perjantai 14. syyskuuta 2012

Tiede ja tunne motiiveina

Piia Jallinoja:
Bio­tie­tei­den nä­kö­kul­ma ih­mis­ten käyt­täy­ty­mi­seen on ol­lut var­sin ka­pea ja jo­pa hol­hoa­va. Ih­mis­ten toi­vei­den, tun­tei­den, pai­nei­den ja hy­vin­voin­nin ko­ke­muk­sia se­kä ku­lu­tus­va­lin­to­jen mo­tii­ve­ja on liian kauan vä­hä­tel­ty.

Mei­dän on ase­tet­ta­va yk­si­löi­den omaa elä­mään­sä kos­ke­vat ko­ke­muk­set, tun­teet ja ar­vot kes­kus­te­le­maan tie­teel­li­sen, väes­tö­ryh­miä ja to­den­nä­köi­syyk­siä kos­ke­van tie­don kans­sa. Pelk­kä tie­teel­li­nen tie­to ja sen tu­los­ten ra­por­toi­mi­nen kan­sa­lai­sil­le ei rii­tä.
Tässä kirjoittaja osuu niin oikeaan kuin vain on mahdollista. Kaikki yhteiskunnallinen toiminta tulisi rakentua sen varaan, miten ihmiset kokevat oman elämänsä eikä sen varaan, miten tutkija käskee kokemaan.

Niin kauan kun vasemmistoliberaalit kannattavat esimerkiksi seksuaaliryhmien oikeutta yksilölliseen elämäntapaan, he auliisti kannattavat individualismia. Tätä individualismia he käyttävät vastustaessaan konservatiivien arvoja, mutta muuten he kannattavat yhteisöllisyyttä. Jos tavallinen keskiluokka viihtyy rauhallisessa nukkumalähiössä, vasemmistoliberaalille se on painajainen, jossa asumisesta tulee rangaista. Taloudessa yhteisöllisyys on jo kritiikitöntä: mahdollisimman korkea verotus mahdollistaa tasapäiset palvelut. Omat valinnat joko kielletään (yksityiskoulut ja kotiopetus) tai tehdään mahdollisimman kalliiksi (maalämpöpumppu ja 95E-polttoaine)

2 kommenttia:

  1. Toisaalta:

    "Pelk­kä tie­teel­li­nen tie­to ja sen tu­los­ten ra­por­toi­mi­nen kan­sa­lai­sil­le ei rii­tä."

    Joskus tuntuu, että olisi parempi, jos puhdas data ja faktat iskettäisiin tiskiin kaikkien nähtäväksi ja sitten keskusteltaisiin siltä pohjalta. Nykyään poliitikot usein tuntuvat esittävän vain latteita ja ontuvia visioita.

    VastaaPoista
  2. Totuuksia on niin monenlaisia. Jollekin esimerkiksi hyvät käytöstavat ovat kunnia-asia, ja sitten on näitä Tomi M. Paanasia joka tätäkin kirjoitusta kommentoi aloittamalla "Vitun runkkari" ja päätti sanoihin "Tapa itsesi sekopää".

    VastaaPoista

Lainsäädännössä usein esiintyvä ajatus, jonka mukaan on olemassa vain yksi oikea elämisen tapa, on hyvin etäinen liberalismille, koska se sallii viisaiden pakottaa kypsymättömät, oppimattomat ja lyhytnäköiset ihmiset omaksumaan sen heidän oman vapautensa nimessä.

Risto Harisalo