maanantai 24. marraskuuta 2014

Antti Rinne arjalaisen asialla

Antti Rinne haluaa parantaa pienituloisten asemaa. Demarit ovat johtaneet maata liki tauotta sotien jälkeen, ammattiyhdistysliike on kaikkein väkevin ulkoparlamentaarinen painostysryhmä, virkakunnasta melkein puolet on demareita, SDP:n kannatus oli vielä 1999 yli 28%. Veroaste on niin korkea että sitä ei enää voi nostaa, mutta silti tulontasaus ei muka riitä. Miten voi olla mahdollista, että työläisen asemaan ei ole saatu riittäviä muutoksia ja parannuksia aikaiseksi tällaisilla eväillä? Onko kyse siitä, että demareille ei pidä valtaa annettaman kun ei se sitä kykene käyttämään vaiko siitä, että työläisen asema on pelkkää poliittista hyväksikäyttöä?

Sosialismissa työläinen (proletariaatti), joka on tulevaisuuden väistämätön voittaja mutta nyt sitä piirittää porvaristo, joka yläluokkana on tuhoon tuomittu. Tämä sosialismin keskeinen oppi muistuttaa erittäin läheisesti sisar-aatteensa kansallis-sosialismin ajatusrakennelmaa, jossa työläisen ja porvariston sijaan puhuttiin arjalaisesta ja juutalaisesta. Tämä on myös keskeinen syy sille, miksi entisten kommunistien oli niin tavattoman helppoa siirtyä kannattamaan kansallis-sosialismia. Aivan vastaavalla tavalla Antti Rinne haluaa "parantaa pienituloisten asemaa", vaikka todellisuudessa sitä ei hänen tarjoamillaan keinoilla voida parantaa. Kuvitteellisen pienituloisen käyttäminen oman valta-aseman turvaamiseksi on tyylipuhdasta populismia.

Demarit maalailevat talouspolitiikastaan mielikuvaa "kolmantena tienä", joka huvittavaa kyllä oli myös kansallis-sosialistisen Saksan luoma unelma. Natsit lupasivat "taistella oikeudenmukaisuuden puolesta ja taloudellisen epätasa-arvon vähentämiseksi" vastustaen sekä kommunismia että kapitalismia. Molemmat ideologiat edellyttävät siis uhrin löytämisen ja syyllisen nimeämisen (Free Sweden kirjoittaa pitkän mutta asiallisen vertauksen Ruotsista).

5 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Niinhän se on. Demarit aina ilmoittavat olevansa pienituloisten puolella. Jotta saisivat pienituloisten äänet. Tämä edellyttää samojen ihmisten pysyttämistä pienituloisina, koska jos ihmisillä olisi mahdollisuus omin toimin nousta pienituloisista vaikka keskituloisiksi ja niin edelleen, ei heillä enää olisi mitään syytä äänestää demareita. Paitsi tietysti kunnan ja valtion palkolisilla, jotka tarvitsevat riittävän röyhkeän varkaan ryöstämään varat omiin suuriin palkkoihinsa.

Kyseinen petos on jatkunut jo sata vuotta ja mielestäni sen aika olisi jo loppua.

Tiedemies kirjoitti...

Demarit eivät ole olleet kyllä vuosikymmeniin pienituloisten asialla. Eihän AY-liike ole vahva pienituloisten, vaan melko hyvätuloisten ammattiryhmien vuoksi. Esimerkiksi ahtaajat ja paperimiehet ovat ulosmitanneet painostusvoimallaan suunnilleen kaiken mitä saavat irti.

Demarit myös torppasivat useaan otteeseen peruspäivärahan tason nostamisen, kun tätä yritettiin tehdä niin, että valtion maksuosuutta ansiosidonnaiseen ei olisi nostettu samalla. Demareille siis oli tärkempää että kaikkein pienituloisimpien tukea ei kasvateta, ellei ansiosidonnaista nosteta vielä enemmän...

Suomessa ollaan tosiaan tulonsiirtojen osalta sellaisessa tilanteessa jossa tulonsiirtojen tason kasvattaminen heikentää merkittävästi keskimääräistä toimeentuloa. Tämä johtuu osaksi sosiaaliturvan tuottamista kireistä marginaaleista ja niiden kannustinvaikutuksista, osin siitä, että kaikki paitsi aivan kallein työ on käytännössä ajettu ulos markkinoilta AY-kartellin ja sosiaaliturvan avulla.

Pienituloisen asemaa parantaisi parhaiten se, että vähennettäisiin niitä hallinnollisia ja verotuksellisia esteitä, jotka estävät tätä tekemästä ansiotyötä. Näihin kuuluu mm. sosiaaliturvan byrokratia, työn verotus, erilaiset luparuljanssit ja AY-kartellin sopimukset. Näistä onneksi AY-kartelli on aika hyvin jo murtunut *joillakin* aloilla. Toki se vielä rasittaa yhteiskuntaa rajusti.

