyhällä ei ole varaa terveydenhoitoon" ja miten "vain varakkaat voivat hoidattaa itsensä". Nyt se koputtelee ovelle ja viiden vuoden kuluttua - viimeistään - lienee arkipäivää.

Suomalainen yhteiskunta muistuttaa Neuvostoliittoa sen loppuvaiheissa, kun lääkäri ja taksikuski saivat saman liksan. Tai sanotaanko niin päin, että heidän palkkojensa ostovoima oli sama (koska ei ollut mitään ostettavaa). Suomessa asiansa hyvin hoitaneille keskiluokan ihmisille on turhauttavaa nähdä, miten asiansa laiminlyöneet saavat kaiken maksatettua työssäkäyvillä. Opiskelemaan muuttava lapsi ei saa mitään tukia, jos vanhemmat käyvät palkkatyössä, mutta kuningas alkoholin kanssa kimppaan lyöttäytynyt työikäinen pari maksattaa koko elämisensä samoilla vanhemmilla - tosin Kelan kautta, mutta kuitenkin. Palkasta maksettujen lainojen ja laskujen jälkeen käteen jää sama tonni kuin peruspäivärahalla, asumis- ja toimeentulotuella eläville, jos nämä viitsivät vähän painostaa virkailijaa. Virkailija pääsee helpommalla, koska eihän hän anna omistaan, niin sanotusti.

Kohta tulee kuluneeksi sata vuotta siitä, kun Suomeen sosialistista vallankumousta yrittäneet punaiset ryhtyivät kapinayritykseensä. Yritys oli ennen kaikkea - näin jälkikäten tarkasteltuna - vallankumouksellinen, sillä vaikka olot olivat monilla ihmisryhmillä huonot, eivät ne olleet sen huonommat kuin muuallakaan. Tuoreena poliittisena ideologiana sosialismi luonnollisesti kiihotti monien mieliä, kun sen tuloksia ei vielä missään oltu nähty. Mutta monet myös kieltäytyivät aatteesta, koska ymmärsivät kovan työn olevan tie elättää itsensä ja perheensä. Nyt sata vuotta myöhemmin ja yhden hyvinvointivaltion rakentaneena ja tuhonneena olemme taas samassa tilanteessa. Meillä on joukossamme erittäin huonossa tilanteessa olevia (yleensä päihteiden väärinkäytöstä johtuvia) perheitä, jotka eivät varmasti kykene nousemaan minkäänlaiseen kapinaan. Hyvä jos kykenevät nousemaan edes seisomaan.

Meillä on myös suuri joukko ihmisiä, jotka ovat valmiita rähisemään ja mekkaloimaan. Tämän porukan motiivi on se, ettei sillä ole mitään omaisuutta. Kun ei ole mitään omaisuutta, ei ole mitään menetettävää. Kun työt ja muut ikävät velvoitteet eivät kutsu, aikaa riittää tapettavaksi saakka. Iso osa tästä sakista on niin varakasta, että 1900-luvun alun porvarikin katselisi kateellisena sivusta. Siitä huolimatta he ovat valmiita varastamaan ja käyttämään väkivaltaa. Anarkistien oman toimintansa oikeutus juontaa juurensa jostain muualta kuin taloudellisesta kurjuudesta tai ahdingosta. Senpä takia uskallan kohtuullisen huolettomasti arvuutella, että kun "yksilön vastuuta omasta elämästään lisätään" (eli tulonsiirtoja karsitaan) niin kohtaamme ainakin jonkinlaisen väkivalta-aallon ympäri Eurooppaa ja todennäköisesti myös Suomessa.



Samalla tavalla kuin taloudessa toistuvat lamat ja luovan tuhon toisinnot, myös ideologioissa näemme samaa toistoa. Ei mitään uutta auringon alla. Vaikka on helposti havaittavissa, että vapaa markkinatalous on oikeudenmukaisin ja palkitsee yritteliäimmät eli on moraalisesti kestävällä pohjalla, niin helppohintainen populismi joka lupaa äänestäjilleen leipää ja sirkushuveja yrittää toistuvasti nousta valtaan. Toivottavasti tällä kertaa ihmiskunta muistaisi edellisen yrityksen, kun meillä on tämä digitaalinen virtuaalimuisti, jollaista ei ennen ollut.

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Noista terveydenhuoltokuluista sen verran, että vuonna 2013 pakollista sairausvakuutusmaksua palkansaajat maksavat 1,30 % bruttopalkasta ja työnantaja 2,04 % bruttopalkasta, eli 3,34 % yhteensä. Tämän lisäksi työnantaja on velvollinen järjestämään työterveyshuollon ja tapaturmavakuutukset omalla kustannuksellaan.

