Biotieteiden näkökulma ihmisten käyttäytymiseen on ollut varsin kapea ja jopa holhoava. Ihmisten toiveiden, tunteiden, paineiden ja hyvinvoinnin kokemuksia sekä kulutusvalintojen motiiveja on liian kauan vähätelty.Tässä kirjoittaja osuu niin oikeaan kuin vain on mahdollista. Kaikki yhteiskunnallinen toiminta tulisi rakentua sen varaan, miten ihmiset kokevat oman elämänsä eikä sen varaan, miten tutkija käskee kokemaan.
Meidän on asetettava yksilöiden omaa elämäänsä koskevat kokemukset, tunteet ja arvot keskustelemaan tieteellisen, väestöryhmiä ja todennäköisyyksiä koskevan tiedon kanssa. Pelkkä tieteellinen tieto ja sen tulosten raportoiminen kansalaisille ei riitä.
Niin kauan kun vasemmistoliberaalit kannattavat esimerkiksi seksuaaliryhmien oikeutta yksilölliseen elämäntapaan, he auliisti kannattavat individualismia. Tätä individualismia he käyttävät vastustaessaan konservatiivien arvoja, mutta muuten he kannattavat yhteisöllisyyttä. Jos tavallinen keskiluokka viihtyy rauhallisessa nukkumalähiössä, vasemmistoliberaalille se on painajainen, jossa asumisesta tulee rangaista. Taloudessa yhteisöllisyys on jo kritiikitöntä: mahdollisimman korkea verotus mahdollistaa tasapäiset palvelut. Omat valinnat joko kielletään (yksityiskoulut ja kotiopetus) tai tehdään mahdollisimman kalliiksi (maalämpöpumppu ja 95E-polttoaine)
2 kommenttia:
Toisaalta:
"Pelkkä tieteellinen tieto ja sen tulosten raportoiminen kansalaisille ei riitä."
Joskus tuntuu, että olisi parempi, jos puhdas data ja faktat iskettäisiin tiskiin kaikkien nähtäväksi ja sitten keskusteltaisiin siltä pohjalta. Nykyään poliitikot usein tuntuvat esittävän vain latteita ja ontuvia visioita.
Totuuksia on niin monenlaisia. Jollekin esimerkiksi hyvät käytöstavat ovat kunnia-asia, ja sitten on näitä Tomi M. Paanasia joka tätäkin kirjoitusta kommentoi aloittamalla "Vitun runkkari" ja päätti sanoihin "Tapa itsesi sekopää".
Lähetä kommentti