Hulluinta tässä on se, että AY-kartelli on ajanut myös työnantajatahot kartelleihin, mikä puolestaan painaa palkkoja alaspäin niillä aloilla ja niissä firmoissa joilla olisi mahdollisuus maksaa paremminkin.

Unknown kirjoitti...

Todellisuudessa demarit ovat tietysti aina olleet vain ja ainoastaan omalla asiallaan, tosin moitteen arvoisesti kusettamalla juuri heikommassa asemassa olevia ja tekemällä heistä valtiosta (=Demareista) riippuvaisia taatakseen siten heidän äänensä.

Katsokaa sdp.fi ja vaaliohjelma. Kylmät väreet leviävät selkäpiihin lukiessa demarien talouslinjauksia.

Strix Senex kirjoitti...

Rinteestä kun oli puhe, kopioinpa tähän pätkän Tuomas Wuotin facebook merkinnästä:

"Slushissa oli ilo ja kunnia kun pyydettiin mukaan Round tableen VM Antti Rinteen kanssa. Ajattelin että kiva kun ainakin haluavat kuulla mitä yrittäjät ajattelee maailman menosta.

Pääosa keskustelusta oli aika pintapuolista että miten menee ja kerrottiin että aina haasteita on mutta pöydässä oli yrittäjiä jolla hyvä nousu päällä joten oli aika yleispositiivista. Rahaa löytyy jos on hyvä idea etc. mutta vähän ollaan periferiassa ja kotimarkkina puuttuu...
No lopussa herra ministeri uskaltautui kysymään että mikäs sitten on seuraava iso juttu markkinoilla. Keskustelu kävi robotiikassa ja wearables tekissä jne.

Ajattelin sitten että otetaampa löysät pois avauksella joka pitäisi koskettaa myös yhteiskuntaa isommalla tasolla ja varmaan ministerismieheltä löytyy jotain ajatuksia tähän liittyen...

Avasin keskustelun että yksi suuri muutos joka herra ministeriä koskettaa tulevaisuudessa on jo tuloaan tehnyt ja jatkossa vain kasvava automaatio teollisuudessa. Tämä on trendi joka tulee muuttamaan yhteiskuntarakenteita kun kun koneet tekee haplatyön vielä halvemmalla ja paremmin kuin ihminen. Pian tulee olemaan massiivinen määrä ihmisiä joille enää vaan ei ole olemassa työtä ja tämä vaatii olemassaolevien rakenteiden muuttamista. Sanoin että tämä on asia joka koskettaa koko maailmaa ei vaan Suomea.

Tähän herra ministeri heitti sitten koko keskustelun päättäväksi ajatukseksi "No, sittenhän me vaan verotetaan teitä enemmän" ja poistui lipevästi takavasemmalle.
Voin sanoa että kerrankin jäi meikäläiseltä haavi auki hetkeksi. Ok, heitto tuli puoli-vitsailuna, mutta kertoo ehkä yllättävän paljon Suomen poliitikkojen ajattelusta ja kantoi jonkimoisen totuuden siemenen. Voin lyödä vetoa että yksikään poliitikko ei heittäisi samanlaista läppää duunareista tai työttömistä - poliitikot jos jotkut ovat varovaisia mitä sanoo ettei mene naama".

Niinpä niin. Hän tekee sen itse. Kerta toisensa jälkeen.

Kumitonttu kirjoitti...

En tiedä mitä Rinne tarkoitti. Mikään nero hän ei ole, mutta ilmeisesti kysymyskään ei ollut ihan loppuun asti mietitty.

Käytännössä verot kerätään sieltä mistä ne helpoiten saa, eli jos palkan sijaan on helpompi verottaa tuotantoa, niin verotuksen painopiste siirtyy sinne. Automaation vaikutus työllisyyteen on sellaista ludditismia, joka ei oikein minuun iske. Jos ihmiset ovat työttömiä, niin jäävätkö he makaamaan sängylleen kattoon räkien ja kuolemaa odotellen? Eivät tietenkään. Jos automaatio hoitaa hommat, niin sitten ihmiset rupeavat tekemään sellaisia töitä joita koneet eivät tee.

En millään jaksa uskoa, että Rinne olisi tarkoittanut sitä, että vain ihmisen tekemästä työstä verotetaan. Kuten sanottua, hän ei ole mikään nero, mutta en silti jaksa uskoa hänen olevan umpihullukaan, mikä näyttää olleen Tuomas Wuotin kirjoituksen johtopäätelmä. Mutta kun en itse ole ollut paikalla, en uskalla ottaa tämän jyrkempää kantaa.