Juuri vastikään varmistin amerikan kaveriltani, että siellä todella kattavatkaan sairausvakuutukset eivät maksa 3,34 % bruttopalkasta + ym. työnantajan kulut, vaan selvästi vähemmän. Toki palkatkin ovat n. tuplat, mutta slti.

Lisäksi voisi huomioida, että suurimman osan palkansaajista todellinen veroprosentti on 50 % ja 60 % välillä, kun verrataan työntekijän käteen jäävää osuutta työnantajan maksamaan summaan.

Mihin helvettiin se fyrkka oikein katoaa? Lastensairaalaan sitä ei riitä sitten millään, ja lähes joka päivä eri tahot soittelevat firmaan ja kinuavat rahaa, milloin veteraaneille, milloin medihelille, milloin lastensairaalalle, milloin koulukiusatuille jne. Mitä vittua? Yleensä ilmoitan heille, että maksamme jo 60%, joten tiedustelkaa fyrkkia Urpilaiselta.

Tässä sosialismin tuomassa samapalkkaisuudessa on semmoinenkin erityispiirre, että vaikka suomalaisessa fasistisessa yhtieskunnassa kurjimmalla promillen kymmenesosalla menee todennäköisesti paremmin, kuin vapaan markkinatalouden oloissa, ainakin 90 prosentilla menee helvetin paljon huonommin, ja mikä ikävintä, omalla toimeliaisuudellaan, älyllään tai taidoillaan ei voi omaa asemaansa parantaa. Kurjimmalla 50 prosentilla ei ole mitään mahdollisuutta parantaa omaa tilannettaan, eikä mitään tieä ylöspäin.

Miksi siis yrittää?

t. Pörri Orava

Ekku kirjoitti...

"Suomalainen yhteiskunta muistuttaa Neuvostoliittoa sen loppuvaiheissa, kun lääkäri ja taksikuski saivat saman liksan."

No, ei se liksa nyt ihan sama ole eikä ostovoimakaan...

Näin taksiautoilijana täytyy vaan todeta, että kateellisia riittää jopa tästäkin vaatimattomasta palkkatasosta. Etenkin näitä korkeakoulutettuja humanisteja ärsyttää, kun sellaisella työllä, johon ei tarvitse "mitään koulutusta" voi hankkia kohtuullisen ansiotulon.

Heiltä toki jää huomiomatta se, että ne tehdyt työtunnit on jotain ihan muuta kuin viran päällä istuvilla ja ei ole olemassa mitään palkallisia lomia, pekkaspäiviä tms. etuisuuksia.

Lisäksi tässä hommassa pääsee seuraamaan aitiopaikalta näitä yhteiskunnan rahoilla eläviä tyhjäntoimittajia.

Ei muuten mitenkään paranna työmotivaatiota.

Tiedemies kirjoitti...

Työnantajan hankkima yksityinen vakuutus, joka kattaa perheen terveydenhuollon, maksoi vuonna 2008 keskimäärin $12680. Jos tämä olisi edes suomalaisittain 3.34% bruttopalkasta, niin bruttopalkan pitäisi olla liki 380 000 dollaria vuodessa.

En sinänsä ota kantaa näihin asioihin, USA:n terveydenhuolto ei kuitenkaan ole mitenkään leimallisesti "yksityinen". USA:n terveydenhuoltosektori käyttää 15% bruttokansantuotteesta, ja tästä liki puolet on julkista rahaa. USA:ssa julkinen puoli käyttää enemmän rahaa terveydenhuoltoon kuin Suomessa, ja tämän päälle yksityinen puoli käyttää vielä ainakin toisen mokoman vakuutusten muodossa.

Kaveriltasi "varmistama" juttu on ns. grillijuttu.

Anonyymi kirjoitti...

Kirjoituksesi koskien sisällissotaa on minusta kohtuuton. On aivan mahdollista että moni nykyään "klassisen liberaalin" tai "libertaarin" viittaa kantava olisi tuohon aikaan ollut punaisten joukossa taistelemassa uuden maailman puolesta tai omaa köyhyyttään vastaan. Varmasti moni koki tuohon aikaan vetoa "tieteelliseen" yhteiskuntamalliin, vastapainon ollessa uskonnollista konservatismia. Monet olivat niin köyhiä että "kovan työn olevan tie elättää itsensä ja perheensä" edellä mainittu oli erittäin hankalaa ellei mahdotonta. Oman yhteiskunta-aseman nostaminen oli erittäin hankalaa tuonajan yhteiskunnassa. Minusta ihmisillä on moraalinen oikeus taistella paremman elämän puolesta vaikka väkivalloin. Jälkikäteen viisasteluna voi tietysti tuumata, että onneksi hävisivät ja väärässä olivat. On silti kohtuutonta tuomita tuon ajan yksilöitä heidän ratkaisuissaan. Mahdollisesti monen osa olisi parantunut huomattavasti mikäli olisivat voittaneet. Jälkikasvun asema taas olisi voinut olla toinen.

Kristinuskon myötä valtaapitävät ja rikkaat ulkoistivat nöyrien orjien palkanmaksun Jumalalle ja palkanmaksun piti tapahtua kun kuolema korjasi.

Mitenkäs muuten teet tänä päivänä kovaa työtä perheesi elättämiseksi, jos työtä ei ole? Pitäisikö kaikkien mennä tekemään kovaa työtä puhelinmyyntiin provikkapalkalle ja hyväksyä kuoleminen esim. nälkään perheineen jos myynti ei vedä?

Kirjoitat: "Vaikka on helposti havaittavissa, että vapaa markkinatalous on oikeudenmukaisin ja palkitsee yritteliäimmät eli on moraalisesti kestävällä pohjalla, niin helppohintainen populismi joka lupaa äänestäjilleen leipää ja sirkushuveja yrittää toistuvasti nousta valtaan."

Millä tavalla se on oikeudenmukaisin ja moraalisesti kestävällä pohjalla? Jos katsomme vaikka Talvivaaran kaivoksen toimintaa niin homma ei todellakaan ole moraalisesti kestävällä pohjalla, mutta Pekka Perä on varmasti palkittu yrittämisestään. Nettohyöty yhteiskunnalle voi olla pitkällä aikavälillä vahvasti negatiivinen. Markkinatalouden ongelma on se, että se on hedonismiin ja lyhyen tähtäimen edun tavoitteluun kannustava systeemi. Voitaisiin myös miettiä kuinka moraalisesti kestävää pornoteollisuus ja siinä yrittäminen on. Esimerkkejä on loputtomasti.

En silti usko sosialismiin senkään vertaa. Olen "shoppaillut" erilaisia ismejä ja ideologioita, mutta päätynyt ainakin tällä hetkellä lopputulokseen että täyttä paskaa ne ovat pohjimmiltaan kaikki.

GM kirjoitti...

Ainakin verokuitti palvelun mukaan maksan Sosiaali- ja terveysministeriölle vitusti enemmän veroja kuin mitä keskimääräinen sairaanhoitokulu USA:ssa maksaa.

Kumitonttu kirjoitti...

Suomen kansantuote on karkeasti 180 mrd euroa, ja noin 10% siitä menee terveydenhoitoon. Tämä tarkoittaa henkeä kohden noin 3.000 euroa ja työssäkäyvää kohden noin 8.000 euroa eli noin 10.000 dollaria.

Suomessa terveydenhuollon suhteellinen halpuus perustuu yhtäältä maailmanmitassakin hyvin halpoihin lääkkeisiin ja toisaalta pieniin palkkoihin. Suomalainen julkinen terveydenhoito kärsii samasta pöhöstä kuin muissakin maissa julkinen sektori.

Lisäksi on syytä muistaa, että terveydenhoito on tarvehierarkialla luksusta, eli mitä köyhempi maa sen vähemmän käytetään rahaa terveydenhoitoon. Suomi on tässä sikäli omituinen poikkeus, että köyhäksi maaksi me käytämme melko huoletta rahaa (tehottomaan) terveydenhoitoon. Yhdysvalloissa käytetään toki enemmän rahaa terveydenhoitoon kuin Suomessa, koska yksi lääkkeet maksavat siellä tuplaten mitä Suomessa. Toiseksi Yhdysvallat on ostovoimaltaan tuplat Suomen tasoon, joten heillä on varaakin moiseen luksukseen. Silti Pörrin kaverin kertoma ei ole "grillijuttu", vaan on sinänsä oikeansuuntainen, mutta terveydenhoitosektori on niin huonosti vertailukelpoinen, että se ei aukea maallikolle helposti.

Ekku, arvostan taksikuskeja siinä missä muitakin ja tiedän taksikuskien taloudellisen ahdingon. Suurin syy siihen on tappiin asti kiristetty verotus (myös alv), jonka takia edes sillä lääkäriparilla ei ole varaa ajella taksilla vaan pummitaan kyyti naapurilta tai lapsilta. Mitä matalampi on veroaste sen enemmän käytetään palveluita ja ihminen voi omalla ammattitaidollaan tai ahkeruudellaan vaikuttaa elintasoonsa. Nyt saat saman palkan kuin kuka tahansa somalikuski, koska toimialanne on säädelty. Koita jaksaa, teette arvokasta duunia vaikkei sitä aina tule itsekään muistettua kehua kyydissä ollessaan.

Mitenkäs muuten teet tänä päivänä kovaa työtä perheesi elättämiseksi, jos työtä ei ole?

No et mitenkään. Tämä on ongelma, joka juontaa juurensa korporativismiin, joka taas on fascistisen ideologian (ei ketään ulkopuolelle, kaikki puolesta, ei kukaan vastaan) ominaispiirre, joka taas juontaa juurensa sosialismiin. Sanot että kaikki ideologiat ovat samanlaisia, mutta itse en usko tuohon. On parempia ideologioita ja parempia kulttuureita - se on syy miksi vastustan islamia ja sen kristillisessä maailmassa syntynyttä vastinparia eli sosialismia.

Anonyymi kirjoitti...

Miten ratkaiset automatisaation myötä syntyvän työttömyyden liberalismissa? Kansalaispalkka/perustulo voidaan toteuttaa fascismissa kuin liberalismissakin. Olen suhteellisen skeptinen liberalismin kukoistukselle Euroopan tulevaisuudessa. Todennäköisempänä näen oikeistofascismin nousun. Tätä meille on ainakin jankutettu mediassa vuosikausia miten "oikeistopopulistiset" liikkeet nousevat. Ainakaan nykyisillä Euroopan demariporvareilla ei tunnu olevan keinoja eikä kykyä mihinkään, kuten kirjoitit puuttuu visio.

-Ano-

Anonyymi kirjoitti...



OSA 1 alkaa
Amerikan terveydenhuollon tehottomuuden katsotaan johtuvan pitkälti siitä, että vaikka paikallista kilpailua näennäisesti on, siellä on laissa määrätty, että vakuutukset pitää hankkia oman osavaltion sisältä. Vaikka moni osavaltio itsessään onkin riittävän suuri todellisen kilpailun syntymiseen kokonsa puolesta, ennalta tiedossa oleva kilpailun rajoitus kuitenkin aiheuttaa sen, että kilpailua ei todellisuudessa ole, minkä vaikutukset ovat vaikka täältä kotimaastamme kaikille tuttuja. Olen ollut itse ER:ssa pudottuani kännispäissäni sillalta teininä Ohion Columbuksessa. Turistiviisumi oli passissa, jota ei ollut mukana, kuten ei mitään matkavakuutuspapereitakaan. Ei niitä kysytty missään vaiheessa. Sinne kärrättiin hoitoon, ranteeseen oli lyöty keltainen nauha, jossa luki EMERGENCY, ja vauriot todettiin, kyynärspää mennyt paskaksi ja aivotärähdys. Vietin yön sairaalassa ja kun kotiuduin käsipaketissa ja erilaisten lääkeiden kera (joita ei tarvinmnut itse lähteä hakemaan mistään apteekista), hymyillen toivotettiin pikaista paranemista. Mistään maksusta ei puhuttu missään vaiheessa kertaakaan, eikä suomalainen matkavakuutusyhtiöni ole tietääkseni tähän päivään mennessä saanut laskua. Tietenkin kokemukseni on vain yksittäistapaus, eikä sellaisena kelpaa yleiseksi perusteluksi yhtään millekään, mutta niinpähän silloin kävi. Ensimmäinen ajokorttini oli muuten Ohion kortti, jonka hankkiminen maksoi välittöminä kuluina 8 dollaria. Lisäksi piti lainata auto kaverilta inssiä varten ja tietyusti käyttää hieman aikaa "tieliikennelaki" nimisen vihkosen sisällön omaksumiseen kirjallisia varten, mutta samat "näkymättömät" kustannukset liittyvät ajokortin hankintaan myös Suomessa. Tsetin hinta lienee täällä siis 400 - 500 kertainen. Hintaerolle on vaikea löytää vastinetta. "Mutta onhan meillä hyvät tiet tai ilmainen koulutus" eivät kelpaa.

OSA 1 päättyy

t. Pörri Orava

Anonyymi kirjoitti...

OSA 2 alkaa

Ko. Amerikan kaveri on vanha luokkakaveri, joka lähti Amerikkaan opiskelemaan lukion ja armeijan jälkeen. On asunut siellä nyt 18 vuotta. 2006 käväisin siellä juhlimassa hänen naturalisaatiotaan, niin kauan kesi USA:n kansallisuuden saaminen valkonaamalta, joka oli hakuaikana valmistunut yliopistosta ja oli hyväpalkkaisessa työssä. Viimeksi kävimme yhtisen kaverimme häissä San Diegossa viime kesänä. Tsättäilemme lähes viikottain. Tiedemies saa rauhassa lukea mitä tahansa komupediaa tai perustaa tietonsa Michael Mooren dokumentteihin, mutta kannattaa silti ottaa faktaa vastaan kun ilman tarjotaan. Grillaaminen on kivaa ja liha maistuu hyvällle, mutta se on eri asia.

Kuten aiemmin mainitsin, Suomessa julkisesta terveydenhuollosta maksetaan suoraan nimellisesti tuo 3,34% per palkansaaja SEN LISÄKSI työntantaja omalla kustannnuksellaan hoitaa työterveyshuollon ja tapaturmavakuutukset, jotka hoidetaan yksityisiltä terveydenhuoltoyrityksiltlä. Sen lisäksi todellinen veroaste on 50 - 60 % josta luulisi riittävän vähän sairaaloillekin,m eritoten lastensairaalalle. N. puolet väestöstä on tälläkin hetkellä Suomessa palkkatyössä, usko tai älä. Onko Tiedemiehellä kokemuksia terkkarissa käynnistä? Minkälaisten vaivojen takia yleensä käyt siellä?

Sitten kannattaisi lukea vaikka L. von Miesesin Liberalismus vuodelta 1920. Lohduksi anolle, kaikkina aikoina ihmiset kuvittelevat elävänsä juuri jotain erityisen vaikeaa aikaa, teknologia vie ihmisten työpaikat (siis 1920) jne. Onneksemme kaikkina aikoina on toistaiseksi ollut ihmisiä, jotka eivät ole moiseen fatalismiin sortuneet, ja innovaatioillaan tuoneet työpaikkoja miljoonille aloilla, joita ei ennen osattu edes kuvitella. Esimerkiksi omasta ajastamme käyvät vaikka PC:t ja matkapuhelimet. Turha luulla, ettei innovaatioita enää synny. Asia, mikä oikeasti vaikeuttaa ihmisten elämismahdollisuuksia maapallolla on kaikkialla alti etenevä sosialismi. Suomessa julkinen talous ylitti juuri 50% BKT:stä. Tiedemiehelle tiedoksi, seuraavaan esimerkkiin minulla ei ole faktaa tueksi, pelkästään perstuntuma, mutta väitän, että harmaat taloudet mukaanlukien, julkisen kulutuksen suhde todelliseen BKT:n on Suomessa tällä hetkellä suurempi, kuin mitä se oli aikanaan Neuvostoliitossa. Pohtikaa tätä mahdollisuutta. Päätelämm tukee sen aikainen kirjallisuus, joka kuvaa elämää Neuvostoliitossa. Talvivaaraan, tai mihinkään muuhunkaan tämän päivän Suomessa, Euroopassa tai USA:ssa on aivan turha vedota esimerkkinä markkinataloudesta. Maailmassa vallitsee sosialismi.

Kertokaa ihmeessä oravalle, mistä löytyy paikka, jossa kaikki ns. tuotannontekijät ja niiden käytöstä päättämien ovat yksityisessä hallinnassa, eikä niitä ole oleellisilta osin julkisesti säädelty.

En pidättele hengitystäni.

OSA 2, viimeinen osa päättyy
t. Pörri Orava

Tiedemies kirjoitti...

Ei, vaan se on ns. grillijuttu, eli ns. kakkapuhetta.

Ensinnäkin, USA:n terveydenhuolto ei ole halpa, vaan kallis suhteellisestikin. Se on kallis kaikilla olennaisilla mittareilla. Kalleudella ja yksityisyydellä tms ei ole tässä nyt mitään tekemistä, eikä kyse ole markkinataloudesta millään relevantilla akselilla.

USA:n veroastekin on vain hieman alhaisempi kuin Euroopassa (Suomessa se toki on korkeampi).

Mutta hei, tärkeintähän ei ole se, että viekö valtio rahat. Olennaista on se, ettei sitä vaan käytetä koulutukseen, infraan tai mihinkään muuhun haitalliseen, vaan että siitä mahdollisimman paljon menee aseisiin. Silloin se on "markkinataloutta".


Anonyymi kirjoitti...

Jos toinen ei ymmärrä edes mistä on kyse, ei keskustelua kannata jatkaa. Ehkä kannattaisi olla jostain muustakin kiinnostunut, kuin kakasta.

Valkea kirjoitti...

Anonyymi,

ei kristinusko ole, eikä ole koskaan ollut maallisen palkanmaksun korvike. Tuo on tyypillistä vasemmistolaista propagandaa.